Komornik i konto w banku

• Autor wątku Autor wątku tosiek62
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tosiek62

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
W dniu dzisiejszym, sprawdzając stan konta doznałem szoku. Zamiast spodziewanych ok 2 tys. złotych, na koncie widniej kwota minus -2400. oraz minus – 930 funtów. Konto mam w ING Bank Śląski. Złotówkowe oraz walutowe. Wiem że miałem komornika, jednak czy komornik mógł pobrać pieniądze których na koncie tak naprawdę nie było ?
Również, czy bank postąpił zgodnie z prawem, minusując mi konto walutowe na którym nic nie było, oraz złotówkowe ? Jeśli tak, to w takim razie wszyscy w polsce muśimy drżeć, mając dług, gdyż komornik w zmowie z bankiem pogrąży nas w jeszcze większe zadłóżenie. Proszę o pomoc.

Drżyj Zobowiązania należy spłacać. Komornik ma prawo zająć środki na r-ku.

Spokojnie - ten minus jest blokadą, nie jest pobraniem środków których nie ma :)

Możesz skorzystać z kwoty wolnej od zajęcia i wtedy do ok 11.ooo zł będziesz mógł dysponować środkami na koncie.

Nie wydaje mi się aby komornik mógł takie coś zrobić, może zająć do wysokości środków, bo co bank ze swoich komornikowi wyłożył a ty bankowi oddasz? Proponuje skontaktować się z bankiem i sytuację wyjaśnić.

Gdyby bank mi potrącił do wysokości salda, to powinienem mieć na koncie zero. A mam tak naprawdę wielki dług wobec banku. I do tego nie tylko w polskich złotych ale również w funtach. Nigdy się nie starałem o żaden debet do konta, a na pewno nie o tysiąc funtów. Zresztą nigdy bym takiej kwoty nie otrzymał. Uważam że to jest jakiś przekręt.

Ten minus to tylko zapis techniczny, pokazuje ile musisz spłacić aby zdjęta była blokada.

Powrót