Komornik płaci podaek za mnie, czy może ???

• Autor wątku Autor wątku ADAŚ408
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ADAŚ408

ADAŚ408

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam,
Czy Komornik może wpłacić do US pieniądze jakie zostały zasądzone za ekwiwalent za pracę.
Moja znajoma miała sprawę w sądzie pracy, wygrała i sąd zasądził sumę wynagrodzenie za urlop, pracę 1800 zł. Sprawa przeszła przez Komornika, który skutecznie wyegzekwował pieniążki od dłużnika lecz wypłacił o 200 zł mniej niż na kwota zasądzona w wyroku. Uzasadniając, iż dokonał wpłaty do US odprowadził podatek.
Od sumy zasądzonych pieniążków pracodawca już wcześniej odprowadzał przecież podatek jak jeszcze pracownik pracował płacił składki. Natomiast jeśli nie płacił składek to, dlaczego "ja" mam płacić jak to "obowiązek" pracodawcy. Co Komornik ma do tego ? On ma wypłacić to co na wyroku - czy tak ?
A druga sprawa to, przecież Każdy ma obowiązek SAM się rozliczyć w US i nie potrzebuje Pana Komornika do tego, by Ten rozliczał Kogoś. Jakich argumentów użyć by odzyskać 200 zł. Proszę o podpowiedź i z góry dziękuję.

Ostatnia edycja:
ADAŚ408 napisał:
Proszę o pomoc w tej sprawie.

Czy nikt nie wie???
Gdzie mogę uzyskać info na ten temat, czy ktoś wie i może podpowiedzieć?

Ależ żaden pracodawca nie płaci podatków za pracownika ze swoich! Pracodawca jest tylko płatnikiem, który przekazuje do US, ale potrąca to z dochodu pracownika. Można rzec: pracownik ze swojego dochodu płaci zaliczkę na podatek doch. via pracodawca zwany płatnikiem.
Tutaj rolę płatnika (zobowiązanego do odprowadzenia podatku doch.) wypełnił komornik.
Jeśli masz wątpliwości, czy zaliczke na pod od tej kwoty przekazał już wcześniej pracodawca, to idź bezpośrednio do US i wyjaśnij to. Sprawdzą, czy było płacone, jesli tak, to US ci zwróci te 200 zł.
Lecz wątpię, chyba, że pracodawca ma na bakier z prawem podatkowym, bo robi sobie potrącenia, wpisuje w koszty pieniądze, których wcale nie wypłacic, zatem kosztów wcale nie poniósł. Lecz, kto wie, nie wiem, co za pracodawca? Idź do US i wyjaśnij.

Otóż o to mi chodzi (i pokręciłem). Pracodawca jest płatnikiem itd. OK.
Odprowadzał te składki (teoretycznie), a Komornik zrobił to po raz drugi. Czy mógł ?? jeśli dostał wyrok na np. 1000 a wypłacił 500 może nie powinno Go to obchodzić? Jeśli mógł to ok tyle tylko że te 200 zł ja nie mam i dopiero US "kiedyś" zwróci i jeśli bym wiedział to np. może mogłem w pozwie zwiększyć o te 200 zł kwotę do zasądzenia.
Lecz wątpię, chyba, że pracodawca ma na bakier z prawem podatkowym, bo robi sobie potrącenia, wpisuje w koszty pieniądze, których wcale nie wypłacic, zatem kosztów wcale nie poniósł. Lecz, kto wie, nie wiem, co za pracodawca? Idź do US i wyjaśnij
Pracodawca ma na bakier z US i nie tylko, bo i Prokurator... /spłaca już wysoką(ie) karę właśnie za podobne "przewinienia". Na szczęście to już były pracodawca i nikogo nie skrzywdzi przynajmniej w pracy...

Ostatnia edycja:
Powrót