Komornik rozkłada ręce >>>

• Autor wątku Autor wątku trytonx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trytonx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

Sąd zasądził wypłatę określonej sumy pieniążnej......sprawa trafiła do komornika......komornik ustalił że dłużnik mieszka w wynajetym mieszkaniu, nie pracuje i nie posiada żadnych dóbr które można byłoby poddać licytacji.

Co w tej sytuacji robic?

Komornik sugeruje zawiadomienie o popełnienieniu przestępstwa ale co dalej?
Jeśli dłużnik nie ma środków to i tak nie zapłaci.
Czy w takiej sytuacji nie przysługuje mi mediator sądowy? Czy w takich sytuacjach stosuje sie wsparcie mediatora?

Proszę o sugestie.

.

a co poradzi mediator skoro dłużnik i tak nie m a pieniędzy....(?)

...mediator może doprowadzić do pewnego kompromisu np do częściowej spłaty lub spłat w ratach ...jest wiele możliwości spłaty.

...co w takiej sytuacji robić?

Bo nie może być tak żeby ktoś kto dopuścił się oszustwa pozostał bezkarny mimo wyrokowi sądu.

.

> co robić w takiej sytuacji?
> jak dochodzić swoich praw?

.

Na jakiej podstawie prawnej orzeczono ten obowiazek zapłaty?

[cytat="atmosphere"]Na jakiej podstawie prawnej orzeczono ten obowiazek zapłaty?[/cytat]

...sąd nakazał zwrot zadatku po nie wywiązaniu się z umowy plus odszkodowanie w wysokości zadatku czyli dłużnik winien zapłacić dwókrotność wysokości zadatku plus koszty sądowe.

Czyli to była sprawa cywilna czy tak?
a mówił komornik jakie przestepstwo sugeruje?

[cytat="atmosphere"]Czyli to była sprawa cywilna czy tak?
a mówił komornik jakie przestepstwo sugeruje?[/cytat]

...tak to była sprawa cywilna.

Komornik nie mówił jakie przestępstwo sugeruje tylko tyle, że kolejnym krokiem w takiej sytuacji jego zdaniem winno być zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa co może sie przyczymić do zmobilizowania dłużnika do wywiązania się z zasądzonej kary. Jak to określił komornik
"... może się przestraszy i odda..."

.

ponawiam pytanie...

Co można w takiej sytuacji zrobić?

.

Czy naprawnę nikt nie jest w stanie udzielić mi jakiej kolwiek porady lub choć drobnej subesti?

.

[cytat="trytonx"]
[/cytat]

Zastosować się do porady komornika

[cytat="Yossarian"][cytat="trytonx"]
[/cytat]

Zastosować się do porady komornika[/cytat]

BRAWO !

A może szanowny Moderator podpowie z zawiadomieniem o jakim przestępstwie udać się w tym przypadku na Policję?

Szanowny Spamerze można zastanowić się nad kwalifikacją takiego czynu z art. 286 k.k.

Ja rozumiem ukrywanie lub zbywanie majątku (jeśli takowy jest i się to udowodni) podczas świadomości ciążenia egzekucji , ale podpinanie niespłacania wierzytelności zasądzonej na drodze postępowania cywilnego pod oszustwo , to chyba kuriozalne ??
Zresztą zauważyć można w naszej doktrynie nadużywanie owego artykułu , niedługo jazdę bez biletu zgłaszać się będzie jako oszustwo rozumiane pod art 286.

Spamer chodziło mi o ewentualne oszustwo na etapie zawierania umowy a nie o niespłacanie wierzytelności zasądzonej na drodze postępowania cywilnego.

Powrót