Komornik od firmy ***

• Autor wątku Autor wątku CrazyUser
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

CrazyUser

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,

W dniu 21.10.2021 żona odebrała list polecony od komornika, który był adresowany do mnie.

Po otwarciu okazało się ze zostało rozpoczęte wszczęcie egzekucji na wniosek firmy ***, faktycznie od 6 miesięcy wydzwaniali co kilka dni że niby jestem ich klientem, jednak telefony ignorowałem, gdyż ja z nimi żadnych umów nie podpisywałem, żadnych pożyczek/kredytów od 2010 nie brałem do dnia dzisiejszego

W kopercie dołączona została kserokopia "Nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym" gdzie nakaz został wydany w 2014 roku :o który został wydany w Warszawie (czyli pół Polski od mojego miejsca zamieszkania)

Nie przypominam sobie abym w 2014 roku coś dostał bezpośrednio z tego sądu, raczej człowiek takie rzeczy koduje, aby uniknąć niemiłych konsekwencji

Po dokładnej analizie dokumentów jest dopisek na dole nakazu

"Dnia 8 sierpnia 2016 Referendarz sądowy w Sadzie rejonowym dla m. st. Warszawy w Warszawie stwierdza że niniejszy tytuł uprawnia do egzekucji w całości ...."

Jak widać dopisek również sprzed ponad 5 lat :o

Nawet nie wiem od kogo *** odkupił dług, skąd go wyczarował i dlaczego dopiero w tym roku wyczarowali nagle jakieś zadłużenie

Słabo się znam na takich rzeczach jednak wygląda mi to na próbę wymuszenia zapłaty jakiegoś przedawnionego długu.

Ktoś doradzi jak wyjaśnić sprawę, odwołać się, gdyż jestem kompletnie zielony w tych sprawach

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Taki dług jaki opisałeś powyżej przedawnienia się po 6 latach.

Zadzwoń do Sądu który wydał nakaz zapłaty, ustal czy ktoś odbierał ten nakaz zapłaty czy nie, jeśli doszło do uprawomocnienia się na skutek tzw. fikcji doręczenia, to wnoś o przywrócenie terminu na złożenie sprzeciwu.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mass1910 dziękuję za odpowiedź

A więc w dniu dzisiejszym dzwoniłem do sądu, po 20min przełączania między centralkami dowiedziałem się że telefonicznie nie mogą udzielić mi takiej informacji gdzie jedynie mogę wysłać pismo z zapytaniem - także znając nasze urzędy na odpowiedź pewnie będę czekać pewnie do świąt

Jedynie dowiedziałem się że sprawa zakończona prawomocnie

No nic zaraz napiszę pismo z zapytaniem i wyślę za potwierdzeniem odbioru, gdyż nic innego chyba nie wymyślę

Zapytaj o możliwość wysłania skanu pisma na maila, podpisanego profilem zaufanym, albo już w ciemno wysyłaj wniosek o przywrócenie terminu na sprzeciw jak jesteś pewny, że w danym okresie nie mogłeś odebrać nakazu, mieszkałeś gdzie indziej i będziesz w stanie to udowodnić.

Pozwolę sobie aktualizować temat, a więc wysłałem do sądu pisemnie zapytanie czy nakaz został do mnie doręczony a jeśli tak to pod jaki adres i kto go odebrał lub czy jest to na zasadzie "fikcji doręczenia"

Pismo odebrane w sądzie w dniu 28.10.2021, UWAGA do dnia dzisiejszego brak odpowiedzi

W dniu 13.01.2022 dzwoniłem do sądu myśląc ze coś wskóram telefonicznie ale oczywiście brak możliwości uzyskania jakiejkolwiek informacji pomimo że podaje wszystkie dane sprawy... dramat.

Komornik już ostro kombinuje (poszło pismo do mojego pracodawcy), tłumaczenia że próbuję uzyskać jakiekolwiek informacje w sądzie (telefonicznie i pisemnie) na temat tego nakazu go nie interesują - on ma swoją robotę i koniec

Nie pozostaje mi chyba już nic innego jak w ciemno wysyłać wniosek o przywrócenie terminu na sprzeciw - na 99% jestem pewien że takiego nakazu płatności w życiu na oczy nie widziałem.

Jak napisać takie pismo? co musi zawierać?

CrazyUser napisał:
Jak napisać takie pismo? co musi zawierać?

Spokojnie znajdziesz tę informację w internecie wpisując frazę "przywrócenie terminu na wniesienie sprzeciwu", natomiast upłynął 7 dniowy termin...
Wyszukaj informację i złóż to pismo jak najszybciej do Sądu, który wydał nakaz zapłaty - może się uda.

Mass1910 napisał:
Zapytaj o możliwość wysłania skanu pisma na maila, podpisanego profilem zaufanym

§ 124. ust. 1 pkt 1 rusp
Osoba będąca stroną (...) może uzyskiwać inne niż określone w § 123 ust. 1 informacje o toku postępowania w sprawie (...), bez konieczności osobistego stawiennictwa w sądzie, gdy złoży do sądu zapytanie skierowane drogą elektroniczną, podpisane za pomocą (...) podpisu zaufanego (...).

W dniu dzisiejszym otrzymałem pismo zwrotne z sądu, który wydał nakaz

Ku mojemu zdziwieniu okazuje się że takowe pismo odebrałem podobno własnoręcznie w dniu 18.03.2015 pod adresem, na którym zamieszkuję po dziś.

Sprawdzałem dla pewności wszystkie teczki gdzie trzymam wszystkie dokumenty, ale nic takiego nie odnajduję.

Pytanie czy w takiej sytuacji już po ptakach czy mogę się w jakiś sposób odwołać od tego ?

@CrazyUser otrzymałeś skan ten żółtej karteczki z potwierdzenia odbioru? Rozpoznajesz swój podpis?

Nie dostałem żadnych załączników w formie skanów, itp.

Zwykłe krótkie pisemko z odpowiedzią i tylko tyle

Odwołać zawsze się możesz, okaże się czy skutecznie 😉

Powrót