Komornik i alimenty.

• Autor wątku Autor wątku aninia123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aninia123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam.Proszę o udzielenie mi informacji w następującej sprawie.Mój konkubin jest byłym funkcjonariuszem służb mundurowych i pobiera obecnie emeryturę z Zakładu Emerytalno-Rentowego MSWiA.W związku z niespłaconym kredytem komornik ściąga mu z emerytury / poprzez ZE-R /określoną kwotę.Tutaj mam pierwsze pytanie: ile procent z emerytury może mu w tym przypadku ściągnąć komornik?Dalej.Wystąpiłam do sądu o alimenty na rzecz naszej małoletniej córki,które zostały mi przyznane.Chciałabym aby te alimenty były ściągane z emerytury konkubina i tutaj mam następne pytania.Czy aby ściągnąć te alimenty muszę koniecznie zwrócić się do komornika czy wystarczy jedynie zwrócić się z takim rządaniem do jego zakładu emerytalnego?Kto ma pierwszeństwo przy ściąganiu należności?Czy ja z alimentami,czy komornik z należnościami za niespłacony kredyt?Ile procentowo można ściągnąć z emerytury w przypadku alimentów?Jaka jest kwota "wolna" od ściągnięcia w przypadku alimentów i pozostałych?Czy w przypadku jeżeli zarządam ściągania z emerytury alimentów,a pozostała konkubinowi kwota będzie "wolna" od ściągnięcia komornik może podjąć i jakie czynności celem ściągnięcia należności za ten niespłacony kredyt?I ostatnie pytanie:jeżeli jest taka mozliwość,że zwrócę się bezpośrednio do jego zakładu emerytalnego i ten ściągnie na podstawie wyroku alimenty nie będzie już odciągał zabieranej dotychczas dla komornika kwoty?Proszę o odpowiedz.

Komornik zajmuje 1/4 emerytury/renty. W związku z tzw. zbiegiem należy złożyc wniosek do komornika, który zajął emeryturę celem przyłączenia.

Witam mam pytanie. Moje mama rozwiodła się z ojcem. Sąd ustalił alimenty które ojciec ma wpłacać do 10 tego każdego miesiąca. Niestety on tego nie robi przelew na jej konto ale z 2 tygodniowym opxnieniem. Mama była w tej sprawie u pani komornik jednak ona odmówiła wszczęcia postepowania. Czy miała takie prawo? Jak to działa? Przez te dwa opóxnione tygodnie mama musi pożyczać pieniadze które później oddaje. Ojciec robi to złośliwie. Co zrobic aby alimenty były wpłacane termonowo?

Powrót