Komornik - umowa o pracę

• Autor wątku Autor wątku aabbcc000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aabbcc000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, przepraszam jeśli pytanie się powtarza ale nie do końca rozumiem ten temat.
Chodzi mi o zajęcie komornicze wynagrodzenia przy umowie o pracę.
Kwota wolna od potrąceń to minimalne wynagrodzenie 1850 zł brutto prawda?
Co w przypadku gdy jest to pierwszy rok pracy, czytałam gdzieś że ta kwota jest wtedy niższa? Ile ona wynosi?

Z góry dziękuję za odpowiedź, nie wiem jak to obliczyć i czego się spodziewać przy zarobkach przez pierwszy rok pracy na umowie o pracę 1850 zł brutto.

Czyli jeżeli będę zarabiać 1850 zł brutto to może mi zabrać 50% czy tylko tyle ile jest do kwoty 1480?

amelia2013 napisał:
kwoty wolnej nie dotyczy
Dotyczy.
Pierwsza prac i niepełny etat:

W przypadku pracowników zatrudnionych w niepełnym wymiarze czasu pracy, kwoty wolne są obniżane proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy danej osoby - od odpowiednio wyliczonego minimalnego wynagrodzenia odejmuje się obciążenia składkowo-podatkowe.
Natomiast, jeżeli jest to pierwszy rok pracy danej osoby, kwoty wolne liczymy od stawki 80 proc. wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę, ponieważ tyle wynosi pensja w pierwszym roku pracy danej osoby. Od 1 stycznia 2016 r. jest to kwota 1 480 zł.
Podstawa prawna
Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dz.U. 1974 nr 24 poz. 141 ze zmianami)

Powrót