komornik chce przekazywać alimenty

• Autor wątku Autor wątku majorek1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majorek1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam mam takie oto pytanie. Od około 5 lat ja i mój brat dostajemy alimenty zasądzone. Były one zawsze przekazywane przez pracodawcę naszego ojca na nasze konta. Zawsze w terminie. Jakiś czas temu dostaliśmy pismo ze ojciec ma jakąś egzekucję komornicze wynagrodzenia i w związku z tym to komornik teraz nam będzie przekazywał te alimenty. Moja mama wybrała się do kancelarii żeby to wyjaśnić to kobieta kazała wypełniać jakieś wnioski o egzekucję alimentów. Z tego co dowiedziałam się u pracodawcy ojca to komornik będzie teraz dysponował alimemtami bo ojciec ma długi i na poczet tych długów komornik może zabrać część alimentow a resztę przelewać na nasze konto (moje i mojego brata) i tu moje pytanie czy komornik działa zgodnie z prawem? Bo z tego co wiem nie może on egzekwować długów dłużnika z alimentów na które jest wyrok i które zawsze były płacone będę wdzięczna za odp

Mało wiesz.
Było na forum parokrotnie.
Przez to, że ma długi wierzycielka musi złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji do komornika który już zajął wynagrodzenie w sprawie niealimentacyjnej.
Będzie prowadził teraz sprawę alimentacyjną i niealimentacyjną jednocześnie, chcąc nie chcąc - a pewnie nie chce.

Komornik nie zabiera a oddaje - o czym się przekonacie niebawem.
Wprost do ustawy - prawo pracy przekazywane będzie na podstawie 2x zajęć wynagrodzenia i dzielone ( jeśli będzie z czego ) zgodnie z planem podziału.
Nie z alimentów, bo dłużnik zarabia wygrodzenie a nie alimenty.

Pytanie, dlaczego tatuś nie działa zgodnie z prawem skoro ma "wyrok" i nałożony jest na niego obowiązek.

Ale przecież ojciec płacił zawsze alimenty w terminie tzn były one przekazywane przez zakład pracy. To dlatego że ma jakieś tam długi to teraz komornik tez będzie prowadził sprawę alimentacyjną? I jak mam zasądzone alimenty to w takiej kwocie będzie mi je teraz przekazywał komornik? Nie rozumiem po co takie kręcenie jak do tej pory wszystko było płacone w terminie a teraz już drugi miesiąc nie dostajemy alimentow

majorek1 napisał:
Nie rozumiem po co takie kręcenie jak do tej pory wszystko było płacone w terminie a teraz już drugi miesiąc nie dostajemy alimentow

Podziękuj ojcu.
Nie płaci alimentów bo gdyby płacił, to wierzycielka by nie składała tytułu do pracodawcy.
I nie kręcenie a ustawa, w której wprost jest napisane co trzeba zrobić w takiej sytuacji.
Komornik przekaże jak komornikowi przekaże pracodawca na podstawie zajęcia.
Od przekazania od pracodawcy, komornik ma 4 dni na to żeby przekazać na rachunek wierzyciela.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby wierzycielka umorzyła postępowanie ( wcale nie musiała wszczynać ) a ojciec może jej płacić sam.
Wtedy u pracodawcy pozostanie tylko zajęcie ze sprawy niealimentacyjnej, bo tytuł tak jak dotychczas nie może być już złożony u pracodawcy.

Juz trzeci raz pisze ze alimenty były zawsze w terminie przekazywane na konto.

Ręce opadają... alimenty były przelewane przez zakład pracy mojego ojca bo oni mieli wyrok sądu. Teraz komornik zazyczyl sobie ten wyrok.. widzę że jak się sama do prawnika z tym nie wybiorę żeby mi wytłumaczył to po ludzku to inaczej się nie da.... tu widzę ze się tylko każdy umie wymądrzac a merytorycznego wytłumaczenia próżno szukać. ..

Wierzyciele jestem ja i mój brat bo te alimenty były dla nas. Ale my nie skladalismy żadnego wniosku o wszczęcie postępowania alimentacyjnego u komornika bo te alimenty zawsze dostawalismy.

Masz racje, ręce opadają.
Wytłumaczyłem jak dziecku a ty nadal nic a nic nie rozumiesz.
Może masz mniej niż 14 lat, nie wiem.

ojciec jest dłużnikiem jeszcze kogoś innego, nie tylko Waszym. ktoś inny wszczął egzekucję, więc teraz zakład pracy musi przekazywać część wynagrodzenia komornikowi, bo tylko on jest uprawniony do podzielenia tej kwoty pomiędzy Was a pomiędzy tego innego wierzyciela. prościej się nie da.

No dobrze i żeby komornik mógł to zrobić to musimy mu dostarczyć wyrok sądu ws alimentów. Ale czy on w tej sytuacji będzie pobierał jakaś część z alimentów żeby pokryć ten dług u innego wierzyciela?

z alimentów jako takich nic nie bedzie zabierał. i komornik nic nie zabiera tylk oddaje. bedzie pobieral z wyplaty ojca zgodnie z prawem pieniadze i przekazywał je wierzycielom, czyli wam i komus jeszcze komu ojciec jest winny pieniadze.

No dobrze a jeśli po potrącenia minimalnej pensji która ojciec musi dostać, komornik dostanie resztę wynagrodzenia do podziału i z reszty (po potrąceniu alimentow) na ten drugi dług juz mało co zostanie to czy komornik może oddać cześć alimentów na poczet tego drugiego długu? I czy jeśli ja i mój brat złożyli byśmy u komornika pismo żeby nie egzekwowal alimentów on (komornik) tylko tak jak do tej pory ze zakład pracy przelewa to czy to by coś dało?

Czy zgodnie z art. 881 §3 pkt 1*kpc
Komornik wzywa pracodawcę, aby w granicach określonych w paragrafie drugim nie wypłacał dłużnikowi poza częścią wolną od zajęcia żadnego wynagrodzenia, lecz przekazywał zajęte wynagrodzenie bezpośrednio wierzycielowi egzekwującemu, zawiadamiając komornika o pierwszej wypłacie, możemy złożyć u komornika takie pismo powołując się na ten art i wtedy pracodawca będzie nam dalej przekazywał alimenty tak jak do tej pory? Czy nie możemy.

majorek1 napisał:
Czy zgodnie z art. 881 §3 pkt 1*kpc
Komornik wzywa pracodawcę, aby w granicach określonych w paragrafie drugim nie wypłacał dłużnikowi poza częścią wolną od zajęcia żadnego wynagrodzenia, lecz przekazywał zajęte wynagrodzenie bezpośrednio wierzycielowi egzekwującemu, zawiadamiając komornika o pierwszej wypłacie, możemy złożyć u komornika takie pismo powołując się na ten art i wtedy pracodawca będzie nam dalej przekazywał alimenty tak jak do tej pory? Czy nie możemy.

przeczytaj pkt 2 tego paragrafu

Boże zupełnie jestem anty-prawna.

skoro przytaczasz jakiś przepis to chyba rozumiesz jego treść? a skoro zrozumiałaś pkt 1 to czemu masz problem ze zrozumieniem pkt 2?

No dobrze przeczytalam-nie ogarniam tego ppkt 2 ale mniejsza o to. Mam tylko jeszcze pytanie czy jeżeli komornikowi nie wystarczy na ten drugi dług to czy może zabrać część alimentow żeby oddać ten drugi dług?

Powrót