Komornik pomimo spłaty długu

• Autor wątku Autor wątku xxxpaula
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxxpaula

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Moj problem dotyczy firmy Recoverso Rmc, z tytułu pożyczki w filarum. Pożyczka została spłacona w styczniu w tamtym roku. Jednakże kilka dni temu odezwał się do mnie komornik, że moja sprawa trafi do e-sadu w Lublinie. Po próbie wyjaśnienia sprawy z Panią komornik dowiedziałam się, że w tytule przelewu powinnam napisać numer klienta a nie numer sprawy i odesłała mnie do wierzyciela. Z wierzycielwm czyli firmą Recoverso można skontaktować się tylko poprzez e-maila. Oczywiście wyjaśnialam im moja sytuację, wysłałam potwierdzenie przelewu i dołączyłam numer kontaktowy. Jednak nie dostałam żadnej informacji zwrotnej. Co jeszcze powinnam zrobić w tej sytuacji?

A przed sytuacją z komornikiem otrzymałaś z sądu pozew?

Jeżeli jest komornik to musiała być sprawa w sądzie tym bardziej, że jak opisano był nakaz zapłaty z e-sądu, trzeba złożyć konto i zobacz gdzie szły papiery czy na dobry czy zły adres zamieszkania.

Hej, jestem w identycznej sytuacji aktualnie. Czy mogę wiedzieć jak zakończyła się Twoja sprawa ?

megi2312 napisał:
Hej, jestem w identycznej sytuacji aktualnie. Czy mogę wiedzieć jak zakończyła się Twoja sprawa ?
opisz swoją sprawę może coś doradzimy,

Otoz, w 2016 roku zaciągnęłam chwilówkę. Z przyczyn ciężkiej sytuacji finansowej pożyczka nie została spłacona. W 2019 roku dostałam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. W tym czasie moja sytuacja już była na tyle dobra, że mogłam i spłaciłam całość zadłużenia w przeciągu czasu wymaganego przez nakaz. Początkiem tego roku, dostałam pismo z nakazem egzekucji komorniczej tego długu. Tak, tego spłaconego. Okazało się, że w styczniu 2020 roku, zostało przeprowadzone postępowanie z E-sadzie na którym ten oto sąd zasądził wykonanie egzekucji wybranym służbom. Egzekucja rozpoczęła się początkiem roku, złożyłam zatem wniosek o umorzenie do komornika, powołując się na dowód spłaty. Komornik przekazal wniosek do wierzyciela po czym dostałam odpowiedź że wierzyciel oddala wniosek w całości. Korzystając z opcji wniesienia sprzeciwu ponieważ korespondencje odebrała moja mama a nie ja, zrobilam to. Skutkiem tego było zaprzestanie egzekucji komorniczej, umorzenie jej i przekazanie sprawy do sądu właściwego czyli sądu rejonowego w moim mieście. Plus tego jest taki, że w przypadku sprawy w sądzie Rejonowym mogę się obronić.Kilka dni temu otrzymałam w końcu pozew z sądu, w którym jest napisane ze jeśli nie zgadzam się z pozwem mogę wniesc sprzeciw, wniesc wniosek dowodowy i opisać dlaczego nie zgadzam się z pozwem. Zamierzałam to zrobić sama, ale ktoś mi doradzil, że lepiej żeby się tym zajął prawnik 🙈 z tym że ta kwota jest taka że podejrzewam że koszty prawnika będą wyższe albo takie jak kwota zadłużenia a chodzi o to żebym już nie musiała ponosić kosztów przez ich zaniedbanie.
I teraz się tak zastanawiam czy rzeczywiście kogoś potrzebuje? Czy nie wystarczy, że wniosek sprzeciw ze szczegółowym opisaniem dlaczego się nie zgadzam i załączę potwierdzenie zapłaty? Czy naprawdę jest tu potrzebny prawnik?

Dokładnie co odebrano z sądu, pozew plus nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym czy pozew plus nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym?

Z sądu otrzymałam tylko pozew, w którym jest napisane ze mam wniesc sprzeciw jeśli się nie zgadzam z zarzutami i wniosek dowodowy przemawiający za moją niewinnością.

megi2312 napisał:
Z sądu otrzymałam tylko pozew,
Odebrano zobowiązanie do złożenia odpowiedzi na pozew w terminie 14 dni od odebrania zobowiązania - tak rozumuję.

robinson21 napisał:
Odebrano zobowiązanie do złożenia odpowiedzi na pozew w terminie 14 dni od odebrania zobowiązania - tak rozumuję.

Dokladnie tak

Czy naprawdę jest tu potrzebny prawnik?
To bardzo prosta sprawa. Udziel krótkiej odpowiedzi na pozew, że nie uznajesz roszczenia w całości. Jako powód podajesz jego spłatę w dniu ... i należy dołączyć dowód zapłaty. Zachowaj elementy pisma procesowego. Wzory odpowiedzi na pozew znajdziesz w sieci.

Powrót