Komornik brak odpowiedzi na pismo

• Autor wątku Autor wątku Krokodyl11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krokodyl11

Stały bywalec
Odpowiedzi
595
Komornik przez ponad pół roku nie odpowiedział na pismo które do niego złożyłem w maju 2024 roku. W w/w piśmie wezwałem go do złożenia wyjaśnień i zwrotu pieniędzy. Sądzę że już mi nie odpowie.
Wie ktoś z Was co, najkorzystniejszego dla mnie, mogę zrobić w tej sytuacji ?

Gdzie mogę złożyć skargę czy donos na jego postępowanie?
Czy jest sens zawiadomić policje czy prokuraturę w związku z brakiem odpowiedzi ?

Krokodyl11 napisał:
Komornik przez ponad pół roku nie odpowiedział na pismo które do niego złożyłem w maju 2024 roku. W w/w piśmie wezwałem go do złożenia wyjaśnień i zwrotu pieniędzy. Sądzę że już mi nie odpowie.
Wie ktoś z Was co, najkorzystniejszego dla mnie, mogę zrobić w tej sytuacji ?

Gdzie mogę złożyć skargę czy donos na jego postępowanie?
Czy jest sens zawiadomić policje czy prokuraturę w związku z brakiem odpowiedzi ?
jesteś dłużnikiem czy wierzycielem?

zatem jesteś dłużnikiem, w związku z powyższym możesz wnieś wniosek pisemny o przedstawienie stanu sprawy,
Krokodyl11 napisał:
W w/w piśmie wezwałem go do złożenia wyjaśnień i zwrotu pieniędzy.
a czemu wezwałeś komornika do zwrotu wyegzekwowanych kwot? - możesz wyjaśnić,

robinson21 napisał:
zatem jesteś dłużnikiem, w związku z powyższym możesz wnieś wniosek pisemny o przedstawienie stanu sprawy,
Możesz coś więcej napisać w tej sprawie ?
Które artykuły i której konkretnie ustawy to regulują ?

robinson21 napisał:
a czemu wezwałeś komornika do zwrotu wyegzekwowanych kwot? - możesz wyjaśnić,
Gdyż uważałem że pobrał niesłusznie moje ciężko zarobione pieniądze, z wyrokiem się nie zgadzam po za tym nie dostałem pisemnej informacji że będą pobierane środki z mojego rachunku bankowego. Słyszałem że komornik musi dostarczyć powiadomienie o sprawie.

A wracając do mojego głównego pytania.
Czy organ egzekucyjny nie ma obowiązku odpowiadać w jakimś konkretnym terminie na pisma dłużnika ?

Krokodyl11 napisał:
Czy organ egzekucyjny nie ma obowiązku odpowiadać w jakimś konkretnym terminie na pisma dłużnika ?
zazwyczaj odpowiada,
Krokodyl11 napisał:
Gdyż uważałem że pobrał niesłusznie moje ciężko zarobione pieniądze, z wyrokiem się nie zgadzam po za tym nie dostałem pisemnej informacji że będą pobierane środki z mojego rachunku bankowego. Słyszałem że komornik musi dostarczyć powiadomienie o sprawie.
tak, komornik powiadamia dłużnika o wszczęci wobec niego egzekucji komorniczej,
Krokodyl11 napisał:
Możesz coś więcej napisać w tej sprawie ?
Które artykuły i której konkretnie ustawy to regulują ?
jako strona postępowania masz prawo do informacji na temat prowadzonej sprawy czy jako dłużnik czy wierzyciel, możesz przeglądać akta sprawy komorniczej, możesz zrobić zdjęcia dokumentom znajdujących się w aktach sprawy, możesz umówi się na rozmowę z komornikiem lub jego zastępcą po ustaleniu daty i godziny,

a tak nawiasem mówiąc, czy czasem twój adres się nie zmienił i komornik wysłał pismo na nieaktualny adres, może lepiej podjechać do kancelarii komorniczej i uaktualnić adres do doręczeń,

robinson21 napisał:
zazwyczaj odpowiada,
mi nie odpowiedział, gdzie moge napisać skarge czy donos ?
Czy może moge do prokuratury oddać sprawe ?

robinson21 napisał:
a tak nawiasem mówiąc, czy czasem twój adres się nie zmienił i komornik wysłał pismo na nieaktualny adres, może lepiej podjechać do kancelarii komorniczej i uaktualnić adres do doręczeń,
Nie zmienił się adres, z tego co wiem jego obowiązkiem jest dostarczyć mi pismo, przez pocztę lub osobiście

Krokodyl11 napisał:
mi nie odpowiedział, gdzie moge napisać skarge czy donos ?
Skarga na postępowanie komornika, które niekoniecznie dotyczy konkretnej czynności egzekucyjnej, może zostać złożona do prezesa sądu rejonowego na podstawie art. 759 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego
Krokodyl11 napisał:
Czy może moge do prokuratury oddać sprawe ?
mamy wolność słowa, to możesz i składać do prokuratury,
Krokodyl11 napisał:
Nie zmienił się adres, z tego co wiem jego obowiązkiem jest dostarczyć mi pismo, przez pocztę lub osobiście
już odpowiedziałem na te pytanie,

robinson21 napisał:
Skarga na postępowanie komornika, które niekoniecznie dotyczy konkretnej czynności egzekucyjnej, może zostać złożona do prezesa sądu rejonowego na podstawie art. 759 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego
W tej kwestii tylko to moge zrobić czy coś jeszcze ?

Krokodyl11 napisał:
W tej kwestii tylko to moge zrobić czy coś jeszcze ?
pisemnie - tak,

a nie lepiej udać się do kancelarii komornika i tam szukać odpowiedzi,

robinson21 napisał:
pisemnie - tak,
Możesz napisać co konkretnie ?

robinson21 napisał:
a nie lepiej udać się do kancelarii komornika i tam szukać odpowiedzi,
Nie lubie komorników, miałem z jednym niezłe przejścia, choć już troche minęło od tamtego czasu jednak nie chce ryzykować.

Krokodyl11 napisał:
Możesz napisać co konkretnie ?
już odpowiedziałem na te pytanie,
Krokodyl11 napisał:
Nie lubie komorników, miałem z jednym niezłe przejścia, choć już troche minęło od tamtego czasu jednak nie chce ryzykować.
to trzeba się przełamać psychicznie i iść,

robinson21 napisał:

Czy masz na myśli ten artykuł ?

§ 2.
Do pism wysyłanych przez komornika w postępowaniu egzekucyjnym przepisu art. 1391 zobowiązanie powoda do doręczenia pisma pozwanemu za pośrednictwem komornika nie stosuje się.

Nie 759(2)§2, tylko 759§2.

§ 2.
Sąd wydaje z urzędu komornikowi zarządzenia zmierzające do zapewnienia należytego wykonania egzekucji oraz usuwa spostrzeżone uchybienia. Ocena prawna wyrażona przez sąd w ramach wydanych zarządzeń jest wiążąca dla komornika.

Pytanie w jaki sposób złożono pismo.
Korespondencja zapewne została wysłana na adres wskazany we wniosku egzekucyjnym przez wierzyciela, bo to jest obowiązkiem.
Co do wezwania, to raczej komornik wzywa strony a nie odwrotnie.

Ja tu widzę przynajmniej temat do sprawy dla reportera a potem to już po kolei wszystkie media.

Powrót