Komornik - alimenty i zajęcie samochodu

• Autor wątku Autor wątku poszkodowany23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poszkodowany23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, piszę aby dowiedzieć się odpowiedzi na kilka nurtujących pytań
Jestem synem matki, która posądził ojca o alimenty (żaden przypadek patologii itp. po prostu Polska...). Ojciec nie pracuje i komornik nie ma z czego ściągnąć kwoty zasądzonej przez Sąd. Dzisiaj przyszedł list od komornika, że w ciągu 7 dni, po nie uiszczeniu zasądzonej kwoty zostanie zajęty samochód, który jest zarejestrowany na ojca, za pieniądze matki, niestety na to dowodów nie ma, a samochód w rodzinie jest potrzebny. Matka ubiega się o alimenty, a zostanie zajęty wspólny środek transportu? Samochodu nie można sprzedać ani darować przez wpis w rejestrze w Wydziale Komunikacji.
Załóżmy, że samochód zostanie zajęty, jak to będzie wyglądało później a propos rejestracji nowego samochodu? Czy komornik może zająć kolejny pojazd, przykładowo - zarejestrowany ponownie na ojca, a ja (pełnoletni syn) będę teraz dopisany jako współwłaściciel? Czy taki pojazd komornik może ponownie zająć?

Pozdrawiam.

Niech mama złoży komornikowi wniosek o zwolnienie samochodu spod zajęcia. To powinno skutecznie zakończyć sprawę.

Dlaczego wniosek ma załatwić sprawę? Samochód w/g dokumentów jest własnością ojca. Komornik może go zając i zlicytować. Auto nie podlega ograniczeniu art 829par4

Bo jak wierzyciel nie chce, żeby prowadzić egzekucję z danego składnika majątkowego to może złożyć wniosek o zwolnienie danego składnika majątkowego spod zajęcia i egzekucja z tego składnika miejsca mieć nie będzie.

Szanowny Panie. Z postu nie wynika, że wierzyciel nie chce. Wręcz przeciwnie. Wniosek wierzyciela dotyczył zajęcia ruchomości. Komornik dokonał wpisu ostrzeżenia w systemie i za siedem dni zjawi się z lawetą. I po co pisać do komornika, gdy ten i tak prześle wniosek wierzycielowi, do zaopiniowania. Nie lepiej wprost do wierzyciela.
Wniosek bez sensu i bezzasadny.

Ostatnia edycja:
korf, przeczytaj to jeszcze raz dokładnie. Mama autora jest wierzycielem egzekwującym. Zatem Szanowny Panie - proponuję myśleć ;)

Przepraszam nie doczytałem tego "posądziła ojca o alimenty"

O ile mama nie pobierała już alimentów z FA, wtedy sytuacja się komplikuje bo nie jest jedynym wierzycielem.

Powrót