A
aninia123
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 16
Witam.Proszę o udzielenie mi informacji w następującej sprawie.Mój konkubin jest byłym funkcjonariuszem służb mundurowych i pobiera obecnie emeryturę z Zakładu Emerytalno-Rentowego MSWiA.W związku z niespłaconym kredytem komornik ściąga mu z emerytury / poprzez ZE-R /określoną kwotę.Tutaj mam pierwsze pytanie: ile procent z emerytury może mu w tym przypadku ściągnąć komornik?Dalej.Wystąpiłam do sądu o alimenty na rzecz naszej małoletniej córki,które zostały mi przyznane.Chciałabym aby te alimenty były ściągane z emerytury konkubina i tutaj mam następne pytania.Czy aby ściągnąć te alimenty muszę koniecznie zwrócić się do komornika czy wystarczy jedynie zwrócić się z takim rządaniem do jego zakładu emerytalnego?Kto ma pierwszeństwo przy ściąganiu należności?Czy ja z alimentami,czy komornik z należnościami za niespłacony kredyt?Ile procentowo można ściągnąć z emerytury w przypadku alimentów?Jaka jest kwota "wolna" od ściągnięcia w przypadku alimentów i pozostałych?Czy w przypadku jeżeli zarządam ściągania z emerytury alimentów,a pozostała konkubinowi kwota będzie "wolna" od ściągnięcia komornik może podjąć i jakie czynności celem ściągnięcia należności za ten niespłacony kredyt?I ostatnie pytanie:jeżeli jest taka mozliwość,że zwrócę się bezpośrednio do jego zakładu emerytalnego i ten ściągnie na podstawie wyroku alimenty nie będzie już odciągał zabieranej dotychczas dla komornika kwoty?Proszę o odpowiedz.