Komornik sadowy (mandat) a mieszkanie zagranica

• Autor wątku Autor wątku maxdredi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxdredi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Od roku 2001 kilka razy (6) zlapano mnie na jezdzie na gape w Warszawie.
w 2004 wyjechalem zagranice i po dzis dzien tam przebywam.
Sek w tym ze kilka razy w 2008 roku wyslali mi jakis list z wezwaniem do zaplaty (750zl) inaczej sprawe skieruja do sadu, jednak sprawe zignorowalem.
Dzisiaj doszedl list od komornika sadowego. Nie mam szans na jego odebranie bo jestem w Anglii, a moja mama nie ma uprawnien do odebrania listu bo to jest korespondencja z sadu.

W jaki sposob mam sie odwolac od niezaplaconych mandatow skoro nie wiem jaka to firma i jaki sad mnie sciga?

Chce sie nastepujaco odwolac:

podniesc zarzut przedawnienia należności oraz

''Pozwany wnosi o przywrócenie terminu odwolania z uwagi na fakt, że nie mógł wnieść sprzeciwu w terminie, bowiem nakaz doręczono mu pod nieaktulany adres powodujac totalny brak mozliwosci czytania listow I w resultacie brak mozliwosci reklamacji, wyjasnien i obrony''.

Jakies sugestie jak mam sie ratowac przed egzekucja komornicza?

Jakies porady?

Na złożenie wniosku o przywrócenie terminu sprzeciwu od nakazu zapłaty masz tylko 7 dni od dnia, w którym dowiedziałeś się o wydaniu takiego nakazu.

Ostatnia edycja:
aha, czyli jak otrzymalem kiedys pismo to powinienem wtedy sie odwolac.
A jak teraz moge odebrac list i dowiedziec sie o co im teraz chodzi skoro przebywam zagranica?
Mam jakies mozliwosci manewru ?

Warto pamiętać, że nakaz zapłaty to nie to samo, co wezwanie do zapłaty. Nakaz zapłaty wydaje sąd. Wezwanie do zapłaty wystawia wierzyciel.

czyli przez to ze mieszkam zagranica jestem od razu skazany na niepowodzenie bez mozliwosci odwolania? Baaa nawet nie mam mozliwosci przezytania zawartosci listu!?

Nie chce zrzedzic, ze na zachodzie to to czy owo, ale na prawde takie rzeczy nie maja racji bytu!

:-(

maxdredi napisał:
czyli przez to ze mieszkam zagranica jestem od razu skazany na niepowodzenie bez mozliwosci odwolania? Baaa nawet nie mam mozliwosci przezytania zawartosci listu!?
:-(

Nie narzekaj...olałeś masz efekty. Proszę wnioskować o przywrócenie terminu, sprzeciw, w aktach komorniczych jest wszystko. Proszę się z nim skontaktować. (lub zalogować się w EPU)
I przeczytać wątki przyklejone w dziale windykacja; Dług w firmie Presco i Jakie pismo i do kogo - setki razy tłumaczyliśmy, więc proszę łaskawie przeczytać i nie komentuj czegoś na czym się nie znasz.

tak tak, przyznaje sie ze teraz ponosze konsekwencje jazdy bez biletu i brak zainteresowania sprawa w odpowiednim czasie.
Czytalem watek o PRESCO z dzialu windykacji. Bardzo sie przydal. Chwala ludziom ktorzy sie na tym znaja i daja wskazowki mniej rozeznanym w temacie.

Dzieki za tip odnosnie EPU. sprawdze czy tam widnieje :)

Powrót