Komornik-Umowa o dzieło

• Autor wątku Autor wątku Ajakibs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pytałem o to dlatego - bo znajomy ma takiego gościa, który pracuje na 1/2 etatu.
No i komornik nie może mu zająć kwoty wolnej od zajęcia.

Ach (... ta skleroza).

Zapomniałem dodać, że oprócz dość sporadycznych Umów o dzieło - mam stałe dochody, z tytułu Umowy o pracę.
Dochody te są zajęte przez komornika do wysokości 50%.

P.S. Ciekawe - czy mój to komornik czyta :)
Ajakibs

Ostatnia edycja:
Pracuję w oparciu o umowę o dzieło. Komornik zajął w grudniu całe moje wynagrodzenie za listopad w kwocie 900 zł. Do spłaty zostało mi ok. 600.
Jak to będzie wyglądało teraz w praktyce? Czy firma na rzecz której pracuję sama wyśle komornikowi tą kwotę z mojego wynagrodzenia za grudzień czy też komornik znowu zajmie całe moje wynagrodzenie, dokona stosownych potrąceń czyli te 600 zł i resztę mi odeśle na konto?

Wierzytelność z tytułu tej umowy została skutecznie zajęta.
Wobec tego firma zobowiązana jest przekazać do komornika należności wyszczególnione w piśmie komornika - aż do ich wyczerpania.

Bedek napisał:
...- aż do ich wyczerpania.

Uściślając, czy nie mniej nie więcej chodziło Panu o to że wierzytelność z tyt. umowy o dzieło powinna była zostać zajęta tylko do wysokości pozostałej kwoty zadłużenia?
Jeśli tak to niestety ale rzeczywistość okazała się dla mnie bardziej brutalna, bo już jest 17 a pozostałej części wynagrodzenia nie mam na koncie.
Aha.... jest też art.900 par.2 zd.1 "Zajęcie sum płatnych periodycznie obejmuje także wypłaty przyszłe."

rainmaker1410 napisał:
Uściślając, czy nie mniej nie więcej chodziło Panu o to że wierzytelność z tyt. umowy o dzieło powinna była zostać zajęta tylko do wysokości pozostałej kwoty zadłużenia?
Nie.
Chodziło mi o to, iż egzekucja z tej wierzytelności nie podlega żadnym ograniczeniom.

Proszę jednak zwrócić uwagę na poniższy przepis.
O ile są to świadczenia powtarzające się - celem których celem jest zapewnienie utrzymania - to wtedy stosuje się ograniczenia wynikające z kodeksu pracy.

Jeśli tak jest - to proszę o tym niezwłocznie zawiadomić komornika ( można również o tym poinformować firmę ), przedłożyć komornikowi stosowne dokumenty to potwierdzające.

Przepis prawny:
art. 833
§ 1. Wynagrodzenie ze stosunku pracy podlega egzekucji w zakresie określonym w przepisach kodeksu pracy.
(...)
§ 2. Przepis § 1 stosuje się odpowiednio do uposażeń posłów i senatorów, należności członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych i ich domowników z tytułu pracy w spółdzielni, wynagrodzeń członków spółdzielni pracy oraz wszystkich świadczeń powtarzających się, których celem jest zapewnienie utrzymania.
(...)

Bedek napisał:
Nie.
Chodziło mi o to, iż egzekucja z tej wierzytelności nie podlega żadnym ograniczeniom.

Proszę jednak zwrócić uwagę na poniższy przepis.
O ile są to świadczenia powtarzające się - celem których celem jest zapewnienie utrzymania - to wtedy stosuje się ograniczenia wynikające z kodeksu pracy.

Jeśli tak jest - to proszę o tym niezwłocznie zawiadomić komornika ( można również o tym poinformować firmę ), przedłożyć komornikowi stosowne dokumenty to potwierdzające.

Z informacji uzyskanej z działu personalnego swojej firmy wiem że komornik znowu zajął całe wynagrodzenie. Ponoć było kilka tytułów egzekucyjnych. Ok. Już pogodziłem się z tym faktem. Ale co teraz. Zajęcie zostało dokonane. Czy jeżeli złożę oświadczenie że dochód z tej umowy jest moim jedynym źródłem utrzymania, powiedzmy np jeszcze jutro, ale w sytuacji gdy do komornika JUŻ trafiło całe moje wynagrodzenie to mam jeszcze szansę na odzyskanie jakiejś kwoty( nawet do 50 %) wynagrodzenia jeszcze w tym miesiącu?

Ostatnia edycja:
Jeśli wierzyciel się na to zgodzi albo, o ile suma nie została jeszcze przekazana do wierzyciela.

Mam inne pytanie, mój tata dostał wczoraj umowę o dzieło na 3 miesiące- był długo bezrobotny, ta umowa poprzedza umowę o pracę.

Oboje rodzice mają długi i komornika. Tata poprzednio kilka lat temu pracował na stawce minimalnej, więc komornik nie miał z czego zabierać pieniędzy. Czy tata musi teraz powiadamiać o tym, że ma umowę o dzieło? Skoro na tytule egzekucyjnym miał "zajęcie wynagrodzenia za pracę, chorobowego etc" a na piśmie komornik napisał jedynie, że musi powiadamiać o zmianie miejsca pobytu dłuższej niż miesiąc?

Wydaje mi się, że od powiadamianie komornika jest przyszły pracodawca- a w przypadku umowy o dzieło, nie ma pracodawcy i pracownika.

Więc:
1. Powiadamiać i się martwić że zabierze całe wypłaty i trzeba się będzie powoływać na to że jest to źródło utrzymania?
2. Poczekać 3 miesiące i jak będzie umowa o pracę to pracodawca lub tata zawiadomi komornika i prześle wszelkie dokumenty, będąc chroniony przez przepisy prawa pracy?
3. Kto ogólnie powinien powiadamiać? Dłużnik czy jego pracodawca?

Pomóżcie proszę.

MAM UMOWE O DZIEŁO CYKILCZNĄ. TO CO MA NAPISAC KSIEGOWA DO KOMORNIKA BY SIE ODBIL OD MOICH 300zl JAK OD SCIANY??:)

Rozumiem, że walisz tynki ....
Przeczytaj poprzednie strony forum.

czytałem i nie pisza dokladnie o tresci pisma

Powrót