Komornik sądowy - Potrzebna każda pomoc

• Autor wątku Autor wątku UnFair
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

UnFair

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam, otrzymałem pismo od komornika sądowego, wzywające do zapłaty (m. in. kwota 900zł za koszty zastępstwa adwokackiego w postępowaniu egzekucyjnym). Czy na adres zameldowania sąd ma obowiązek wysłać powiadomienie o procesie zbliżającym się procesie? Wierzyciel prawdę mówiąc posiada adres do korespondencji z innego miasta. Czy tam mógł wysyłać zawiadomienia? Od ponad 2 lat tam nie mieszkam.

Dlatego pytam, czy to ja muszę go powiadamiać o zmianie adresu do korespondencji, że dopiero komornik sądowy wysyła pismo na mój adres zameldowania ?

Czy może być to powodem złożenia zażalenia ?

Tak, powinieneś go zawiadomić o zmianie adresu. Mogłeś przecież się spodziewać, że wierzyciel będzie dochodził zapłaty. Tym bardziej, że suma jest duża. Z tego co widzę to ponad 50 tys. zł.

Suma jest na ok. 8,5 tys. zł

skąd wziąłeś info że 50 :O ?

Sąd nie miał obowiązku wysłać pisma zawiadamiającego o rozprawie na adres zameldowania?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
aha, mam pytanie czy w takim razie moge cos jeszcze zrobic jesli nie jestem w stanie teraz splacic tego dlugu? moge sie gdzies odwolywac? probowac rozlozyc to na raty? jest jakas mozliwosc?

Możesz złożyć wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciw/zarzutów bądź apelacji. Oczywiście jeżeli od dnia kiedy się o tym dowiedziałeś nie minął tydzień.

Ale czego nie wie? Przecież uzyskał Pan już odpowiedź.
W kwesti zaś rozłożenia zadłużenia na raty musi Pan kontaktować się z wierzycielem (bezpośrednio albo za pośrednictwem komornika), którego decyzja będzie zależała tylko od dobrej woli lub jej braku.

Wczoraj odebrałem pismo. Chciałbym napisać taki wniosek, ale o co mogę prosić sąd? Mnie strasznie zdenerwował fakt ze rozprawa odbyła się beze mnie i jeszcze za zastępstwo adwokata muszę zapłacić 900 zł :(

Powrót