Komornik przekazał sprawę ZUS-owi -dziwna sytuacja

• Autor wątku Autor wątku JuliaMiszka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JuliaMiszka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Jestem w trakcie ściągania należności od ojca dziecka za zapezpieczenie postępowania alimentacyjnego. Z klauzulą wykonalności udałam się do komornika. Dziś w kancelarii dowiedziałam się, że komornik przekazuje moją sprawę ZUSowi, bowiem ojciec dziecka jest dłużnikiem ZUSu, a ZUS zajmował jego wypłatę, którą teraz chciał zająć komornik w mojej sprawie.

Pani w kancelarii powiedziała mi, że jeszcze nie wysłali akt ZUSowi, ale ZUS jest już powiadomiony o sytuacji i - cytuję " powinien gromadzić pieniądze na depozycie". Wiem, że na rzecz alimentów zajmowane jest 60% wypłaty dłużnika, ale:
1. co w sytuacji, kiedy mój dług ściągać będzie z niego tak jakby ZUS? Przeciez ZUS sam jest wierzycielem, ale alimenty mają pierwszeństwo... Jak to dokładnie będzie wyglądać?

2. Czemu komornik się już tym nie zajmuje, czemu po prostu nie przejmie wypłaty na rzecz alimentów, w końcu ZUS i tak będzie drugi w kolejce?

3. Jak długo mogę czekać na uzyskanie środków?

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

1. Pytanie do ZUS
2. Widocznie zostali wyznaczenia do prowadzenia łącznej egzekucji - sami/z ustawy/przez sąd
3. Pytane do ZUS a potem do wróżki.

Jeśli kasa jest w depozycie to nie ucieknie.

Dziękuję za odpowiedź. Dowiedziałam się dziś, że pracodawca zablokował dłużnikowi wypłatę, ponieważ i ZUS, i komornik chcą ją uzyskać. Podobno komornik nie może dogadać się z ZUSem. A pracodawca wystosował pisma do obydwu instytucji, że w obawie przed karą za wysłanie wypłaty niewłaściwemu wierzycielowi nie wysyła jej nikomu do czasu dojścia do porozumienia komornika i ZUSU. Sytuacja jest wręcz żenująca - panie w kancelarii same nie wiedzą, jak to do końca ma być, ZUS także. To kto ma wiedzieć? Może rzeczona wróżka? ;)

sprawę musi rozstrzygnąć sąd cywilny.

Należy pisemnie zapytać ZUS czy skierował do sądu cywilnego wniosek o rozstrzygnięcie i w odrębnym piśmie pisemnie zapytać komornika czy skierował do sądu cywilnego wniosek o rozstrzygnięcie.

Seb72 napisał:
sprawę musi rozstrzygnąć sąd cywilny.
A niekoniecznie. Aktualna treść art. 773 kpc stanowi bowiem:
Przepis prawny:
Art. 773
§ 1. W przypadku zbiegu egzekucji sądowej i administracyjnej do tej samej rzeczy albo prawa majątkowego egzekucje do tej rzeczy albo prawa majątkowego prowadzi łącznie ten sądowy albo administracyjny organ egzekucyjny, który jako pierwszy dokonał zajęcia, a w razie niemożności ustalenia tego pierwszeństwa – organ egzekucyjny, który dokonał zajęcia na poczet należności w wyższej kwocie.

Jeżeli więc zajęcie nastąpiło pod rządami nowej regulacji (a podejrzewam, że tak właśnie było), to nie żaden sąd decyduje o tym kto dalej prowadzi łącznie sprawy, a to kto pierwszy dokonał zajęcia.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Czy więc dobrze rozumiem, że rolę komornika właściwie przejmie teraz ZUS i to on będzie egzekwował należności z tytułu alimentów? Nie wiadomo więc też w jaki sposób będzie to regulowane przez ZUS- w jakiej wysokości procentowej mają prawo egzekwować środki na rzecz alimentów - komornik może 60%. Czy jednak ZUS ma takie prawo? Zaczynam tracić cierpliwość, dłużnik zalega już za 7 miesięcy samego zabezpieczenia postępowania, terminu rozprawy brak, pozew poszedł do Sądu w listopadzie 2016 - mamy kwiecień 2017, a z koleżki nikt złotówki ściągnąć nie może...

Powrót