Komornik,Centralna Personalizacja Dokumentów,Urząd Miasta,Cedent

• Autor wątku Autor wątku kkk1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kkk1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.

Mam nadzieję że trafiłem w odpowiedni dział, szukam po Waszym forum wielu odpowiedzi ale ciężko w gąszczu różnorakich wątków złapać odpowiedni tor.

Mam dość nietypowa sprawę, dotyczy ona firmy PRESCO (ciekawa i pomocna literatura), komornika, danych osobowych. Otóż nie wnikając w działalność firmy PRESCO - moje pytanie jest krótkie jak wygląda umowa cesji - chodzi mi mianowicie czy jeśli firma np. Telekomunikacyjna sprzedaje swój dług takiej firmie to jak wygląda taka umowa/pismo - chodzi mi mianowicie o zawarcie takich informacji jak pesel, nip, regon, jakikolwiek punkt zaczepienia. To pytanie poprzedza kolejne, czy taka firma kiedy udaje się do sądu, wygrywa sprawę itd. to sąd przekazuje komornikowi np. dane o cesji - chodzi mi o umowę, czy komornik jest w stanie dostać chodź tzw. źdźbło informacji - pesel, regon, nip, nazwa firmy itd. I kolejne pytanie, czy jak nie może ustalić wierzyciela, bo ma problem bo ten nie odbiera od niego wezwań, jak działa on w stosunku do CPD przy MSW - chodzi mi o sprawę kiedy np. ma adres i imię i nazwisko, i co gdy np. okazuje się ze pod tym adresem występuje dwie osoby o tych samych danych, tyle ze osoba pierwsza ma (kobieta) ma dane Janina Boczek z domu Kabanos, a druga ma na imię Janina Kabanos, z domu Szybka. Czy osoba udostępniająca dane komornikowi podaje te dwie osoby i kasuje 31 zl czy chce dwa razy po 31 zl, i czy w ogóle informuje komornika albo jego asesora. I tutaj takie mniejsze dopytanie do tego. Jak się mają dane z Urzędu Miasta, Wydział Spraw Obywatelskich. Czy tu i tu są podawane te same informacje.

Myślę że wątek jest jak najbardziej na miejscu, chodź też skłaniałem się do napisania tego postu w dziale spraw cywilnych.

po co ci wiedzieć jak wygląda umowa cesji, normalna umowa, nawet spisana na kolanie może być.
komornik niczego nie dostaje poza wyrokiem z klauzulą wykonalności, jak również nie wnika czy sprawa słuszna, wyrok sprawiedliwy itp. on wyroki egzekwuje, nie jest zaś kolejną instancja odwoławczą.
co do osób - teraz wyroki muszą zawierać pesel. wcześniejsze - w razie pomyłki osoba "pomylona" musi interweniować by jej nie zwindykowano

jerry23 napisał:
po co ci wiedzieć jak wygląda umowa cesji, normalna umowa, nawet spisana na kolanie może być.
komornik niczego nie dostaje poza wyrokiem z klauzulą wykonalności, jak również nie wnika czy sprawa słuszna, wyrok sprawiedliwy itp. on wyroki egzekwuje, nie jest zaś kolejną instancja odwoławczą.
co do osób - teraz wyroki muszą zawierać pesel. wcześniejsze - w razie pomyłki osoba "pomylona" musi interweniować by jej nie zwindykowano

Bardzo wyczerpująca odpowiedź na poziomie. Osoba pomylona to człowiek, który ma gwarantowane jakieś prawa po przez Konstytucję chociażby. Powiem Ci tak kolego - łatwo jest z kogoś zrobić "pomylonego" niż to odkręcić. Chyba wart czasem przemilczeć niż głupio pisać.

kkk1987 napisał:
Osoba pomylona to człowiek, który ma gwarantowane jakieś prawa po przez Konstytucję chociażby. Powiem Ci tak kolego - łatwo jest z kogoś zrobić "pomylonego" niż to odkręcić. Chyba wart czasem przemilczeć niż głupio pisać.
możesz pojaśnić o co ci chodzi i co wg ciebie jest nie tak?

"O co mi chodzi ?" (prośba o przeczytanie od początku do końca, a nie podpalanie się z odpowiedzią)

Otóż kolego przede wszystkim o Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych. Napisałeś po co mi widzieć jak wygląda umowa cesji. A no trzeba wiedzieć, zwłaszcza kiedy chodzi o moje dane adresowe i to że coś się tyczy mojej nieruchomości. Przedstawię Ci pokrótce o co mi się rozchodzi:

I. Umowa cesji zawiera treść kto "sprzedaje" i kto "kupuje" dług, dodatkowo jest w niej zawarta informacja kto jest dłużnikiem. Nie dziwił by mnie fakt gdyby tyczyło się to typowego Kowalskiego co miał telefon i za niego nie płacił. Sprawa jednak tyczyła się typowego Kowalskiego z zaznaczeniem że tyczy się to np. Jan Kowalski - Szlifierstwo Jan Kowalski Ewa Kowalska. I podany jest tutaj mój adres domowy. Z tym że, dzieje się to już na etapie kiedy sprawa trafiła z e-sądu do sądu rejonowego. Czyli już po wniesieniu sprzeciwu, oddaleniu postępowania przez komornika. I tutaj moje pytanie właśnie kierowane było odnośnie umowy cesji. Jak to możliwe że wcześniej firma windykacyjna kierowała swoje pisma pod inny adres (czyt.właściwy), a teraz wskazuje inny adres - co więcej potwierdzając te dane jako duplikat.
Jak na mój chłopski rozum, skoro mają takie dane w cesji to dlaczego od razu nie kierowano listów w tę stronę pod ten adres. Całe postępowanie kierowane było od e-sadu przez komornika na inny adres, brany z umowy cesji i nagle w sądzie rejonowym w umowie cesji jest inny adres.

Samych danych osobowych - jeżeli w cesji podane jest że tyczy się to Jana Kowalskiego - Szlifierstwo Jan Kowalski Ewa Kowalska to dlaczego nikt nie używa takiego czegoś jak ewidencja działalności gospodarczych itd.

Dodam tylko najśmieszniejszy fakt całej sprawy, komornik wskazuje mnie jako wierzyciela, kiedy próbuję uzyskać informacje skąd takie błędy to od wielu instytucji dostaje wiadomość wtórną że w związku z ochrona danych osobowych nie jestem stroną.

Imiona i Nazwiska są wymyślone.

Poznaliśmy historię. Teraz zadaj konkretne pytania. Na razie zrozumiałem, że pytasz czemu wierzyciel podał zły adres, chociaż znał dobry. Prawdopodobnie po to aby ograniczyć Ci prawo do obrony (kilka mało uczciwych firm windykacyjnych, to praktykuje - chyba z 5 - w tym ta wymieniona przez Ciebie). Nakaz przychodzi pod błędny adres, ale zostaje uznany za doręczony (niestety tak bywa), więc pozwany (nie wiedząc o tym fakcie) nie wnosi sprzeciwu.
Zupełnie nie zrozumiałem Twoich rozważań o danych osobowych w odniesieniu do cesji wierzytelności (oczywiście, że umowa takie zawiera).

w czym jest problem?

poza tym z osobą "pomyloną" to chodziło mi o osobę do której pomyłkowo idzie komornik, nie zaś o osobę chorą psychicznie, jakbyś kolego kkk1987 nie zajarzył...

@@ jerry23 - dobrze zrozumiałem ironię, sarkazm czy jak by tego nie nazwać. Osoba "pomylona" to błędnie wskazana przez CDP komornikowi.

@@Robilee - na wstępie napisze Ci tak, o danych jakie są na cesji dowiedzieliśmy się w domu dopiero kiedy otrzymaliśmy pozew. Spraw z e-sadu do dalszego wyjaśniania trafiła, tak mi się wydaje do sądu rejonowego.

I. Zawiadomienie o cesji wierzytelności, wypowiedzenie umowy, zawiadomienie o cesji. Taki mam kwitek, który jest podpisany za zgodność z oryginałem. I tutaj podam cytat "...dokonano cesji wierzytelności z tytułu zawartej umowy pomiędzy Janina Kowalska - Szlifierstwo Janina Kowalska Jan Kowalski a ...". Czyli masz tu jakieś dane, Janina Kowlaska, Szlifierstwo, Jan Kowalski. Następna karta jaka spowodowała nasz szok to fakt że pod dany adres w zawiadomieniu to nasz adres gdzie mieszkamy - dodam że do e-sadu był wskazany inny adres. Przejdźmy dalej, kolejne dokumenty to częściowy wykaz wierzytelności, znowu nasz adres, i kolejny wykaz wierzytelności i znowu nasz adres. Co budzi moje podejrzenia, znikną nagle adres pod który były wysyłane pierwotnie przesyłki. - dodam że spraw dotyczy już sądu rejonowego.

II. A kolejna spraw jaka budzi moje zastrzeżenia że skoro jak czytam w np. w częściowym wykazie wierzytelności w miejscu : Nazwa dłużnika: Janina Kowalska - Szlifierstwo Janina Kowalska Jan Kowalski. To dlaczego w piśmie procesowym w e-sadzie takie dane nie są zawarte. Tylko nazwa częściowa - Janina Kowalska. Dlaczego o tym pisze. Bo ja jako laik prawa i internetu wziąłem wklepałem te wszystkie dane (te są podane przykładowo) to mi w google wyskoczyło co to za podmiot, że jest to spółka cywilna, adres pod którym rzeczywiście istniała, zapoznałem się z nr nip regon.

Dlaczego walczę tak o dane osobowe, bo chcę po przez inspekcje ochrony danych osobowych sprawić aby moje dany adresowe zostały usunięte z bazy danych firmy windykacyjnej, zwłaszcza że nie są zgodne z prawdą.

Najśmieszniejsze jest to jeszcze w całej sprawie, że jeżeli sprawa dot. rachunków w latach kiedy osoba o którą chodzi nosiła inne nazwisko, więc nie mogła podpisywać umów nazwiskiem panieńskim. Śmieszne jest to że w wyniku błędów i jak to się mówi niedbalstwa, ta osoba która rzeczywiście powinna być windykowana już nigdy nie będzie bo kosztem kogoś się jej upiekło. Takie mam odczucie.

burdel w papierach, sprawę masz wygraną. myśli windykacja że skroi frajera a tu zonk. jeśli tylko nie dasz się skroić to poślesz ich na drzewo i jeszcze za twojego prawnika mają zapłacić. to tak w skrócie, po tym co napisałeś to nie mają na was kwitów, a taka lista wierzytelności ma identyczną moc dowodową jak twój notes, w którym sobie zapiszesz po kolei sąsiadów i przy każdym umieścisz kwotę jaką ci "wisi" :)

co do danych osobowych to napisz do GIODO, może coś wykombinuja, może nie. ja bym jednak poczekał na twoim miejscu, bo jeśli nie jesteś stroną i sprawa długu dotyczy kogoś innego, to zastawiłbym pułapkę: niech wpiszą cię na internetową giełdę długów. wówczas ładnie ich skroisz na dobre siano :)

jerry23:

Z tym GIODO to radzę zapoznać się z orzeczeniami NSA i nie wałkować bzdur.

kkk1987, powiem tylko, że pojechałeś po bandzie. Masz chłopaku pomysły. Ustawa o ochronie danych osobowych oczywiście wyłącza zarządzanie i dysponowanie (w tym do celów dalszej sprzedaży) danymi dłużnika. To naprawdę nie jest jasne? W przeciwnym razie należałoby zlikwidować prawo cywilne z jego najważniejszą częścią (zobowiązania) w szczególności. Oj, wykombinowałeś. Młody wiek, Cię nie usprawiedliwia. I jeszcze dołożyłeś do tego pajacowania, prawdziwą perełkę. O tej spółce cywilnej. Postanowiłeś sobie chronić dane osobowe przedsiębiorstw i do tego utajnić NIP i REGON. Brawo.

Robilee napisał:
Postanowiłeś sobie chronić dane osobowe przedsiębiorstw i do tego utajnić NIP i REGON. Brawo.

Gdzie ja napisałem utajnić NIP i REGON? Ja wiem że przez internet trudno jest taką sprawę opisać. Spróbuje jeszcze raz ostatni. Dostajemy pozew gdzie jest karteczki o cesji i tu wiadomość że jakimś cudem (tutaj zmyślne dane) Pani Janina Kowalska - Szlifierstwo Janina Kowalska Jan Kowalski ul. Lawendowa 8 Zbuka 66-666. Jakie moje zdziwienie jak nigdy osoby takie nie przebywały pod tym adresem, nie prowadziły działalności itd. Dla mnie nie było by nic dziwnego jak by już z E-Sądu wpłynęło pod ten adres, ale nie wcześniej był inny adres - ten właściwy - bo jak sam ustaliłem dzięki nr NIP i REGO - rzeczywiście taka spółka istniała i była zarejestrowana pod takim adresem tutaj przykładowo niech będzie ul. Smerfa 9. A dlaczego pisałem o NIP i REGON ? Otóż dlatego że skoro gdzieś ktoś pracuje i ma takie coś jak szare komórki to sprawdza co robi chyba no nie ? Jeżeli ty będziesz mieć dłużnika, i wisi Ci kase jako podmiot gospodarczy to w e-sadzie jako pozwany podasz go Janusz Iksinski AUTO-SKUP ul. Rozana 9 Kozia Wulka 69-069 dodatkowo obecnie podasz jego nip regon itd. W tym zamyśle pisałem o nr NIP i REGON. A w wyniku zaniedbań niechlujstwa wychodzą takie buble, bo dochodzi jeszcze niekompetencja wydających dane osobowe w CPD - tak człowiek nic nie świadomy odpowiada za czyjeś niechlujstwo i czyjeś długi. Dodam jeszcze to jak się okazuje w dokumentach przedłożonych w pozwie nie ma już pierwotnego adresu w umowach cesji itd. pod jakim kierowane były nakazy zapłaty, itd. A co do całej sprawy, ja rozumiem jak by to tyczyło się mężczyzny - facet rzadko zmienia nazwisko. A sprawa tyczy się kobiety która od końca lat 90 ubiegłego wieku nie nosi panieńskiego nazwiska to raz, a dwa ze jeśli nie nosi go od tego momentu to trudno aby podpisywała umowy po 2000 używając panieńskiego nazwiska. A co do ochrony danych osobowych, życzył byś sobie aby co jakiś czas dostawać na swój adres od firm windykacyjnych paczki że ktoś podał twój adres ? Dla mnie w tej sprawie jest kilka możliwości.

Po co ta dyskusja już takich pomysłów było wiele widać orzeczenia NSA się nie chce poczytać, a ono wszystko wyjaśnia...

Robilee:

Odpuść. Niech sobie wymieniają "poglądy".
Szkoda z nimi dyskutować.

Zaintrygował mnie jednak problem kol. kkk (problem, nie poglądy). Może dlatego, że ni w ząb nie mogę zrozumieć na czym polega jego problem (ten faktyczny, nie rozumienie rzeczywistości). kkk, apeluję powtórnie, napisz co Ci się przydarzyło. Wspomniałeś, że zabierają Ci pieniądze należne od innej osoby. Namieszałeś jednak z adresami, nazwiskami itp. Czego od Ciebie chcą i na jakiej niesłusznej podstawie?

Po wnikliwej analizie i w oparciu o moje doświadczenia.

Pierwsza z kwestii, to sprawa określenia strony pozwanej. Wiele FW na etapie wnoszenia pozwu myli spółkę cywilną od jednoosobowej działalności gospodarczej. Wpisuje Jan Kowalski, a gdzieś w uzasadnieniu pozwu dopiero podaje pełną nazwę, z której może wynikać, że w istocie jest to spółka cywilna. Oczywiście wiemy, że wspólnika (samego) można pozwać. Są jeszcze firmy, które w ogóle nie dopisują, ani w pozwie, ani w uzasadnieniu, że sprawa dotyczy osoby prowadzącej dzg.

W tej części koledze chyba chodzi o to, że w sumie (wg niego) nie wiadomo kto jest pozwany i czy tak dowolnie można zmieniać określenei strony pozwanej...

W drugiej części chyba chodzi mu o adres. Styl Agnieszka już dawno tutaj nie mieszka z blogu sędziego (do poczytania). Czyli podają adres z księżyca, esąd to widzi, nie wydaje nakazu i sprawę przekazuje do sądu właściwego. Tam wierzyciel wskazuje już prawdziwy adres i dopiero na tym etapie nasz pytający dowiaduje się o sprawie.

kkk1987 napisał:
ta osoba która rzeczywiście powinna być windykowana już nigdy nie będzie bo kosztem kogoś się jej upiekło.
A co to ma być? Dobrze by było aby kol. kkk nam to wyjaśnił, wtedy może coś doradzimy.

Mogę domniemać, że chodziło mu o drugiego ze wspólników, lub też o trzeciego, którego w ogóle nie wymieniono...

Przypuszczam, że to właściwe domniemanie. Doradzilibyśmy więc zgłoszenie roszczenia regresowego.

Miałem już nie pisać po ostaniach waszych postach ale postaram się to co nieco naświetlić. Zaznaczam że specjalnie podaję zmyślone dane osobowe, nazw firm itd. mimo że sprawa wydarzyła się naprawdę. Chodzi mi poufność i to że nie chcę wynosić jakiś oskarżeń wobec instytucji, osób itd.

A teraz do sedna:

Otóż sprawa dotyczyła mojej siostry. Pod koniec lat 90 wyprowadziliśmy się z tego miejsca zamieszkania, siostra przy tym kilka miesięcy później zmieniła stan cywilny. Czyli przykładowo będąc Janiną Kowalską, stała się Janiną Wrzód. Otóż parę lat później wprowadziły się tam osoby spokrewnione z nami - i jedna w wyniku zmiany stanu cywilnego z Janina Boczek, przyjęła nazwisko po mężu Kowalska. I tutaj pierwszy zbieg okoliczności jak widać, bywa. W Ewidencji Ludności w takim razie mamy że:

A. Jest Janina Wrzód z domu Kowalska zameldowana 1994-1999
B. Jest Janina Kowalska z domu Boczek. zameldowana 2001-2009

Oby dwie te osoby w systemach ewidencji. I oby dwie były zameldowane pod tym adresem. Z tym że osoba A w tych latach kiedy zameldowana była osoba B zameldowana była w innym miejscu, i posługiwała się już nazwiskiem po mężu.
Jak widać występuje tutaj piękny zbieg okoliczności, te same imiona, nazwiska tyle że dla jednej nazwisko Kowalska to nazwisko rodowe, a dla drugiej to nazwisko po mężu.
Sprawa zadłużenia tyczyła się osoby B, jednak z uwagi że nie było odpowiedzi od osoby B względem windykacji i komornika - ten ostatni złożył wniosek do Centrum Personalizacji Dokumentów o odszukanie danych osobowych, nr pesel itd. Komornik w tym celu, tu już są moje przypuszczenia podał tylko imię nazwisko i adres. Niestety zamiast w CPD wskazać osobę B wskazano moją siostrę - dane się zgadzały, zbieg okoliczności.

Dlaczego więc piszę o umowie cesji ?

Otóż z zawartych w niej informacji wynika że wierzycielem jest Janina Kowalska - Szlifierstwo Janina Kowalska Jan Kowalski (czyli osoba B).

Cała korespondencja kierowana była pod faktyczny adres tych osób/osoby/ nie wnikajmy w to - adres gdzie kiedyś mieszaliśmy i my - kilkanaście lat wstecz.

Moje zastrzeżenia budzi fakt że czytając te duplikaty umowy cesji, o wykazie zobowiązań wychodzi że podany jest adres zameldowania obecny mojej siostry i też mój (ja stroną w ogóle nie jestem w tej sprawie).

Dlaczego więc od razu skoro w tych dokumentów tak wynika wiadomości nie trafiły pod mój adres, a nie pod ten gdzie kiedyś mieszkaliśmy. Skoro jak byk widać że umowy cesji tyczą się mojego adresu.

A co budzi moje zastrzeżenia to to że w moim odczuciu w pozwie sądowym powinno być zamieszone tak:

POZWANY:

Janina Kowalska - Szlifierstwo Janina Kowalska Jan Kowalski.
Ul. Lawendowa
Szatana 69-666

Czy taka forma nie była by zgodna z dokumentami jakie ktoś podpisuje? Jak jest w umowie cesji ? Bo dla mnie tak to powinno wyglądać. Mam styczność z fakturami itd. i wiem jedno że jak piszę do kogoś polecony itd. To nie pisze Romek Sromek, tylko pisze cała nazwę od początku do końca - czyli Romek Sromek "Budki z Kebabem" ul. Sratataa 9.

Jak widać powielam post, za postem i pisze to samo bo jest to trudne do wytłumaczenia. A na domiar złego. W całej sprawie informuję firmę windykacyjną że kierują swoje roszczenia nie do tej osoby, i wskazuję im tą osobę, ba nawet daję im odpis z Ewidencji Ludności a oni taką sprawę olewają.

I jeszcze co mnie bardzo gorączkuje. Jak ja np. podpisuje umowę na telefon i np. będzie on na firmę pod tym adresem, to mogę dopisać żeby wysyłać faktury na inny adres np.domowy. I tutaj jest mój bul tyłka, bo ktoś sobie może podać zmyślony adres.

Dodam że sprawa i tak została zakończona gdyż powód oddalił pozew. A dlaczego się tak gorączkuję z tym GIODO, bo nie mam zamiaru być miejscem spływania wiadomości firm windykacyjnych bo ktoś bez autoryzacji podaje mój adres domowy.

//dane osobowe zmyślne na potrzeby przykładu i rozjaśnienia sytuacji//

Kolego takich spraw sam miałem kilka, a w wyniku działań FW pewnie było ich tysiące.

Zresztą sprawa wydania orzeczenia w stosunku do Jana Kowalskiego (nie tego co trzeba) była jakiś rok temu przedmiotem medialnym. Komornik zlicytował majątek nie tego co trzeba Jana Kowalskiego. Obecnie w sądzie sąd ustala pesel dłużnika i może ustalić, że w zasadzie roszczenie jest przeciwko Janowi Kowalskiemu (nie temu, co trzeba)...

Problem jest i będzie, jednak FW obecnie są ostrożniejsze.

Powództwo oddalone, to najważniejsze.

Jest poradnik ogólny jak sobie radzić z FW polecam lekturę.

Obecnie problem jest rozwiązany, rozumiem z postu??

Bo dalej nie rozumiem co chcesz osiągnąć??
Aby nigdy do Ciebie nie spływała korespondencja dla osób, które tam nie mieszkają i nie mieszkały?? Nie jest to możliwe. Ale zawsze można próbować to wyjaśniać...

Powrót