komornik-czy ściagnie.

• Autor wątku Autor wątku Olcia1212
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Olcia1212

Użytkownik
Odpowiedzi
41
witam. prosze poradzcie co zrobić.
odziedziczyłem wraz z z rodzeństwem gospodarstwo po ojcu. (4 osoby)
odbyła sie teraz sprawa gdzie sąd orzekł(ugoda) że ja z bratem i siostra dostaje kawałek ziemi na troje oraz po każdy z naszej trójki 15tysięcy od czwartego brata.termin ma do końca listopada aby nas spłacic ale nie zanosi sie na to bo podobno nie dostał kredytu.
Stąd moje pytanie.
Byłem dzisiaj u komornika który po informował mnie że muszę pójśc do sądu o klauzule wykonalności komornika(coś takiego)-czy trwa to długo i czy płatne.z tym mam iśc do niego i złożyć wniosek w którym wskazać gdzie pracuje i co ma na własnośc.
i tu pytanie najważniejsze- dostał ziemie po ojcu oraz posiada kilka koni. które chciałbym żeby zostały zajęte przez komornika. a co gdy przepisze ziemie na kogoś innego oraz te konie.i okaże sie że z chwila złożenia wniosku do komornika wszystkiego sie pozbędzie. czy można złożyc jakiś wniosek do sądu czy komornika aby zabezpieczył to jako jego własnośc tzn. żeby nie mógł tego sprzedać oddać itp.
jest to brat z pierwszego małżeństwa który za wszelką cene nie da nam kasy.dziekuje za odpowiedzi

Ostatnia edycja:
Potrzebuje Pani tytuł wykonawczy, który jest podstawą do wszczęcia egzekucji komorniczej. Tytułem wykonawczym w tym wypadku będzie prawomocne orzeczenie sądu opatrzone tzw. "klauzulą wykonalności" (o tym proszę sobie poczytać, gdyż jest dużo informacji na ten temat zarówno na tym forum, jak i w wielu innym miejscach w internecie). Postępowanie klauzulowe samo w sobie jest w zasadzie zwolnione od opłat, należy jednak uregulować należności "kancelaryjne" (6 zł za stronę). Teoretycznie Sąd ma na taką procedurę trzy dni - praktycznie, w zależności od nakładu pracy wydziału, może to potrwać do miesiąca.

Z takim dokumentem może Pani poprosić Komornika o wszczęcie egzekucji. Jeżeli dłużnik będzie ukrywał majątek, albo wcześniej się go pozbędzie, to teoretycznie nadal są możliwości działania. W praktyce jednak jest to bardzo trudne i skomplikowane. Na takim etapie bez fachowej pomocy szanse powodzenia drastycznie maleją.

bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedz
a czy istnieje jakaś możliwość sądowne zabezpieczenie majątku (chodzi o to aby niemógł spieniężyć tego co ma bądź nie przepisał tego na kogoś innego)celem uniknięcia spłaty. może jest jakis taki wniosek

Teoretycznie jest, choć czas na to był raczej podczas sprawy sądowej. Teraz trudno będzie jednoznacznie wykazać, że istnieje ryzyko uchylenia się dłużnika od wykonania zobowiązania, chociażby z samego faktu, że została zawarta ugoda. Ponadto taki wniosek może być rozpatrywany dłużej niż nadanie klauzuli, a kosztami postępowania zabezpieczającego, które są wyższe od kosztów egzekucji, nie można obciążyć dłużnika.

Zwrócę tu również uwagę, że wykonawcą zabezpieczenia, choć ustanowionego przez Sąd, i tak będzie komornik.

Powrót