Komornik nic nie zdziała

• Autor wątku Autor wątku milka20085
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milka20085

Użytkownik
Odpowiedzi
38
:( Smutne to aczkolwiek prawdziwe. Ojciec mojego synka systematycznie unika płacenia alimetów, komornik nic nie zdziałał i osyła mnie do Funduszu Alimentacyjnego, neiststy mój dochód lekko przekracza normy aby dostać od nich alimenty. Co mi pozostało? Aby mieć gdzie mieszkać z dzieckiem wziełam kredyt na małe mieszkanko i jest mi ciężko. Z trudem wiąże koniec z końcem. Ale tatuś woli pić, nie pracować i tyle. Lekarz stwierdził, że jest uzależniony od alkoholu. W grudniu ub roku miał dość powązny wypadek i operację - trepanację czaszki" w chwili obecnej chyba jest już zdolny do pracy - czasami dorywczo pracuje na czarno, ale co zarobi to później wpada w tzw. ciąg alkoholowy i pije dopóki ma kasę. Co mogę zrobić aby uzyskać coś dla dziecka? Już myślałam nawet o odebraniu mu wszelkich praw, z tym że dziecko później nie ma prawa do dziedziczenia i nie chcę aby kiedyś mi wypomniało że przeze mnie nie czegoś tam po ojcu, choć i tak pewnie wiele nie zostanie, bo przepije. Proszę o jakieś rady, mam wrażenie że tacy jak on są poprostu bezkarni, a samotne matki muszą się zaharować aby zapewnić jakiś byt dziecku :(

Niestety sa bezkarni.Odebranie praw nic nie zmienia w dziedziczeniu.

Co ja jeszcze mogę zrobić by choć część należnych dziecku pieniędzy odzyskać? Czym mogę go ewentualnie postraszyć? ręcę mi na to już opadają :-(

Wystapic o alimenty do MOPS(FA),te przynajmniej na biezaco beda wyplacane,jezeli nie przekracza Pani progu.Mozna takze zglosic do prokuratury o przestepstwie z Art.209 kk(zazwyczaj umarzaja) i wniesc o aktywizowanie dluznika w MOPS jego miejsca zamieszkania.Ewentualnie wystapic o alimenty od dziadkow(marna nadzieja),a poza tym...nic,zyc dalej i marzyc,ze pewnego dnia wyrok bedzie egzekwowany.

Dziękuję za odp. Orzeszki. No to nic już nam nie pozostaje... Z FA nie dostanę bo "za dużo " zarabiam, dziadków nie ma bo nie żyją... A co oznacza pojęcie aktywizowanie dłużnika? Zmuszenie aby stawiał się w urzędzie pracy? Ponoć chodzi co trzy miesiące i się "odhacza". A co z możliwością odebrania prawa jazdy? I jak wygląda sprawa o odebrania praw rodzicielskich? Ile to kosztuje, jak to wygląda? Czy lepiej brać do tego adwokata czy samemu też można bez problemu?
I jeszcze jedno pytanie. Ojciec dziecka ma ograniczone prawa, ale czy jak będę chciała jechać na wycieczkę (3 dniowa do Czech, Krakowa i Kudowy Zdrój za calkiem niedużą kasę - z emerytami) to czy muszę mieć jego zgodę? Bo wyjedziemy poza granice Kraju...

Nie,MOPS moze zglosic do Urzedu o odebranie prawka,jezeli nie beda mogli przeprowadzic wywiadu i mozze zaproponowac prace interwencyjna,ktorej przyjecia dluznik nie moze odmowic.W moim wypadku po interwencji MOPS-u dluznik...zalozyl firme,ale dochodu nie ma.Na 3 dni chyba nie warto starac sie o zgode,ale warto-na przyszlosc.

Super! jacy oni mądrzy! jak wiedzą jak ominąć prawo... rewelacja. Czemu nie są mądrzy, żeby płacić na dziecko skoro już je mają, samo na świat się nie prosiło i niczemu nie jest winne... A matka pozostaje bezsilna... trudno. W innych Państwach potrafią zapewnić aliemty dla matek bez względu na dochody a tu? Szkoda gadać. Dzięki za poradę. Czyli pozostaje mi się udać do MOPS? I tam złożyć wniosek o aktywizację dłużnika?

I tu sie mylisz.W innych panstwach(Belgia) takze niejednokrotnie sa progi:ok.1300/mies +54 € na dziecko,czyli nie moge przekroczyc 1408 € z dwojka dzieci(nierealne pracujac na caly etat).Max 175€ (-10%)wyplacane,wiec biorac pod uwage 500 zl na dziecko i ok.725zl/os.do progu,to nie jest zle.Jednak jest wieksza sciagalnosc alimentow i mozliwosc obciazenia rodzicow.
Jezeli chdzi o MOPS -polecam.

mam 63 lata nie pracuje mam zaległości w banku alimentacyjnym chciałbym spłacać bezpośrednio do banku nie płacąc komornikowi jak można to zrobić pomóżcie

Niestety nie uda sie ominac calkiem komornika,bo on takze swoja prace wykonal i powinien otrzymac wynagrodzenie.

Powrót