Komornik umorzył postepowanie ale obciążył mnie kosztami

• Autor wątku Autor wątku Skolman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Skolman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Jest to dalsza częsć tego wątku
http://forumprawne.org/komornik-pos...a-komornika-z-zaplaconego-nakazu-zaplaty.html

jednak wrzucam w nowym wątku ponieważ teraz co innego jest tematem

W skrócie: Komornik wszczyna postepowanie, przedstawiam wierzycielowi dokument który potwierdza wywiązanie się z należności rok temu, wierzyciel wysyła pismo do komornika o umorzenie, komornik umarza ale ja mam zapłacić: 271,67zł Opłata stosunkowa + 39,55 koszty korespondencji
dodatkowo komornik zwraca tytuł wykonawczy do wierzyciela.

Dlaczego ja mam zapłacić ze jego koszty skoro postępowanie rozpoczęło się niesłusznie ponieważ wierzyciel uzyskał tytuł wykonalności pół roku po tym jak ja zapłaciłem całość. ?
Dlaczego komornik oddał mu tytuł wykonawczy ? Przecież on teraz może sobie pójść do innego komornika i zaczać sprawę od początku.....

Jak się mogę obronić ????????

Możesz złożyć skargę na czynność komornika.

1. Po pierwsze komornik nie powinien odsyłać skonsumowanego tytułu wykonawczego - art. 816 par. 1 kpc.

2. Po drugie kosztami powinien być obciążony wierzyciel - art. 49 pkt 4 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji.

3. Po trzecie powinien Pan wystąpić z powództwem opozycyjnym czyli o pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności.

4. Niezależnie od pkt 3 powinien Pan złożyć skargę na czynności komornika.

iurisperitus85 napisał:
1. Po pierwsze komornik nie powinien odsyłać skonsumowanego tytułu wykonawczego - art. 816 par. 1 kpc.
Tak, ale w sytuacji gdy to komornik do tej "konsumpcji" doprowadził. W tym zaś przypadku tak nie było. Mało tego organ egzekucyjny mógł wcale o "skonsumowaniu" nie wiedzieć, gdyż wierzyciel w żaden sposób nie musi swojego wniosku o umorzenie postępowania uzasadniać uzasadniać.

iurisperitus85 napisał:
2. Po drugie kosztami powinien być obciążony wierzyciel - art. 49 pkt 4 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji.

Rozstrzygnięciem sporu kto ma pokrywać koszty egzekucyjne powinien zajmować się zawsze sąd a nie komornik. Dlatego na tym etapie należy złożyc skargę na postanowienie komornika i jego zmianę w ten sposób że kosztami niecelowej egzekucji sąd powinien obciążyć wierzyciela.

Krispl napisał:
Rozstrzygnięciem sporu kto ma pokrywać koszty egzekucyjne powinien zajmować się zawsze sąd a nie komornik. Dlatego na tym etapie należy złożyc skargę na postanowienie komornika i jego zmianę w ten sposób że kosztami niecelowej egzekucji sąd powinien obciążyć wierzyciela.

Nieprawda. W przypadku, gdy komornik ma wiadomości uzasadniające twierdzenie, że postępowanie zostało wszczęte niecelowo, sam powinien w postanowieniu o kosztach obciążyć wierzyciela. A zainteresowanym, czy to wierzycielowi, czy dłużnikowi, zawsze przysługuje skarga na czynności komornika.
Poza tym, komornik zawsze decyduje kogo obciąża kosztami. Przeważnie, w "normalnych" sytuacjach, jest to dłużnik. Wyjątkiem jest tu postępowanie zabezpieczające prowadzone w trybie egzekucji komorniczej, kiedy to komornik wydaje tylko postanowienie o kosztach nie stwierdzając kogo nimi obciąża. Wierzyciel, który w postępowaniu zabezpieczającym wnosi zaliczki na pokrycie kosztów, w takiej sytuacji może wystąpić do sądu, a ten zdecyduje wówczas kogo ostatecznie te koszty obciążają (art. 745 kpc).

Komornik niczego nie wyegzekwował bo postępowanie zostało wszczęte niesłusznie.

Zamiast do sądu spróbuje uzyskać od wierzyciela oświadczenie że należność wynikająca z nakazu zapłaty została zaspokojona w całości.

Czy komornik nie powinien zatrzymać i unieważnić nakazu zapłaty ??????

A czy komornik w ogóle wiedział z jakiego powodu wierzyciel chce umorzenia postępowania?

Powrót