Komornik i list polecony

• Autor wątku Autor wątku Truer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Truer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Odebrałem list polecony od komornika sądowego dostarczony do mojego mieszkania przez listonosza, jestem bratem osoby do której te pismo było skierowanie. Nie jesteśmy w dobrych stosunkach i raczej nie powinienem odbierać tego pisma ale na to już za późno. Co zrobić jeśli ta osoba nie zechce przyjąć tego pisma, co jeśli je przyjmie i zniszczy? Czy odpowiedzialność za to spadnie na mnie? Co można z tym zrobić?

To nie jest gorący kartofel, który cię poparzy. W interesie adresata jest zapoznanie się z treścią pisma. Brat w ogóle mieszka tam gdzie ty?

Tak, mieszka, aczkolwiek tak jak pisałem interesuje mnie co jeśli.... , nie jest zbyt normalny, wręcz przeciwnie i nie wiem jak na taki list zareaguje, dlatego chciałbym wiedzieć czy jak dostanie ten list i coś z nim zrobi, twierdząc potem, że go nie otrzymał to czy coś mi się 'stanie' itd.
Dzięki za odpowiedź :>.

W Twoim interesie jest mimo wszystko zainteresowanie się sprawą, zwłaszcza że mieszkacie razem. To czy brat stwierdzi że nie otrzymał listu nic nie zmieni. Jeśli komornik zechce odwiedzić mieszkanie to nic go przed tym nie powstrzyma. A potem całe korowody z udowadnianiem co jest czyje (w sensie zajętych ruchomości)

jesli brat nie zlozyl na poczcie ze nikt poza nim nie moze odebierac korespondencji liczy sie jako to ze list on odebral.

Jak komornika nie wpuścisz dobrowolnie to wróci z policją. I przymusowo otworzy drzwi...Na przykład

Przymusowe to jak nie wpuści.
Najpierw zwykłe czynności, przy agresji i zbędnych szaleństwach powrót z policją a dopiero potem jak nie otworzy to 814 kpc.
Chyba, że przy pierwszej nie otworzy.

Powrót