Komornik i alimenty

• Autor wątku Autor wątku farel11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

farel11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.
Zarabiam najnizsza krajowa,2tys z groszem.Mam alimenty 600zl,oraz inny dlug niealimentacyjny.Ile moze zabrac komornik?Tylko te 600zl?czy 60 procent pensji?Bo mi zabiera 60 procent.
Pozdrawiam.

Wynagrodzenie przekazuje pracodawca, który dokonuje potrąceń.
Komornik nie dokonuje potrąceń.
Reasumując nie zabiera i nie komornik ma wpływ na wysokość przekazywanej kwoty/

Oj chyba to nie pracodawca wedlug swojego widzimisie zajmuje pensje dla komornika.Moze sie myle ale najnizsza krajowa jest wolna od zajecia,pomijajac alimenty.Skoro zarabiam najnizsza krajowa i alimentow mam 600zl,plus jeszcze jeden dlug w best niealimentacyjny,to dlaczego komornik nie poslal do pracodawcy pisma o zajeciu alimentow w wys.600zl i drugiego o zajeciu 50 procent pensji?Wyslal o zajecie odrazu 60 procent i tyle dostaje od pracodawcy.

Jakim cudem pracodawca przekazuje cokolwiek do sprawy best-u skoro nie ma zajęcia w sprawie z ich wniosku ?

Pracodawca przekazuje 60 procent pensji komornikowi,a on dysponuje pieniazkami.Bylem pytalem,z komornikiem niemam szans sie spotkac,bo pracuje,a pani asystentka mowi ze i tak zrobia co chca i o co mi wogole chodzi.Beda brac 60 procent pensji i koniec bo tyle moga tyle mi powiedziala i grzecznie kazala wyp....

Komornik otrzymuje tyle, ile przekazuje na rachunek pracodawca.
Odpisy zajęć wysyłane są również do dłużnika.
Wystarczy odbierać i przeczytać.

Mi chodzilo o porade czy moge cos ugrac u komornika zgodnie z obowiazujacymi przepisami.Moze wyjasnie jeszcze raz,postaram sie to zrobic czytelnie i przejzyscie.
Mialem kilka lat temu dosc duze alimenty i mam nadal,ale byly tez alimenty zalegle.do tego jeszcze jeden kredyt u komornika z firmy best.3 lata temu przeszedlem na wczesniejsza emeryture.I tu dochodzimy do sedna.Z emerytury i z pensji mialem sciagane po 60 procent na biezace i zalegle alimenty,narazie wszystko ok.Po pewnym czasie splacilem zalegle alimenty zostaly tylko biezace.Z emerytury sciaga dalej 60 procent,jest ok. Ale do calosci biezacych razem z kosztami brakuje mu 600zl.I tu jest to moje pytanie.Czy z pracy na najnizszej krajowej powinien zabrac tylko te 600zl?Bo zabiera 60 procent czyli 1200zl i przekazuje roznice bestowi.Rozmawialem z pania z kancelari,ale powiedziala mi ze mam sie nie interesowac szczegolami i nie drazyc,niewiem jaki jest przepis regulujacy moja sytuacje.

Mozesz zlozyc wniosek do komornika o rozliczenie kosztow egzekucji i bedziesz wiedzial na co i gdzie idzie kwota. Byc moze komornik zle nalicza ci oplate egzek. Mozesz rowniez wystapic do sadu o obnizenie prowizji komornika, ale nie mniej niz bodajze 200zl.

Powrót