komornik - brak tytułu w sądzie

• Autor wątku Autor wątku 1703
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1703

Użytkownik
Odpowiedzi
141
Witam

proszę o odp co można zrobić gdy otrzymuję zawiadomienie od komornika o wszczęciu egzekucji na podstawie tytułu wykonawczego:
Wyrok Sądu Rejonowego w xxxxxx
z dnia XXXX który uzyskał klauzulę wykonalności dnia XXXX

Problem jest taki że jak byliśmy w tym Sądzie to tam nie ma takiej sprawy. Uprzejma Pani szukała po nazwisku, sygnaturze itp. Do komornika nie pójdziemy bo to buc wielki.

Co można zrobić aby wstrzymać go do chwili wyjaśnienia. Pewnie jakaś skarga itp. Jak szybko takie skargi są rozpatrywane, szkoda aby zaraz słał pisma do pracy czy banku. Czy można go jakoś szybko powstrzymać.

z góry dziękuję

Nie wiem czy moje domniemanie słuszne, ale krążyły po sieci tego typu próby wyłudzenia.
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896...rzystujac_przy_tym.html?disableRedirects=true

Izba komornicza wydawała oświadczenie

Proszę napisać pismo do komornika, że przywołana sygnatura nie istnieje, a co się z tym wiąże sąd nie mógł nadać klauzuli, z sądu
1703 napisał:
Problem jest taki że jak byliśmy w tym Sądzie to tam nie ma takiej sprawy. Uprzejma Pani szukała po nazwisku, sygnaturze itp.
uzyskać oświadczenie, że nie ma ..powyżej.
Wnosić na podstawie kpc art. 824/825 ( nie jestem pewien który zastosować)

Ostatnia edycja:
Dzięki za odp ale co wnosić i do kogo. Czy może skargę na czynności komornika. Obawiam się że nie powstrzymamy go do wyjaśnienia to zacznie ściągać z wynagrodzenia czy kont.

A czy w sądzie dadzą takie zaświadczenie. To jest normalna procedura. Mieliśmy już z tym komorem do czynienia i nie jest OK.

Tego nie wiem. Twierdzisz, że nie istnieje sygnatura sprawy. Przedstawiłem Ci możliwość. Idz do kancelarii i powiedz, co wiesz. Być może zareaguje.

Powrót