Komornik, POMOCY!!

• Autor wątku Autor wątku waloch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waloch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, miałem 12 tyś długu które przejął komornik, spłacałem wcześniej umówione 500 zł miesięcznie. W lutym mineło 14 miesięcy więc kwota spłaconego długu wynosi 7000 tyś. do spłaty powinno pozostać pięć tysiecy jednak po dzisiejszej rozmowie z komornikiem okazało się ze mój pozostały dług wynosi nie 5tys a 7tys, czy komornik ma prawo do naliczania sobie własnych odsetek (o których nie zostałem wcześniej poinformowany? lub zabierania pieniędzy do własnej kieszeni??

Czy jeżeli firma windykacyjna przejeła mój dług z 2006 roku to automatycznie sie odnawia czy nadal mogę ubiegać sie o przedawnienie??

Z góry dziekuję za pomoc!! :help:

komornik niczego nie przejmuje, lecz działa na zlecenie wierzyciela, który przedstawił mu tytuł wykonawczy i złożył odpowiedni wniosek.
Kapitał podstawowy pozostał bez zmian, ponieważ wpłaty są zaliczane na poczet innych składników zadłużenia.

Zarzut przedwnienia trzeba było podnosić przed sądem, jeżeli wtedy zachodziły odpowiednie przesłanki.

dziękuję bardzo za odpowiedz.
jeżeli chodzi o zadłużenie w firmie windykacyjnej był to kredyt w banku z 2006 roku którego niestety nie udało mi się spłacić a firma windykacyjna przejęła go w roku 2016 i czy w tym wypadku obecnie mogę wnosić o przedawnienie?

nie wiem czy jest to nakaz zaplaty ale we wszystkich papierach co mam jest tylko napisane o ugodzie oraz o wszczeciu postepowania egzekucyjnego czy jest to jednoznaczne z nakazem zaplaty?

Nie. Nakaz zapłaty to nakaz zapłaty, ugoda jest ugodą. Co, nie pamięta Pan okoliczności?
Trzeba podać istotne dane:
- ponieważ zadłużenie wynikło z niespłaconego na czas kredytu, kiedy wypowiedziano umowę?
- kiedy i z kim zawarto ugodę?
- kiedy i jakiemu tytułowi nadano klauzulę wykonalności?

Jeżeli ugoda była zawarta przed sądem to nie ma problemu z wydaniem do niej tytułu wykonawczego. Według kc ona jest właściwie traktowana na równi z wyrokiem.

Nie gdybajmy. Poczekajmy na odpowiedź Pytającego.

znalazłem na innym forum informacje że jeżeli firma windykacyjna przekaże dług komornikowi nie można się starać o przedawnienie czy to prawda??

Może weź ogarnij papiery, pokaż tutaj albo komuś - inaczej będziemy się bawić w zgadywanki, bo w tym momencie to sam nie wiesz co masz i na czym stoisz

Powrót