Komornik oddaje czy zabiera

• Autor wątku Autor wątku damian xxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

damian xxx

Stały bywalec
Odpowiedzi
3 901
Witam wszystkich i zapraszam do wypowiedzi
Jak w tytule komornik oddaje czy zabiera ?

Zostało zasugerowane , aby dyskusję przenieść do HP .

Seb72 napisał:
o czym tu dyskutować: zabiera w celu oddania.

Gdybyś przeszukał forum, to znalazłbyś dziesiątki odpowiedzi o tej treści :
komornik oddaje nie zabiera

co nie zmienia postaci rzeczy, że aby oddać musi najpierw zabrać

Seb72 napisał:
co nie zmienia postaci rzeczy, że aby oddać musi najpierw zabrać

Tu byś się mógł zdziwić , co niektórzy potrafią na ten temat napisać .
Może dołączą do dyskusji , poczekajmy.

oddaje zanim zabierze? :) to jakiś filantrop :) skoro dokłada do interesu z własnego majątku :)

Tutaj bardziej chodziło mi o słowo ODDAJE , ponieważ bardzo często pada na tym forum , a ja twierdzę że odzyskuje .
Niestety nie każdy się z tym zgadza .

jaka jest _praktyczna_ różnica między oddaniem a odzyskaniem?

Oddać można komuś coś jeśli jest mu się winnym .
napisał @marian.pazdzioch
Nie spierajmy się panowie i panie o tematy językoznawcze. Rzeczywiście jednak popieram stanowisko @damianxxx, gdyż oddawać można w sytuacji kiedy samemu jest się coś winnym, bądź w czyimś imieniu - ale wtedy żąda się zwrotu od tej osoby w imieniu której się oddało. Komornik nie oddaje w imieniu dłużnika sam z siebie, by później żądać zwrotu od dłużnika, lecz egzekwuje i przekazuje. Myślę że to zakończy wszelakie dyskusje .

marian.pazdzioch dobrze napisał, dlatego nie rozumiem co nowego ma wnieść do naszej wiedzy ten wątek, w którym teraz piszemy.

Niestety nie dołączyli , zwolennicy hasła komornik oddaje nie zabiera , którzy to boją się zmian przygotowanych przez rząd , dotyczących pracy komorników.
Nie którzy twierdzą że po zmianach , ich praca będzie utrudniona , a zmiany są przeciwko obywatelom.
Moje zdanie jest takie że po prostu skończy im się Eldorado , a pretensje komorników do TV i reporterów że nagłaśniali błędy komorników , a ja twierdzę że bardzo dobrze bo ludzie to nie barany i powinni znać swoje prawa. Pozdrawiam
ps. nie będzie mnie kilka dni

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót