Komornik odmawia możliwości skorzystania z Art. 1083. § 4. KPC, czy ma racje?

• Autor wątku Autor wątku Lawro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lawro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam zasądzone alimenty na dziecko 1500 PLN. Przez pewien czas umawiałem się z ex że np. pójdę z dzieckiem do dentysty wtedy kiedy jest u mnie i odejmę kwotę z alimentów. Przez dwa lata uzbierało się tego z 1000PLN, na wszystko miałem wiadomości gdzie ona wyraża zgode na takie potrącenie i w każdym przelewie pisałem za co odejmuje. Przez dwa lata dobre relacje z ex, zero problemu. Zacząłem sobie układać życie na nowo no i zaczęło się.

Ex złożyła podanie do komornika o odzyskanie rzekomo niedopłaconej kwoty alimentów. Zajęcia było z rachunku bankowego bo prowadzę działalność) Pogodziłem się z tym faktem, komornik zabrał kwotę z odsetkami, swoim fee oraz oczywiście zastępstwem pani prawnik (koleżanki ex ;)). Nie ważne było mineło.

Abu zawiesić zajęcie komornicze na przyszłe alimenty z tego co rozumiem z Art. 1083. § 4. KPC mogłbym złożyć 6-krotność alimentów do MF i wniosek do komornika o zawieszenie egzekucji. Komornik nie chce sie na to zgodzić twierdząc że ten przepis ma się tylko do zajęcia z wynagodzenienia o pracę a nie z zajęcia rachunku bankowego? Czy to rzeczywiście prawda?
§ 4. Dłużnik może żądać zawieszenia postępowania egzekucyjnego co do świadczeń alimentacyjnych wymagalnych w przyszłości, jeżeli uiści wszystkie świadczenia wymagalne i złoży na rachunek depozytowy Ministra Finansów sumę równą sumie świadczeń alimentacyjnych za sześć miesięcy, z równoczesnym umocowaniem komornika do podejmowania tej sumy. Komornik skorzysta z tego umocowania, gdy stwierdzi, że dłużnik popadł w zwłokę z uiszczeniem świadczeń wymagalnych, równocześnie z urzędu podejmując postępowanie. CZY KOMORNIK MA TUTAJ RACJE? Z PRZEPISU Art. 1083. § 4. KPC TAK NIE WYNIKA. NIE WIEM CO ROBIĆ

w art. 1083. § 4 kpc nie jest nic wykazane, iż dotyczy to wynagrodzenia za pracę,,, to dłużnik dokonuje wpłaty wszystkich świadczeń wymagalnych i składa je na rachunek depozytowy (tak jak kolega Lawro przytoczył zapis art. 1083)... Czy komornik uzasadnił swoją decyzję?? Proszę zażądać uzasadnienia na piśmie od komornika, w przeciwnym wypadku proszę złożyć zażalenie na czynności komornicze - opłata 50 zł....

Może komornik pomylił 1083§4 kpc z 883§2 kpc - 1083§4 jest bardzo podobny, ale wprowadzony stosunkowo niedawno. 883§2 faktycznie odnosi się do wynagrodzenia za pracę, ale w 1083§4 nie ma już takiego ograniczenia.

Powrót