komornik +dobrowolna spłata części długu

• Autor wątku Autor wątku kkriss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kkriss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam dług który pobiera komornik dla osoby (nie instytucji).

Chcę się z wierzycielem umówić, iż spłacam mu część długu jednorazowo i wszystko kasujemy (czyli cały dług).

Jak to najlepiej zrobić, gdzie/ u kogo spisać umowę.

Komornik chcę za takie coś 15% spłaconego długu.

Jak to rozwiązać najtaniej.

Dziękuje za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam

Umowę to najlepiej u notariusza wtedy będzie jasność sytuacji.
Komornik i tak pobierze 15% od tego co do tej pory wyegzekwował.
Proszę pamiętać, że wierzyciel nawet w przypadku złożenia wniosku o umorzenie postępowania egz. zachowuje prawo do ponownego jego wszczęcia.
O dokonanych wpłatach należy poinformować komornika, który działa na podstawie tytułu wykonawczego i wniosku wierzyciela, jeżeli nie będzie poinformowany o wpłacie bezpośredniej do wierzyciela to trudno od niego wymagać aby sam to przewidział :wink:

Umowa u notariusza - tak, choć niekoniecznie, natomiast sugeruję nakłonić najpierw wierzyciela, aby wycofał sprawę od komornika.

Wierzyciel nic nie ryzykuje - w każdej chwili, w razie gdyby się Pan nie wywiązał z ustaleń, może ponownie skierować wniosek do egzekucji. A wg mojej wiedzy, pozwoli to uniknąć kosztów egzekucji.

Oczywiście nie dotyczy to kwot zajętych przed umorzeniem egzekucji, z zachowaniem zasady, że nie mniej, niż 1/10 i nie więcej niż trzydziestokrotność średnich dochodów.

Myślę ze możesz tu zastosować wymianę gotówka za zwolnienie Cię przez wierzyciela z długu.
Przyjęte przez dłużnika zwolnienie z długu kończy sprawę.
pozdrawiam

Powrót