komornik i nadgodziny

• Autor wątku Autor wątku jar_25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jar_25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
Jestem dłużnikiem alimentacyjnym. Zgodnie z prawem komornik potrącał mi z wynagrodzenia 60%. Obecnie jestem bezrobotny na zasiłku z którego także komornik zabiera mi 60%. Złożyłem pozew do sądu pracy o wypłatę wynagrodzenia z tytułu przepracowanych nadgodzin u mojego byłego pracodawcy.
Mam pytanie: czy komornik może zająć mi to wynagrodzenie i w jakiej wysokości?
Dziękuję za odpowiedzi

Odnośnie nadgodzin to tak,komornik może ci je zająć.Natomiast co się tyczy zasiłku to z tego cow iem komornik nie może go zajmować,no chyba że zasiłek masz przelewem na konto:(

Powiatowy Urząd Pracy dostał pisemko od komornika i przesyła mu 60%. Ja dostaję resztę do ręki. :(

Zgodnie z § 3 art. 87 k.p. potrącenia mogą być dokonane w następujących granicach:
1) w razie egzekucji świadczeń alimentacyjnych - do wysokości 3/5 wynagrodzenia,
2) w razie egzekucji innych należności lub potrącania zaliczek pieniężnych - do wysokości połowy wynagrodzenia (zasiłku).

Potrącenia, o których mowa w § 1 pkt 2 i 3 nie mogą w sumie przekraczać połowy wynagrodzenia (zasiłku), a łącznie z potrąceniami, o których mowa w § 1 pkt 1 - 3/5 wynagrodzenia.

Powrót