komornik+kwota wolna od potrąceń

• Autor wątku Autor wątku ale o co chodzi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ale o co chodzi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam serdecznie

Bardzo was proszę o udzielenie informacji:

Pracuję na umowę o pracę 1800 brutto, do stycznia 2014 miałam jedno zajęcie komornicze , za grudzień otrzymałam 1181zł na rękę i ok. Ale od stycznia do zakładu pracy wpłynęło ponownie (inne, od tego samego komornika zajęcie) , dodatkowo z US też wpłynęło zajęcie do pracodawcy. I tu już moja pensja się pomniejszyła z 1181 na 1060 zł . Kiedy pisałam do księgowej odpowiedziałam mi tylko cytuje "Przy Pani kilku zajęciach komorniczych kwota wolna od potrąceń to 989,76 zł – 80% wynagrodzenia przy potrąceniu innych należności. W Pani wypadku jest to kwota 255,51 zł na komornika."

pytanie: czy tak rzeczywiście jest? , który paragraf na o tym mówi? Byłam i jestem mocno zaskoczona ponieważ znam osobę która miała podobnie , i nigdy nie miała pomniejszonej kwoty

Jeśli są to zajęcia komornicze (niealimentacyjne) i administracyjne (US),
to kwotą wolną od potrąceń jest kwota minimalnego wynagrodzenia.

Czyli inaczej niż podała Ci księgowa.

Nie jest to zajęcie alimentacyjne.Jest komornik i US. Czyli mam rozumieć że powinnam otrzymać wynagrodzenie w kwocie 1181?. czy może mi ktoś podać paragraf , ponieważ księgowa jest dziwną osobą muszę jej to w jakiś sposób delikatnie wytłumaczyć , a że kontakt mam z nią tylko @ , trudno się dogadać. Walczę z tym od dwóch miesięcy, dla kogoś może wydawać się że jest to mała różnica, ale dla mnie mieć 100 z nie mieć to jest dużo. Pozdrawiam.

Przepraszam :)

Podaj mi proszę paragraf na który mogę się powołać..

Lub ewntualnie wskazòwki jak przekazać księgowej tak aby zrozumiała.

Art. 871.
§1. Wolna od potrąceń jest kwota wynagrodzenia za prace w wysokości:

minimalnego wynagrodzenia za prace, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, przysługującego pracownikom zatrudnionym w pełnym wymiarze czasu pracy, po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych - przy potrącaniu sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne,

na rok 2014 kwota wolna od potrąceń wynosi 1236 zł ?
Taką wypłatę bez względu na ilość egzekucji powinnam otrzymywać?

Art. 91. § 1. Należności inne niż wymienione w art. 87 § 1 i 7 mogą być potrącane z wynagrodzenia pracownika tylko za jego zgodą wyrażoną na piśmie.

§ 2. W przypadkach określonych w § 1 wolna od potrąceń jest kwota wynagrodzenia za pracę w wysokości:

1) określonej w art. 87 1 § 1 pkt 1 - przy potrącaniu należności na rzecz pracodawcy,

2) 80 % kwoty określonej w art. 87 1 § 1 pkt 1 - przy potrącaniu innych należności niż określone w pkt 1.

Moja księgowa zasugerowała się najprawdopodobniej w\w art nie wiem czemu, ponieważ ja zgody pisemnej nie składałam. W Poniedziałek będę ponownie z księgową korespondowała.

Art. 87 i 87.1 kodeksu pracy.

Aktualnie kwota wolna od potrąceń przy pełnym etacie wynosi:
1.237,20 zł - przy zastosowaniu podstawowych kosztów i kwoty zmniejszającej podatek
1.191,20 zł - przy zastosowaniu podstawowych kosztów i bez stosowania kwoty zmniejszającej podatek
1.242,20 zł - przy zastosowaniu podwyższonych kosztów i kwoty zmniejszającej podatek
1.195,20 zł - przy zastosowaniu podwyższonych kosztów i bez stosowania kwoty zmniejszającej podatek

Jeśli otrzymasz mniej, tzn. naruszony został kodeks pracy

Dodam jeszcze - ogólnie mówiąc - że jeśli kwota potrąceń komorniczych w miesiącu miałaby przekroczyć kwoty wykazane powyżej, to wtedy potrąca się 50% wynagrodzenia (czyli do ręki otrzymasz wtedy więcej niż kwoty wykazane powyżej).

Dziękuje to mi się przyda , prześle księgowej ciekawe co na to powie. Pozdrawiam

Jeśli zechcesz, to możesz napisać, czy i co załatwiłaś.
Również pozdrawiam.

Coś ogólnie długo potrąca i odpisuje na zajęcie.
Jak tak będzie zamulać to otrzyma ponaglenei.

LLawyer napisał:

co masz na myśli? nie rozumiem.

Pracodawca zwleka z odpisaniem bo ma "księgową" niekumającą czy tam niedomagającą.
W efekcie często po ponagleniu jak pracodawca widzi karę grzywny dziękuję takiemu pracownikowi za współpracę, bo nie chce mieć później problemów - na miejsce pracownika problemowego a takim jest dłużnik, czeka 3 bez takich problemów. Wiadomo, który w efekcie jest lepszą opcją.
Dobra rada i tyle.

LLawyer napisał:
Pracodawca zwleka z odpisaniem bo ma "księgową" niekumającą czy tam niedomagającą.
W efekcie często po ponagleniu jak pracodawca widzi karę grzywny dziękuję takiemu pracownikowi za współpracę, bo nie chce mieć później problemów.
Dobra rada i tyle.

- a jak to się ma do pytań @ale_o_co_chodzi?

Zrozumiałem, że chce zachować posadę a z taką księgową, która jest kulą u nogi bardziej niż pomocą, może zaraz pracy nie mieć.
Wiele razy po ukaraniu grzywną prezesa, właściciela, księgowej - dłużnik traci pracę.
Teraz każdy dzień odlicza się, żeby ponaglić i ukarać grzywną nawet po dniu zwłoki bo pracodawcy lecą w kulki.
To była dobra rada z mojej strony.

LLawyer napisał:

LLawyer napisał:
Zrozumiałem, że chce zachować posadę a z taką księgową, która jest kulą u nogi bardziej niż pomocą, może zaraz pracy nie mieć.
Wiele razy po ukaraniu grzywną prezesa, właściciela, księgowej - dłużnik traci pracę.
Teraz każdy dzień odlicza się, żeby ponaglić i ukarać grzywną nawet po dniu zwłoki bo pracodawcy lecą w kulki.
To była dobra rada z mojej strony.

Po pierwsze nie chodzi mi tu o ukaranie księgowej itp. Po drugie jest to korespondencja pomiędzy mną a księgowa . A po trzecie ,do księgowej nie pisałam w ostatnim czasie ponieważ przez ostatnie kilka dnia nie mam dostępu do skrzynki pocztowej, więc dlatego nie mam szczegółów od księgowej.

Powrót