Komornik - alimenty

• Autor wątku Autor wątku KotekMai
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KotekMai

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam. Proszę o odpowiedz na temat tego w jakiej kolejności komornik ma obowiązek wypłacać należności? Mój mąż ma kilka spraw u komornika : bank ( 3000 ) , zus ( 30 000 ) i alimenty ( 10 000). Wszystkie sprawy mają tytuł sądowy wykonawczy. Mąż podobnież przelał w tym miesiącu pieniądze na konto komornika ale ja nie otrzymałam ani złotówki. Jakie zadłużenia spłaca komornik w pierwszej kolejności?

Gdzieś wyczytałam że komornik najpierw ma obowiązek spłacić koszty postępowania - np opłacić koszty sądowe , adwokatów itd czy w takim przypadku komornik mógł zająć całość wpłaconych pieniędzy przez męża? Mąż przysłał mi zdjęcie mms-em z potwierdzeniem wpłaty 1000 zł u komornika z datą 8 września a do tej pory nie otrzymałam pieniędzy - komornik zna numer mojego konta bankowego na potrzeby ewentualnych wpłat. Trochę się denerwuję bo potrzebuję tych pieniędzy na dziecko a do tej pory mąż przelewał pieniądze ( 500 zł miesięcznie ) bezpośrednio na moje konto nie za pośrednictwem komornika.

Prosze skontaktowac sie ( telefonicznie, osobiscie ) jak najszybciej z komornikiem i poprosic aby alimenty byly przelewane bezposrednio na Pani konto.

A czy alimenty sa tylko na Pani dziecko,czy tez ma jeszcze inne zobowiazanie alimentacyjne?Czy kiedykolwiek byly placone przez FA?

Mąż ma zasądzone tylko alimenty na nasze dziecko. Skontaktowałam się z komornikiem telefonicznie i usłyszałam , że przelał on pieniądze na poczet jakiś adwokatów i kosztów sądowych związanych z Sądowym nakazem zapłaty. Nigdy nie pobierałam alimentów z funduszu alimentacyjnego :( jestem zrozpaczona. Wynika z tego co powiedział komornik że w tym miesiącu zostanę bez pieniędzy? Czy mam prawo gdzieś się odwołać??

Wobec tego nie rozumiem,placi sam,a sprawa trafia do komornika?

mąż przez rok nie płacił alimentów dlatego sprawa trafiła do komornika a od jakiegoś czasu zaczął płacić tylko bieżące alimenty ( bezpośrednio na moje konto ) ale pozostały zaległe. Teraz wpłacił 1000 zł ( aktualne i jedną ratę zaległych ) ale nie otrzymałam tych pieniędzy od komornika. Nie wiem dlaczego?

Prosze skontaktowac sie z komornikiem i poprosic o wyjasnienie,bo wierzycieli jest kilku i to moze zmienic postac rzeczy.Kiedy buj byly maz przekazal 150 zl byly one dzielone na 2(2-ie wierzycielki) i koszta komornicze.Poniewaz byly to kwoty nie zaspakajajace alimentow biezacych ,3-eci wiezycie nie dostawal nic(tylko alimenty zalegle.Moze sie myle,ale to byly tak male pieniadze,ze nie mialy znaczenia.

mam podobna sytuacje,kiedy zgłosiłam sprawe do komornika o niepłacenie alimentów przez mojego ojca juz od trzech miesięcy,musiałam czekac na egzekucje która trwała miesiąc, potem skierowałam to do FA i dostawałam juz alimenty w określonym dniu co miesiąc.Ale co z tymi czterema miesiącami,które nie zostały mi wypłacone przez komornika? to ciągnie sie juz od minionego roku;/

Sandra999917 napisał:
Ale co z tymi czterema miesiącami,które nie zostały mi wypłacone przez komornika?
A czy dłużnik posiada majątek, z którego można wyegzekwować te nalezności?

Ho,ho,u mnie od czternastu lat.Skoro dostajesz z FA to najpierw tam pieniadze wplynal,a jak juz dluznk to splaci,to dla Ciebie.

KPC:

Art. 1025. § 1. Z kwoty uzyskanej z egzekucji zaspokaja się w następującej kolejności:
1) koszty egzekucyjne,
2) należności alimentacyjne,

Komornik może pobrać dla siebie zwrot wszystkich wydatków poniesionych w sprawach egzekucyjnych np. za listy, zapytania do urzędów, przekazanie pieniędzy, dozór zajętych rzeczy itd. Potem zaspakaja koszty poniesione przez wszystkich wierzycieli związane z wynajęciem pełnomocników (adwokatów, radców itd) a następnie dopiero pokrywa alimenty. A zatem wszystko jak się wydaje jest OK.

Ostatnia edycja:
czytając to straciłam resztki wiary. Wyrokiem sądu mój ojciec jest mi winny 35 tys i 10 tys komornikowi.Sprawa u komornika toczy się już 10 lat. Ojciec pracuje na czarno za granicą i ma 2 dzieci i tak się w kółko uchyla.Czy nie powinni go już dawno zamknąć za te długi? i czy komornik nie powinien mnie informować o postępach?

w Polsce się nie zamyka w więzieniach ludzi za sam fakt posiadania długów i braku możliwości jego spłacenia.

Możesz zawsze sama jako wierzyciel zapytać na jakim etapie jest egzekucja.

Za długi alimentacyjne idzie się siedzieć.a nie orientujesz sie gdzie jest jakiś wzór pisma?

Zglaszasz sie do Prokuratury i skladasz zawiadomienie o popelnieniu przestepstwa z Art.209 kk.Jednak nie ma pewnosci,ze prokurator nie umorzy postepowania.Ojciec moich dzieci ma zaleglosci na ponad 200.000 zl.Nie siedzi i ma sie dobrze,ma firme,ale ta ...nie przynosi dochodow,a Prokuratura postepowania umarza,bo dzieci...zyja.

Witam wszystkich. Mam do was ogromną prośbę. Mam wspólne konto z mężem bo nie zdążyłam jeszcze tego załatwić żeby mieć osobno, wczoraj dostałam pismo od komornika że zajął mi konto ponieważ mąż nie płaci alimentów a że mamy to konto wspólne no to mi je zajął. Ale moje pytanie dotyczy tego czy komornik może mi za męża długi siąść na alimenty , zasiłek rodzinny oraz na zasiłek z opieki społecznej??? Alimenty dostaję z funduszu państwa, chciałam jeszcze dodać że moja mama jest upoważniona do konta ale ma inne nazwisko i też na to konto przychodzą jej przelewy i teraz się boimy żeby komornik nam tych wpływów nie zajął. W kancelarii mi kazali przynieść wyciągi z konta z ostatnich 3 miesięcy żeby niby nie zająć mi konta itd ale na to konto mimo że jest maż wspólnikiem to nie ma od samego początku jego wpływów. Bardzo proszę o pomoc

Powrót