Komornik, bank i windykacja JEDNOCZEŚNIE!!!! pomocy

• Autor wątku Autor wątku ajanowska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ajanowska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie proszę was o pomoc bo nie wiem z której strony mam się za to zabrać. Nie stać mnie na prawników a banki i komornicy robią sobie co chcą. Przedstawię krótki opis mojej sytuacji.
Wraz z mężem zawarliśmy umowę kredytu w banku, z powodu problemów finansowych w pewnym momencie dalsza spłata była niemożliwa. Mimo prób zawarcia ugody bank skierował sprawę na drogę egzekucji komorniczej w wyniku czego komornik sądowy w maju ubiegłego zajął moją pensję oczywiście do wysokości najniższej krajowej (mąż nie posiada dochodu). Wysokość zadłużenia wynosiła na ten dzień 23788,18. Od tego czasu do ostatniego marca obecnego roku komornik potrącił mi 12463,14. W piśmie komorniczym komornik określa odsetki za każdy dzień zwłoki na sumę 12.88, opłatę stosunkową w wysokości 8% kwot przekazywanych oraz 5% od kwot przekazywanych jako opłatę stałą. W dniu wczorajszym tj. 04,04 otrzymaliśmy adresowany na męża list( zawiadomienie o wydaniu nakazy zapłaty) adresatem którego jest firma windykacyjna która nakazuje nam się spłatę 22978.56 w terminie do 07.04.2013. Wg tego pisma nakaz taki został wydany Sąd Rejonowy w Lublinie wydział cywilny na posiedzeniu niejawnym. Po naszym telefonie do wyżej wymienionej firmy okazało się, że bank sprzedał nasz dług w wrześniu ubiegłego roku o czym do tej pory nie poinformował komornika(nas także). W wyniku tych działań wciąż ponosimy koszty. Po rozmowie w dniu dzisiejszym( 05.04) z przedstawiciel banku dowiedziałam się, że faktycznie dług został sprzedany, a bank przeoczył sprawę powiadomienia komornika o zbyciu długu. Ponadto bank przelał na rzecz nowego wierzyciela za miesiąc październik i listopad (942 zl) od tamtej pory do banku nie wpłynęły żadne pieniądze ze strony komornika mimo iż były mi potrącane( do nowego wierzyciela też nie). Szczerze mówiąc nie wiem co dalej robić gdyż na chwile obecną mam zajęcie komornicze na pensji na rzecz banku i nakaz zapłaty firmie która zakupiła dług jednocześnie mimo, że bank nie jest już właścicielem długu.
Moje pytania są następujące:
1. Czy bank mógł sprzedać wierzytelność?
2. w jakim czasie bank powinien powiadomić komornika o zbyciu wierzytelności?
3 . Czy po zbyciu wierzytelności bank miał prawo nadal naliczać sobie odsetki karne?
4. Czy komornik mógł nie przekazywać bankowi potrąconych środków?
5 Czy mam prawo odwołać się od decyzji sądu skoro nie wiedziałam, że istnieje inny wierzyciel?
6. Czy ma ktoś pomysł jak się za tą sprawę zabrać
Dziękuje bardzo za wszelką pomoc w rozwiązaniu problemu.

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Czy wiesz może jaka ustawa bądź artykuł mówią o tym okresie przekazania informacji przez bank do komornik?Nie mogę tego nigdzie odszukać, a to chyba podstawa naszych działań i odwołania do sądu. Jeszcze raz dziękuje.

Powrót