komornik i wizyta w miejscu zamieszkania

• Autor wątku Autor wątku pablo1812
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pablo1812

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Czesc . Jestem tu nowy i nie wiem czy w doby wątek wrzucam moje zapytanie wiec wybaczcie. Mam problem z komornikiem .Od kilku miesiecy spłacam zadłuzenie zostało ok 60 tys. Nie posiadam żadnego majątku bo wszystko co miałem wartosciowe sprzedałem by spłacic zadłuzenia.Mieszkam kątem u rodziny a nieruchomosc w której mam meldunek jest ich własnoscią.Wczoraj otrzymałem pismo że pojawi sie u mnie komornik w celu ogledzin majatku , ze mam udostepnic wszelkie schwowki itp ale ja nic nie mam a mieszkanie jest rodziny. Pracuje na umowe o prace , co miesiac na poczet długu jest wpłacane ponad 600-900 zł czy w przypadku kiedy nie posiadam żadnego majatku , dóbr osobistych a systematycznie spłacam dług to czy komornik może zając majątek mojej rodziny ? nie uchylam sie od spłaty wiec nie rozumie tez skad nagle taka zmiana .Zmienił sie komornik i od razu nagonka na miejsce zamieszkania.
Pomozcie

dziekuje za odpowiedz . Oczywiscie moja rodzina ma na sprzet który znajduje sie w ich domu faktury zakupu , badz umowy kredytowe na zakup tych rzeczy czy w takim razie te rzeczy również komornik może zając ? przeciez ja nie jestem ich włascicielem ? nie jestem tez włascicielem nieruchomości w której mam meldunek. Moje rzeczy tam to stary laptop i stary tel komórkowy który wykazałem komornikowi oraz rzeczy osobiste takie jak ubrania , przybory higeniczne

pablo1812 napisał:
czy w takim razie te rzeczy również komornik może zając ?
Tak.
PS.
W poradniku do którego podałem link wszystko jest bardzo szczegółowo opisane. Przeczytaj wnikliwie.

co w przypadku rzeczy które nie są na tyle wartosciowe by je z pienieżyc? żyjemy skromnie , stare mebloscianki , stare tv jeszcze z wielkim tyłem. Jak to możliwe że przy systematycznej spłacie komornik neka jeszcze rodzine? Przeczytałem wnikliwie i w głowie mi sie to nie miesci.Mam długi odziedziczone o których dowiedziałem sie po upływie okreslonego czasu by ich nie przyjąc.Czy jesli nie mam dzieci i palne sobie w łeb to komornik zabierze mi trumne i prawo do pochówku ? bo to przeciez tez kosztujea po mnie spłacac juz nie bedzie komu

pablo1812 napisał:
co w przypadku rzeczy które nie są na tyle wartosciowe by je z pienieżyc?
Przejdź się do Sądu, tam na tablicy często są wywieszone informacje o licytacjach. Może trafisz na ciekawe typu, szafka kuchenna bez przednich drzwiczek za 2 zł.
pablo1812 napisał:
Mam długi odziedziczone o których dowiedziałem sie po upływie okreslonego czasu by ich nie przyjąc
Hmm... może warto w powyższym szukać rozwiązania. Poczytaj o uchyleniu się od skutków prawnych niezłożenia oświadczenia woli co do odrzuceniu spadku.

może zając majątek mojej rodziny ?

Jeżeli przyjdzie po 1 stycznia, to nie może. Od 1.01.2019 wchodzi w życie nowy przepis k.p.c.:

Art. 845. § 2. Zająć można ruchomości dłużnika będące w jego władaniu albo we władaniu samego wierzyciela, który do nich skierował egzekucję. Nie podlegają jednak zajęciu ruchomości, jeżeli z ujawnionych w sprawie okoliczności wynika, że nie stanowią one własności dłużnika. Ruchomości dłużnika będące we władaniu osoby trzeciej można zająć tylko wówczas, gdy osoba ta zgadza się na ich zajęcie albo przyznaje, że stanowią one własność dłużnika, oraz w przypadkach wskazanych w ustawie. Jednakże w razie zbiegu egzekucji sądowej i administracyjnej dopuszczalne jest zajęcie ruchomości na zasadach przewidzianych w przepisach o egzekucji administracyjnej.

Jeżeli komornik już dokonał zajęcia ruchomości (albo zrobi to przed 1 stycznia), to będzie można zastosować ten przepis:

§ 2(2). Komornik umarza postępowanie w niezbędnym zakresie, jeżeli przedstawiono niebudzący wątpliwości dowód na piśmie, że zajęte ruchomości nie stanowią własności dłużnika. Nie dotyczy to sytuacji, w której sam dłużnik dokonał zbycia ruchomości na rzecz osoby trzeciej.
który również wchodzi w życie 1 stycznia.

Powrót