Komornik-odsetki

• Autor wątku Autor wątku martanadzieja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martanadzieja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie,mam pewien problem i nie zabardzo wiem co z nim zrobic dlatego postanowilam poszukac pomocy tutaj.Dostalam pismo od komornika sadowego o wszczeciu egzekucji.Chodzi o dlug w wysokosci prawie 20 tys.nie uchylam sie od niego bo chce go splacic tylko mam pytanie bo w tym pismie pisze ze naliczane sa odsetki 6.42 za kazdy dzien az do dnia splaty.I tu mam problem poniewaz samych odsetek na miesiac wychodzi 200 zl, mam dwoje dzieci , nie pracuje moj narzeczony zarabia 980 zl na reke otrzymuje rowniez pomoc z MOPS, nie stac mnie na wieksze raty niz 200 zl, wiec wychodzi na to ze bede splacac tylko odsetki a dlug bedzie stal w miejscu, prosze o rade czy da sie jakos umozyc te odsetki? albo je chociaz zmniejszyc? bardzo prosze o odpowiedz i z gory dziekuje.

Wysokość naliczanych przez komornika odsetek wynika z tytułu wykonawczego przedstawionego przez wierzyciela.
To wierzyciel decyduje również w jakiej kolejności zalicza spłaty - czy najpierw na poczet odsetek czy też na poczet należności głównej, kosztów postępowania sądowego, kosztów zastępstwa w egzekucji, itp. Oczywiście najpierw spłaty zaliczane są na poczet kosztów egzekucyjnych.
Komornik nie ma możliwości umorzenia jakiejkolwiek części długu. Może to zrobić jedynie wierzyciel. Jeżeli więc chce Pani coś w tej kwestii ustalać to tylko z wierzycielem.

bardzo dziekuje za odpowiedz:)

prosze mi jeszcze powiedziec czy o umozenie odsetek moge juz teraz rozmawiac z wierzycielem czy dopiero jak splace czesc dlugu? i czy komornik moze mi zajac sprzet domowy (telewizor,lodowke,itp.) czy dopiero jak nie bede splacac? i czy moze zajac samochod mojego narzeczonego?

To, czy i kiedy będzie Pani rozmawiała z wierzycielem na temat umorzenia części długu zależy tylko od Pani i wierzyciela. Komornik związany jest wnioskami wierzyciela więc, jak ów wierzyciel będzie chciał aby komornik zajął telewizor czy lodówkę, to komornik to zrobi. Samochodu narzeczonego nie zajmie, no chyba że będzie miał podstawy sądzić, że należy on do Pani.

jeszcze raz bardzo dziekuje za odpowiedz.Zaraz po niedzieli zaczynam dzialac:)

Powrót