Komornik, Alimenty, Kwota wolna, Rozdzielność majątkowa

• Autor wątku Autor wątku raviK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
raviK

raviK

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam, Sytuacja w przybliżeniu wyglądałaby tak:

1) "Alimenty" płacone (przelew) przez ojca na dzieci dobrowolnie bez żadnego wyroku/nakazu/itd. [powiedzmy 1.500-2.000].
2) Rozdzielność majątkowa między małżonkami (notarialna), ale bez rozwodu.
3) Zarobki faceta [powiedzmy 3.000-3.500].
4) Egzekucja z zarobków faceta długu powstałego już po ustanowieniu rozdzielności.

A) Ile z (3) będzie mógł zająć komornik (na koncie bankowym lub bezpośrednio u pracodawcy)?
B) Jest jakaś kwota wolna od zajęcia, prawda? Jaka?
C) Alimenty muszą być orzeczone sądowo/notarialnie by uchronić je przed zajęciem?
D) Jest określona jakaś kwota minimalna, którą można spłacać dobrowolnie by uniknąć dalszych działań komornika (chodzi o samą eskalację kosztów komorniczych)?

ad. A i B) 50% z wynagrodzenie nie więcej niż minimalne wynagrodzenie i każdą kwotę ponad 1575 zł. z rachunku bankowego
Ad. B) orzeczenie sądowe
Ad. C) nie ma

Megaminx napisał:
ad. A i B) 50% z wynagrodzenie nie więcej niż minimalne wynagrodzenie
Tzn. że u pracodawcy zajmie minimalne wynagrodzenie (nadwyżka będzie wypłacona), czy że zostawi minimalne a zajmie nadwyżkę?

Megaminx napisał:
ponad 1575 zł. z rachunku bankowego
Z rachunku w okresie miesiąca (kalendarzowego)? Czy osobno dla każdego wpływu na konto?
Np. Wpłynie 2000 to zajmie 425, a potem wpłynie 1000 to zajmie cały 1000?

Megaminx napisał:
Ad. B) orzeczenie sądowe
Jak sądowo ustalić dobrowolne alimenty? (dotychczas płacone po prostu przelewem).

I jeszcze jedno:

Mąż mieszka nadal w mieszkaniu żony (zwykła umowa najmu pokoju z dostępem do części wspólnej - kuchnia, łazienka); tak jakby np. student wynajmował sobie stancję.

W wynajmowanym pokoju są meble i rzeczy dłużnika (szafa, łóżko, ciuchy, itp), w reszcie mieszkania rzeczy właścicielki ("żony", rozdzielność ale na razie bez rozwodu).
Pewnie na większość drobnego agd, talerze, szafę, łóżko czy kilkuletnią lodówkę czy pralkę rachunków to już ona nie ma (bo kto to trzyma lata po upływie gwarancji).

Czy egzekucja z rzeczy we władaniu dłużnika dotyczy również przedmiotów które są w części wspólnej, a które są udostępnione w ramach umowy najmu?

raviK napisał:
zajmie minimalne wynagrodzenie
Minimalne jest wolne od zajęcia. Zajmie nadwyżkę.
raviK napisał:
Z rachunku w okresie miesiąca (kalendarzowego)
Tak.
raviK napisał:
Jak sądowo ustalić dobrowolne alimenty?
Składasz pozew o zasądzenie alimentów i możecie w trakcie procesu zawrzeć ugodę sądową. Może tak być, jeżeli są podstawy do zasądzenia alimentów.
raviK napisał:
Czy egzekucja z rzeczy we władaniu dłużnika dotyczy również przedmiotów które są w części wspólnej,
Tak. Komornik może zająć wszystkie rzeczy będące w posiadaniu dłużnika.

Megaminx napisał:
Tak. Komornik może zająć wszystkie rzeczy będące w posiadaniu dłużnika.

W posiadaniu czy we władaniu? (czy też to jest to samo)

Hmm... trochę wydaje mi się to "dziwne". Już tłumaczę czemu:
Załóżmy że ja wynająłem jeden pokój komuś (komukolwiek z ogłoszenia) w mieszkaniu w którym sam też mieszkam.
Gość ma długi. Przychodzi komornik i zajmuje moje rzeczy znajdujące się w moim mieszkaniu?
(Tylko dlatego, że nie zamknąłem ich na klucz w szafie więc dłużnik teoretycznie ma do nich dostęp?)
Np. W łazience leży suszarka do włosów, której najemca-dłużnik może użyć. Komornik może ją zająć?!
Np. Rzeczy osobiste dłużnika (kosmetyki, maszynka do golenia, etc) leżą na półce szafki/komody/itp (więc z niej "korzysta"). To już jest podstawą do zajęcia szafki/komody?!

A i jeszcze jedno: czy ja jako właściciel mieszkania musiałbym w ogóle wpuścić komornika do mojego mieszkania z powodu długów obcej osoby?

Ostatnia edycja:
Komornik może ją zająć?!
Tak.

A i jeszcze jedno: czy ja jako właściciel mieszkania musiałbym w ogóle wpuścić komornika do mojego mieszkania z powodu długów obcej osoby?
Ty nie, on by musiał, a nie masz prawa mu tego odmówić. Jeśli by tego nie zrobił - to komornik zarządzi otwarcie siłowe. Koszty ponosi dłużnik.

Megaminx napisał:
Minimalne jest wolne od zajęcia. Zajmie nadwyżkę

Nie jest wolne od zajęcia. Minimalne jest wolne od potrąceń.
To bardzo ważna różnica.

LLawyer napisał:
Nie jest wolne od zajęcia. Minimalne jest wolne od potrąceń.
Masz rację. Moje przejęzyczenie.
amadis napisał:
A podział nastąpił czy nie?
Według mnie to bez znaczenia dla samego zajęcia. Komornik nie bada czyją jest własnością. Jeżeli dłużnik podniesie, iż ruchomość należy do majątku osobistego jego małżonka to powództwo przeciwegzekucyjne.

amadis napisał:
A podział nastąpił czy nie? Co wchodzi/wchodziło w skład majątku wspólnego?
Poprzednie mieszkanie, które zostało sprzedane, więc do podzielenia się była tylko gotówka.

Powrót