Komornik - czy wierzyciel coś opłaca ?

• Autor wątku Autor wątku sooper
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sooper

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Czy opłatami jakie pobiera komornik zostanie obarczony tylko dłużnik, czy również ja jako wierzyciel :?: Otrzymałem wyrok, w którym Sąd zasądził na moją rzecz pewną sumę pieniędzy. Jednak osoba, której została zasądzona kwota uchyla się od jej wypłacenia. Sprawę chcę oddać do komornika i w związku z tym chciałbym się dowiedzieć jak na wstępie.

Tak. Wierzyciel płaci np. opłatę za poszukiwanie majątku dłużnika tj. ok. 80 zł (chociaż nie ma jednoznacznej interpretacji czy tego rodzaju opłata stanowi koszty egzekucyjne w sensie art.770 kpc i należy się wierzycielowi jej zwrot od dłużnika) . Poza tym wierzyciel w wypadku nieskutecznej egzekucji zwraca komornikowi niektóre wydatki gotówkowe poniesione w trakcie prowadzonego postępowania. Katalog wydatków - art. 39 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji. Czasami wierzyciel musi wpłacić komornikowi zaliczkę na tzw. grubsze wydatki gotówkowe np. wycenę nieruchomosći, przechowywanie zajętych rzeczy czy też specjalistyczny transport i w tym wypadku wierzyciel w razie nieskutecznej egzekucji może również nie odzyskać tej zaliczki. W takim wypadku ryzyko ponosi wierzyciel.

Ostatnia edycja:
śliczne dzięki za odpowiedź.
pozdrawiam

Witam,wiem już,że mnie jako wierzycielowi zwolnionemu z kosztów sądowych,przysługuje takie zwolnienie również w postępowaniu egzekucyjnym.Ale diabeł tkwi w szczegółach,które próbowałam bezskutecznie sama ustalić.
Nakaz zapłaty wydał Sąd Rejonowy właściwy ze wzgl na moje miejsce zamieszkania.Dłuznik mieszka 300km ode mnie i sprawę będzie prowadził komornik z jego miejsca zamieszkania.Czy to nie wpływa na moje zwolnienie z kosztów?
Dziękuję za pomoc.

Powrót