komornik-spadek-wierzyciel

• Autor wątku Autor wątku damian xxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian xxx

Stały bywalec
Odpowiedzi
3 887
Dłużnik otrzyma spadek około 70 tyś. z konta bankowego w banku X
Dłużnik miał jeszcze dwa lata temu konto w banku X i było zajęte przez komornika .
Obecnie dłużnik ma konto w innym banku i nie jest zajęte przez komornika (komornik dokonał zajęcia tylko byłego konta w banku X i zawiadomił US)
Dług u komornika to ponad 75 tyś. a wierzyciel zaproponował ugodę , wpłacając 38 tyś. zamykają sprawę .
Teraz pytanie , czy bank X przeleje spadek na podane konto w innym banku ? czy może zablokuje przelew informując komornika który to zajmował konto dłużnika kilka lat temu .
Jak to wygląda w praktyce ?

Co to znaczy, że otrzyma spadek z konta bankowego?
Skoro konto jest zajęte przez komornika to w jaki sposób można przelać te środki na inne konto?

pajonk napisał:
Co to znaczy, że otrzyma spadek z konta bankowego?
Skoro konto jest zajęte przez komornika to w jaki sposób można przelać te środki na inne konto?
Spadkodawca pozostawił majątek (środki koncie bankowym) w banku X
Spadkodawca nie miał zajętego konta , tylko spadkobiorca .
Proszę czytać ze zrozumieniem .

damian xxx napisał:
Proszę czytać ze zrozumieniem .
Proszę pisać jasno.
damian xxx napisał:
wpłacając 38 tyś. zamykają sprawę .
Czyli należy rozumieć, że komornik jest spłacony, sprawa umorzona i zajęcia z kont zdjęte.
Nie ma żadnego powodu aby bank nie wykonał przelewu z konta, które nie jest zajęte.

mokul napisał:
Nie ma żadnego powodu aby bank nie wykonał przelewu z konta, które nie jest zajęte.
No właśnie nie jestem pewien , dlatego moje pytanie.
W banku, podczas wpisywania danych spadkobiercy , pewnie pojawi się informacja o byłym koncie w tym banku i zajęciu komorniczym na nim.
Mam rację ? czy się mylę
Jeśli mam rację, to czy przed przelaniem spadkobiercy pieniędzy nie musi powiadomić o tym fakcie komornika ?

Powrót