Komornik i koszty egzekucji

• Autor wątku Autor wątku astra98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

astra98

Użytkownik
Odpowiedzi
173
Witam Was
Mam taką nie faja sytuacje dostałem na początku stycznia mandat którego nie przyjąłem sprawa trafiła do Sądu gdzie mandat został pomniejszony o połowę do zapłaty miałem 100zł , zapomniałem o nim i nie zapłaciłem.

Dzisiaj dostałem pismo od komornika który informuje o wszczęciu postępowania egzekucyjnego z wynagrodzenia, nic w tym dziwnego ale sa tam trzy pisma z 27.04.2016 o zadłużeniu każde z nich wyższe o kwotę egzekucji

pierwsze 230zł
drugie 370zł
trzecie 590zł

Nie otrzymywałem żadnej korespondencji w tej sprawie i dziwi mnie fakt na jakiej podstawie zostało tyle naliczone do zapłaty , jak nic a nic nie przychodziło

proszę Was o poradę

W piśmie jest wezwanie na 17 maja celem złożenia wyjaśnień ok pójdę czemu nie ale martw mnie te trzy pisma brak na nich pieczątek poczty polskiej czy gońca że ich nie odebrałem,

W internecie znalazłem " Koszty komornicze

Opłata stosunkowa wynosi 15% wyegzekwowanych kwot. Wynika to z art. 59 ust. 1 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji. Zgodnie z tym artykułem opłatę stosunkową (15%) komornik ściąga od dłużnika, obliczając ją proporcjonalnie do wyegzekwowanych kwot." a od 100zł 15% nie jest 500zł

Ostatnia edycja:
wrzuć skany/zdjęcia tych pism.

astra98 napisał:
Opłata stosunkowa wynosi 15% wyegzekwowanych kwot. Wynika to z art. 59 ust. 1 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji. Zgodnie z tym artykułem opłatę stosunkową (15%) komornik ściąga od dłużnika, obliczając ją proporcjonalnie do wyegzekwowanych kwot." a od 100zł 15% nie jest 500zł

01. Wynika to z art. 49 ust. 1 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji.

02. Jeżeli przeczytasz cały przepis a nie tylko jego pierwsze zdanie dowiesz się że komornik pobiera 15% należności do wyegzekwowania lecz nie mniej niż 1/10 "średniej krajowej". Dalej dowiesz się że w niektórych przypadkach 8% lecz nie mniej niż 1/20 "średniej krajowej"

Z prostego równania dowiesz się że 15% ze 100 zł to o wiele mniej niż 1/10 "średniej krajowej" więc w Twoim przypadku komornik pobrał (pobierze) ową 1/10 śr. kr.

guest_user napisał:
01. Wynika to z art. 49 ust. 1 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji.

02. Jeżeli przeczytasz cały przepis a nie tylko jego pierwsze zdanie dowiesz się że komornik pobiera 15% należności do wyegzekwowania lecz nie mniej niż 1/10 "średniej krajowej". Dalej dowiesz się że w niektórych przypadkach 8% lecz nie mniej niż 1/20 "średniej krajowej"

Z prostego równania dowiesz się że 15% ze 100 zł to o wiele mniej niż 1/10 "średniej krajowej" więc w Twoim przypadku komornik pobrał (pobierze) ową 1/10 śr. kr.

masz na myśli średnią krajową 4101,36zł czy najniższą średnią krajową ? Ale jak mają się do tego trzy pisma z jednego dnia i każe z innymi kwotami egzekucji ?

Dlaczego ?

astra98 napisał:
masz na myśli średnią krajową 4101,36zł czy najniższą średnią krajową ? Ale jak mają się do tego trzy pisma z jednego dnia i każe z innymi kwotami egzekucji ?

Dlaczego ?

Nie ma czegoś takiego jak "najniższa średnia krajowa"... Najniższa krajowa i średnia krajowa to zupełnie co innego.

astra98 napisał:
masz na myśli średnią krajową 4101,36zł czy najniższą średnią krajową ?
Pomyśl co w ogóle piszesz. Równie dobrze może być większa połowa czy mniejsza połowa?
Jedyne nad czym możesz się zastanawiać - to czy jest to kwota brutto czy netto

Ani średnie ani też najniższe ale przeciętne wynagrodzenie jest podstawą ustalania opłat egzekucyjnych. Definicja oraz czas jego stosowania zawarte sąd w Ustawie o komornikach sądowych i egzekucji:

Art. 33. 1. Komornik może zlecić asesorowi komorniczemu przeprowadzenie egzekucji w sprawach o świadczenie pieniężne oraz w sprawach o zabezpieczenie
roszczenia pieniężnego, w obu przypadkach o wartości nieprzekraczającej kwoty stanowiącej równowartość stukrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej w roku poprzednim, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski”, zgodnie z art. 5 ust. 7 ustawy z dnia 4 marca 1994 r. o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych (Dz. U. z 2015 r. poz. 111), stosowanego poczynając od drugiego kwartału roku przez okres pełnego roku, zwanego dalej „przeciętnym wynagrodzeniem miesięcznym”, z wyłączeniem egzekucji z nieruchomości.

Krispl napisał:
Ani średnie ani też najniższe ale przeciętne wynagrodzenie jest podstawą ustalania opłat egzekucyjnych. Definicja oraz czas jego stosowania zawarte sąd w Ustawie o komornikach sądowych i egzekucji:

Art. 33. 1. Komornik może zlecić asesorowi komorniczemu przeprowadzenie egzekucji w sprawach o świadczenie pieniężne oraz w sprawach o zabezpieczenie
roszczenia pieniężnego, w obu przypadkach o wartości nieprzekraczającej kwoty stanowiącej równowartość stukrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej w roku poprzednim, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski”, zgodnie z art. 5 ust. 7 ustawy z dnia 4 marca 1994 r. o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych (Dz. U. z 2015 r. poz. 111), stosowanego poczynając od drugiego kwartału roku przez okres pełnego roku, zwanego dalej „przeciętnym wynagrodzeniem miesięcznym”, z wyłączeniem egzekucji z nieruchomości.

ok to ile przy 100zł powinien zabrać ? bo nie wiem czy mama złożyć skargę na czynności komornika a mam na o 7 dni. Mam do zapłaty 100zł grzywny plus reszt prawie 600zł , a nie miałem żadnych innych pism

100 zł to nie jedyne o co wnosił SR
Dla komornika będzie mniej więcej 330 zł ( + - )

Wszystko jest napisane na zawiadomieniu o wszczęciu.

Ostatnia edycja:
LLawyer napisał:
100 zł to nie jedyne o co wnosił SR
Dla komornika będzie mniej więcej 330 zł ( + - )

Wszystko jest napisane na zawiadomieniu o wszczęciu.

Dostałem trzy pisma jak pisałem wyżej , komornik zrobił zajęcie z wynagrodzeniowy i zabrał kwotę pośrednią w tych trzech o których pisałem.

Zabrać nie mógł, jeśli już to oddał a konkretniej na podstawie zajęcia mu przekazano.
Napisz co znajduje się w nagłówku każdego z tych 3 pism.
Rozumiem że te 3 kwoty podane w #1 poście to wszystkie zsumowane razem pozycje z każdego pisma osobno.

Powrót