komornik nie chcę odblokować konta

• Autor wątku Autor wątku załamana G
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

załamana G

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich serdecznie i proszę o pomoc! Komornik zajął nam konto i mimo,że od kilku dni ma już spłacony dług to konto nadal jest zablokowane. Po telefonach do kancelarii dowiedzieliśmy się tyle, że księgowa nie zaksięgowała jeszcze tej wpłaty i musimy czekać. Mam małe dziecko i mase rachunków do zapłacenia, nie mówiąc już o tym,że nie mam pieniędzy na życie. Ile czsu mają na zaksięgowanie tych pieniędzy i jak długo mogą blokować nam konto jeżeli dług już jest spłacony. Dodam,że pieniądze mieli już 5 dni temu!! Proszę o szybką pomoc bo nie wiem już co robić i jak wpłynąć na komornika żeby odblokowali nam to konto!

Koszty komornika zapłacone? Bank powinien ci wypłacić pieniądze w kasie....art 54 Prawa Bankowego Wolna kwota od zajęcia.

tyle akurat zdążyłam się już zorientować, ale interesuje mnie to jak długo mogą blokować mi resztę konta, bo to co wypłace w banku starczy mi tylko na zapłacenie mieszkania i nic mi nie zostanie, ile księgowa ma czasu na to żeby zaksięgować w końcu te pieniądze

Tego nie wiemy. Komornik dostawszy kasę przelewa ja na konto wierzyciela (termin cztery dni) Ustala koszty, wydaje postanowienie, więc procedury trochę trwają. Niecierpliwa jesteś. Pięć dni to nic nieznaczący upływ czasu, wobec czasu ile wierzyciel czekał na kasę. Nieprawdaż?

zgadzam się z Tobą całkowicie, tylko rzecz w tym że konto mam zablokowane od miesiąca, mam małe dziecko, jestem w ciąży i wynajmuje mieszkanie, a wierzyciel czeka tylko trzy miesiące i jest to bardzo niewielka kwota, nie mam pieniędzy nawet na jedzenie dla dziecka nie mówiąc o witaminach i lekach dla mnie

Rozumiem. Idż do banku, napisz wniosek (pismo) do komornika. Przedstaw sytuację. Jeżeli masz niedaleko do kancelarii komorniczej zanieś to pismo, może wyda postanowienie od "reki" i zaniesiesz je do banku Przyspieszysz...

Powrót