Komornik - przedawnienie roszczeń.

• Autor wątku Autor wątku mirek1950
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mirek1950

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam,
najpierw dane:

- Bankowy tytuł egzekucyjny (BTE) na konto i kartę kredytową wystawiony z datą 8 kwietnia 2004r,
- Klauzula wykonalności na w/w nosi datę 25 czerwca 2004r,
- Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji przez komornika na bazie w/w BTE (ale na inną, mniejszą kwotę) jest datowane na 23 lipiec 2014r.

Ważne są daty!

Pytania:
1. Czy mam szansę na Oddalenie powództwa z powodu przedawnienia roszczeń, (Art. 118 i 731 Kodeksu Cywilnego) oraz ( Ustawa z dnia 12 września 2002 r. o elektronicznych instrumentach płatniczych Art. 6.)?
2.Pozbawienie wykonalności Bankowego Tytułu Egzekucyjnego?

Proszę o odpowiedź.

przedawnione w dwa lata od klauzuli. poza tym BTE na pewno na podstawie wyciagu z ksiag - roszczenie bezzasadne

jerry23 napisał:
przedawnione w dwa lata od klauzuli. poza tym BTE na pewno na podstawie wyciagu z ksiag - roszczenie bezzasadne
Niestety, ale nie. W przypadku BTE dalej mają moc dokumentów urzędowych.
Są na to orzeczenia.
Pozdrawiam.

Dzięki za informacje.
Pozew już jest złożony. Chciałem tylko informacji, czy dobrze napisany i czy mam szansę na wygranie sprawy.

Komornik co rusz wysyła do mnie pisma z żądaniem przyjścia i ustalenia różnych rzeczy odnośnie egzekucji, a ja się migam, bo podejrzewam, że samo przyjście do niego może być poczytane jako uznanie długu i byłbym wtedy "ugotowany".

Pozdrawiam

Czy aby na pewno bzdura totalna?

Szczególnie interesuje mnie ten fragment:

W orzecznictwie Sądu Najwyższego przyjmuje się, iż zrzeczenie się zarzutu przedawnienia jest jednostronnym oświadczeniem woli, wywołującym skutek z chwilą dotarcia do drugiej strony. Z uwagi na to, że w ustawie nie zastrzeżono żadnej szczególnej formy, oświadczenie to może być złożone również w sposób dorozumiany, jeżeli z okoliczności, w których zostało złożone wynika, iż taki był zamiar dłużnika. Do takich okoliczności należy zaliczyć wszelkie przejawy zachowania dłużnika, które na taką wolę wskazują, a zatem prowadzenie negocjacji w sprawie spłaty zadłużenia, zawarcie ugody czy rozłożenie długu na raty (wyrok SN z 15.10.2004 r., II CK 68/04, wyrok SN z 30.09.2010 r., I CSK 675/09).

A właśnie w sprawie sposobu spłaty zadłużenia komornik mnie wzywa.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Absolutnie nic z tych rzeczy. Przed komornikiem nie możesz uznać przedawnionego długu.
W treści pozwu złóż jeszcze wniosek o zabezpieczenie powództwa poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego i wniosek o zwolnienie z opłaty sądowej ( dołącz oświadczenie), chyba że 5% wartości sporu nie jest duże.

Dziękuję za odpowiedź.
A co do zabezpieczenia powództwa i zwolnienie z opłat sądowych to są złożone w pozwie.
Jako jedne z wnoszeń.

Witam,
"pociągnę" jeszcze temat.
Już po rozprawie (oczywiście wygranej we wszystkich punktach pozwu).
Punkty pozwu:
-pozbawienie wykonalności Bankowego tytułu egzekucyjnego,
-oddalenie powództwa z powodu przedawnienia roszczeń,
-zabezpieczenie poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego,
-zwrot kosztów procesu od pozwanego.

Teraz moje pytania:

1) czy komornik dostanie odpis wyroku od Sądu, czy ja mam mu go dostarczyć?
2) czy komornik sam umorzy postępowanie egzekucyjne na bazie wyroku, czy ja mam o to wnieść do komornika?
3) co z zajęciem rachunku bankowego? Ja powiadamiam bank, czy komornik?
4) jak odzyskać pieniądze z Depozytu Sądowego? To najważniejsze dla mnie w tej chwili pytanie.
5) ile czasu może to wszystko potrwać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

1. Ty
2. Na twój wniosek
3. Chyba komornik, ale szybciej będzie jeśli ty wyslesz kopię
4. Pytaj komornika
5. Maksymalnie miesiąc, moim zdaniem

Witam,
Kolejne pytanie z tym związane.

BTE pozbawiony klauzuli wykonalności w trakcie trwania egzekucji komorniczej (prawomocny wyrok sądu).

Kto ponosi koszty egzekucji komorniczej? Ja, czy wierzyciel? Zdania są podzielone.
Proszę o podanie podstawy prawnej.

mirek1950

Bank.
Wezwij ich do zwrotu wyegzekwowanej kwoty wraz z odszkodowaniem mi.in w postaci kosztów. Pomyśl również nad opcją wyliczenia całości szkody, jaka powstała na skutek prowadzonej egzekucji.

mirek1950 napisał:
Kto ponosi koszty egzekucji komorniczej? Ja, czy wierzyciel? Zdania są podzielone.
Art 825 pkt 2 kpc.
W czym są zdania podzielone? Może nie do końca rozumiemy co to są koszty komornicze w tej sprawie. Zatem: koszty egzekucji komornik nalicza prawidłowo, to co zapłacił dłużnik, zwraca mu wierzyciel. Opłaty stosunkowej nie ma.

Witam,
4.12.2014 dostałem pismo od komornika (datowane na 28.11.2014r) o umorzeniu postępowania na podstawie wyroku z dnia 28.10.2014r i mojego wniosku o umorzeniu postępowania.
Jednakże:
- do dziś (6.12.2014r) na moim koncie bankowym nadal widnieje zajęcie komornicze,
- w ZUS-ie (emerytura) nadal jest zajęcie komornicze,
- w Urzędzie Skarbowym podejrzewam, że również,
- nie wiem gdzie jeszcze, bo znając sposoby postępowania komornika (innego), komornik potrafi rozsyłać pisma o zajęciu gdzie się tylko da,
- nadal nie mam zwrotu pieniędzy z Depozytu Sądowego.

Pytania:
1. Czy mam sam napisać do komornika z żądaniem zdjęcia (odblokowania) zajęcia komorniczego, czy on sam to zrobi?
2. Czy mam sam napisać pismo do komornika z żądaniem zwrotu pieniędzy (pieniądze są w Depozycie Sądowym - podobno), czy on sam to zrobi?

Pozdrawiam

Powrót