komornik i firma windykacyjna

• Autor wątku Autor wątku jo12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jo12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
mam pytanie do osób znajacych temat. Komornik prowadzi egzekucje na podstawie BTE. Tymczasem bank sprzedał wierzytelność 7 lat temu firmie windykacyjnej. Komornik dostał pismo od banku, ze teraz wierzycielem jest firma windykacyjna i podano tam numer konta. Z tego co wiem, firma windykacyjna nie może sie posługiwac BTE. Jak spowodowac, żeby komornik umorzył postępowanie? Czy nie powinien zrobić tego 7lat temu po informacji o sprzedazy długu przez bank?

Na czyją rzecz jest prowadzona egzekucja?

na rzecz firmy windykacyjnej prawdopodobnie, komornik nie wie. Przesyła na podane przez firme wind konto.

Komornik nie wie na czyją rzecz prowadzi egzekucję? To niemożliwe.

Idź do komornika, przejrzyj akta i zobacz:
- kto złożył wniosek o egzekucję
- co jest podstawą roszczenia.

Jeśli wierzycielem jest firma windykacyjna, a nie posiada ona tytułu egzekucyjnego wydanego na siebie, to egzekucja jest bezpodstawna.

W aktach jest:
BTE,
jakiś czas egzekucja była prowadzona na rzecz banku
pismo firmy windykacyjnej o zmianie wierzyciela i podany nowy numer konta
nic więcej

Jaka jest podstawa zmiany wierzyciela? Czy sąd nadał na firmę windykacyjną nową klauzulę wykonalności? Samo oświadczenie firmy o "zmianie wierzyciela" to za mało.

moje pytanie brzmi:
czy komornik sam powinien umorzyc ta egzekucje? Czy nie dopełnił obowiązków w momencie otrzymania pisma od firmy windykacyjnej?

nie ma żadnych dokumentów z sadu o nowej klauzuli, tylko pismo z firmy windykacyjnej z nowym numerem konta

Komornik nie powinien w ogóle wszczynać takiej egzekucji, ale sądzę, że stan faktyczny wygląda inaczej niż tutaj przedstawiany.

komornik prowadzi egzekucje nadal. Bank nigdy nie wysłał wniosku o umorzenie. Zadnej tez informacji, że sprzedał dług. To firma windykacyjna wysłała pismo, ze jest teraz wierzycielem i podała nowy numer konta. Tak jest w aktach tej sprawy.

Stan faktyczny jest dokladnie taki jak opisany.

Zatem powództwo przeciwegzekucyjne.

jak to się załatwia?

to może inaczej zapytam:
czy komornik moze przelewac pieniądze firmie windykacyjnej na podstawie BTE?

Już pisałam - nie powinien w ogóle wszcząć egzekucji, skoro firma windykacyjna nie posiada na siebie tytułu wykonawczego.

może nie dość konkretnie sie wczesniej wyrazilem.

Bank uzyskal BTE i oddal sprawe do komornika, po kilku latach na podstawie cesji wierzytelnosci nabyła ją firma windykacyjna, przeslano do komornika pisma zawiadamiające o zmianie wierzyciela i komornik dalej sciaga. Nie było umorzenia ani nic innego. Egzekucja trwa juz 10 lat. Wierzyciel sie tylko zmienił. Nie ma nowego tytułu, ani klauzuli, nic. Komornik sciąga na podstawie BTE na rzecz firmy windykacyjnej i uważa, ze to ok.

a jeszcze inaczej;
co powinien zrobić komornik jak otrzymał papiery z banku o zmianie wierzyciela na podstawie cesji wierzytelności?

Powrót