komornik ile czasu na działanie windykacyjne ????

• Autor wątku Autor wątku milusia1910
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milusia1910

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
złożyłam w styczniu br. wniosek o ściąganie alimentów ponieważ komornik nie ma z z czego <ojciec dziecka nie pracuje oficjalnie tylko na czarno> ma i z ZUS i ze skarbowego komornik odpowiedzi, poszłam i poprosiłam o takie zaświadczenie bym mogła złożyć do funduszu a komornik powiedział ze nie skontaktował się jeszcze z ojcem dziecka i ma na to jeszcze miesiąc. to prawda działania komornika mogą trwać 2 mies. ???? a ja nie mam alimentów i nikt mi nie odda za te dwa mies. czekania a dziecko kosztuje. fundusz płaci od bieżącego miesiąca w którym jest złożony wniosek. z góry dziękuje za odp.

milusia1910 napisał:
... a ja nie mam alimentów i nikt mi nie odda za te dwa mies. czekania a dziecko kosztuje. fundusz płaci od bieżącego miesiąca w którym jest złożony wniosek. z góry dziękuje za odp.

Skąd pewność że zobowiązany do płacenie alimentów nigdy Pani tego nie zapłaci ? Jeśli podejmie pracę to komornik wyegzekwouje zaległości. Termin 2 miesięczny jest ustawowy, dla komornika tak by mógł rzeczywiście stwierdzić bezskuteczność egzekucji. Trudno sobie wyobrazić żeby komornik już po tygodniu wiedział, że dłużnik nic nie ma, nie pracuje, nie ma konta w żadnym banku, samochodu itd. To wymaga czasu.

Powrót