komornik - czy ubiegać sie o zwrot kosztów

• Autor wątku Autor wątku CAnia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

CAnia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Może ktos mi pomoże w dość dziwnej sytuacji.... Okolo 1,5 roku temu zapukal do mnie komornik za stary dług. Podpisałam oświadczenie na rzecz mojego wierzyciela czyli banku z komornikiem iż zobowiazuje sie spłacac co miesiac okreslona kwote. Przez ponad 1,5 roku dokonywalam tych wpłat po czym zwrocilam sie do komornik a ktory jest moim posrednikiem z bankiem o informacje ile zostalo do spłaty oraz o umorzenie kosztów. Okazało sie iż bank ciagle nalicza odsetki od nie splaconego długu, kapital nie jest ruszony. Na moje zapytanie o tym czy bank zostal poinformowany o wczesniej podpisaniu oswiadczenia usłyszalam ze owszem został telefonicznie!!
przekonana byłam iz podpisanie takiego oświadczenia zamraża naliczanie odsetek przez bank i taka informacja nie powinna byc swoja droga przekazywana telefonicznie przez komornika ( który działa na rzecz banku) - chyba ze sie myle?
w konsekwencji spaciłam dlug wraz z odsetkami ale wydaje mi sie ze jakies czynnosci przez komornika nie zostały dopełnione, co moge zrobić ? o ile mam racje. Jak ubiegać sie o zwrot pieniedzy ktore w konsekwencji zaplaciłam z wielką "górka"
prosze o porade

Komornik nie jest stroną tylko narzędziem, o jakąś ugodę należało się zwrócić do wierzyciela, co do odsetek to nie są one wstrzymywane, są one jakby wynagrodzeniem wierzyciela za to że nie dostał swoich pieniędzy w terminie.

może i tak ale informacja jaką uzyskałam od komornika była taka ze od momentu podpisania tego pisma odestki nie bedą naliczane.

Witam,mam takie pytanie,
1.Jeśli biorę kredyt w banku i spłacam go regularnie to odsetki nie rosną.
2.Jeśli dogadam się z wierzycielem i spłacam dług nawet przeterminowany to odsetki też nie rosną.
3.Jeśli komornik ściąga dług dla wierzyciela to odetki rosną cały czas od długu,więc jakim to cudem tak się dzieje?

Robert8
problem polega na tym ze komornik najpierw weźmie to co się jemu należy , wszelkie koszty komornicze itd później przekazuje resztę do wierzyciela.
Jeśli nie masz jakiejś ugody ze wierzyciel z chwila wejścia komornika nie będzie ci naliczał odsetek to twój wierzyciel mam prawo robić to nadal ( niestety). Konsultowałam to z prawnikiem bo tak naprawde Twoj dług nadal jest i nadal można naliczać odsetki
wiec... albo postarasz sie o jakies porozumienie/ugode bezposrednio w wierzycielem albo z wierzycielem i komornikiem aby wszytkie strony miały wszystko czarno na białym.Pamietaj zeby miec tam zawarta informację iz wierzyciel od dnia podpisania ugody nie bedzie naliczal odsetek, zeby była zawarta kwota długu itd, jesli tego nie bedzie to popij woda.
U mnie niestety a moze i stety okazal sie fakt ze komornik kombinował i nie poiformował banku a pieniadze przekazywal kiedy chcial. Wzielam harmonogram wplywów do banku i wypłaty od komornika ...powodzenia

Widzisz,ale dalej nie mogę zrozumieć tego dlaczego odsetki są naliczane.Dogaduje się z wierzycielem i odsetki nie są naliczane pomimo spłaty przeterminmowanego długu,natomiast jeśli pieniądze przechodzą przez komornika to już są naliczane.Dlatego nie wiem na czum polega różnica.

robert8 napisał:
1.Jeśli biorę kredyt w banku i spłacam go regularnie to odsetki nie rosną.
2.Jeśli dogadam się z wierzycielem i spłacam dług nawet przeterminowany to odsetki też nie rosną.

Coś Ci się pomyliło...
Kredytu w banku nikt Ci nie daje z dobrego serca, tylko żeby na nim zarobić a to że bierzesz 5tys a oddajesz 8tys po 2 latach pomijając prowizję i koszty to właśnie odsetki, które bank dolicza do każdej raty za spłatę rozłożoną w czasie, czyli biorąc kredyt na rok masz np 500zł odsetek a biorąc na 2 lata 1000zł, tylko ty tego nie widzisz bo jest podzielone w równe raty.

Dogadując się z wierzycielem odsetki tak samo rosną, mając do zapłaty 5tys nikt Ci nie da (chyba że bardzo nieliczne przypadki) np 50 rat po 100zł i co najlepsze spłaty na ogół idą w pierwszej kolejności na odsetki, koszty a ostatni jest kapitał do spłaty

3.Jeśli komornik ściąga dług dla wierzyciela to odetki rosną cały czas od długu,więc jakim to cudem tak się dzieje?
odsetki naliczane są od kwoty pozostającej do zapłaty aż do momentu całkowitej spłaty zadłużenia

Powrót