Komornik i wczasy pod gruszą ?

• Autor wątku Autor wątku rufioxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rufioxxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Czy komornik ma prawo zabrać wczasy pod gruszą wypłacane z funduszu socjalnego raz w roku razem z wypłatą przez zakład pracy oraz gdy urodzi się dziecko czy pieniążki z tytułu urodzenia dziecka z funduszu socjalnego ,wypłacane razem z wypłatą i przelane na konto.

Czy wolóle komornik ma prawo zająć pieniążki Socjalne..? czy tylko połowe wypłaty...

No jasne że tak. Mi zajmuje połowę wszystkiego. Co do becikowego to nie jestem pewna, ale pozostałe kwoty zajmuje.

Nie chodzi o to, czy zajmuje, bo gdyby nie zajmował, to przecież nie byłoby pytania. Chodzi o to, czy mu wolno. Przyznam, że nie wiem.

Art. 833 § 6 k.p.c. mówi, że nie podlegają egzekucji świadczenia alimentacyjne, świadczenia rodzinne, pielęgnacyjne, porodowe i dla sierot zupełnych.

To w tym momencie, jeżeli zakład przelał połowe wypłaty razem z tymi dodatkami, o komornika to co z świadczeniami typu urodzenie dziecka, wczasy pod gruszą. Gdzie się odwołać

IMHO świadczenia z funduszu socjalnego nie są wynagrodzeniem pracownika, więc nie podlegają ochronie z 87 i n. Kodeksu pracy, ani nie należą do kategorii wymienionych przez Janusza, więc podlegają egzekucji w całości, co czyni odwoływanie się bezprzedmiotowym.

[cytat="Nauzicaa"]IMHO świadczenia z funduszu socjalnego nie są wynagrodzeniem pracownika, więc nie podlegają ochronie z 87 i n. Kodeksu pracy, ani nie należą do kategorii wymienionych przez Janusza, więc podlegają egzekucji w całości, co czyni odwoływanie się bezprzedmiotowym.[/cytat]

Można to wytłumaczyć inaczej bo nie rozumiem...
Dziękuję

To znaczy, że podlegają egzekucji w całości.

W moim zakładzie pracy "wczasy pod gruszą" zostały w całej kwocie przelane na moje konto... czyli, że komornik ich nie zajął.

Moniczek: albo zakład źle zinterpretował przepisy :)

Powrót