komornik wpłata

• Autor wątku Autor wątku strona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

strona

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witajcie,

komornik wysłał pismo - sprawa do wygrania w sądzie ( przedawnienie, przywrócenie terminu do sprzeciwu bo pisma wysyłane na adres gdzie nigdy nie byłem zameldowany - mam stosowne papiery z wydziału meldunkowego)
Tylko to trwa.... boję się, że komornik zajmie mi konto i zostanę bez środków do życia.
I tu pytanie ; czy jest sens wpłacić żądaną kwotę na konto komornika (ale czy tym samym nie przyznaje się do "winy" ) i jakiś tam jej ułamek - a po zniesieniu klauzuli wykonalności - żądać zwrotu (czy jest w ogóle taka możliwość)

Bo o ile wszystko zrozumiałem - moje pismo do komornika żeby wstrzymał działania nie ma żadnej mocy prawnej ?

I drugie pytanie - w jaki sposób komornik szuka mojego konta bankowego ??
Pisze do każdego banku czy jak ??

Komornik nie jest wierzycielem, to tylko organ egzekucyjny. Jeżeli sprawa jest na etapie postępowania egzekucyjnego (bo jest już komornik) to znaczy, że sprawa już była w sądzie i ten wydał tytuł wykonawczy na podstawie którego wierzyciel mógł złożyć wniosek do komornika o wszczęcie postępowania.

Komornik dokonuje zapytań do US, ZUSU, ewidencji pojazdów, ksiąg wieczystych. Do poszukiwania rachunków służy program OGNIVO - sprawdza czy dłużnik posiada rachunek bankowy w bankach znajdujących się w bazie systemu.

Tak sprawa była w sadzie, nie miałem o niej pojęcia - pisma wysyłane na adres pod którym nigdy nie mieszkałem. Sprawa dotyczy roku 2003 - przedawnienie - i wniesienie o przywrócenie terminu.

Chodzi mi tylko o to czy wpłacić komornikowi - nie chcę aby zajął mi konto bankowe, auto czy pensję - załatwić sprawy w e-sądzie - i żądać od komornika zwrotu wpłaconej kasy- po otrzymaniu z sądu uchylenia klauzuli wyk. na nakazie zapłaty. I czy wtedy mi ją odda bez większych problemów.

Jeszcze raz. Komornik prowadzi postępowanie z wniosku i dla wierzyciela. Po wyegzekwowaniu długu komornik powinien w przeciągu 4 dni przelać wyegzekwowaną kwotę wierzycielowi.

Przedawnienie sąd bierze pod uwagę na zarzut pozwanego. Jeżeli nie podniósł Pan zarzutu przedawnienia w toku przewodu sądowego sąd nie bierze go pod uwagę z urzędu. I mówiąc kololwialnie jest po ptokach :)

Co jest tytułem wykonawczym?

Zarzut przedawnienia podniosę po wznowieniu terminu. O terminie rozprawy nie bylem powiadomiony bo sąd wysyłał je na adres pod którym nigdy mnie nie było.
Mój prawidłowy adres znalazł komornik po 6 mcach od daty wydania klauzuli. I wtedy się o wszystkim dowiedziałem.

Ale sam sobie chyba odpowiem - jeśli wpłacę całość długu - postępowanie zostanie zakończone, bo wierzytelość zostanie spłacona.
Więc to bez sensu bo żadna kasa wierzycielowi się nie należy.

zatem co zrobić żeby przez czas trwania ponownej sprawy w sadzie komornik nie zrobił mi nic złego.

A tytułem wykonawczym jest: nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym sąd rejonowy lublin

Ostatnia edycja:
Może być różnie. Po pierwsze wszystko zależy od tego czy sąd Panu przywróci termin do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty. Jeśli to nastąpi, a sprzeciw będzie spełniał wymogi formalne nakaz zapłaty traci moc. Następnie będzie Pan musiał złożyć wniosek do komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego i przedstawić komornikowi postanowienie sądu stwierdzające upadek tytułu wykonawczego. Niestety prawdopodobnie komornik obciąży Pana opłatą z art. 49.2 uoksie (5%świadczenia pozostałego do wegzekwowania).
Druga sprawa, że to będzie trwać i w międzyczasie komornik jest uprawniony do prowadzenia post. egz. ze wszystkich składników Pana majątku do których wniosek złożył wierzyciel.
Sytuacja nie jest prosta, ale nie beznadziejna. Niestety dość często się zdarza, że firmy zajmujące się obrotem wierzytelnościami nie postępują uczciwie i celowo podają niewłaściwy albo stary adres dłużnika, aby ten dowiedział się o toczącym się postępowaniu dopiero na etapie egzekucji.

strona napisał:
moje pismo do komornika żeby wstrzymał działania nie ma żadnej mocy prawnej ?
Tak jest, brak podstaw prawnych.

Komornik może wstrzymać się z dokonaniem czynności, ale to - już tylko w innej sytuacji :
Przepis prawny:
art. 822
Komornik wstrzyma się z dokonaniem czynności, jeżeli przed jej rozpoczęciem dłużnik złoży niebudzący wątpliwości dowód na piśmie, że obowiązku swojego dopełnił albo że wierzyciel udzielił mu zwłoki. Komornik wstrzyma się również z dokonaniem czynności, jeżeli przed jej rozpoczęciem dłużnik albo jego małżonek podniesie zarzut wynikający z umowy małżeńskiej przeciwko dokonaniu czynności i okaże umowę majątkową małżeńską oraz przedłoży niebudzący wątpliwości dowód na piśmie, że zawarcie umowy majątkowej małżeńskiej oraz jej rodzaj były wierzycielowi wiadome. Wstrzymując się z dokonaniem czynności, komornik stosownie do okoliczności podejmie działania, które umożliwiają dokonanie czynności w przyszłości. O wstrzymaniu czynności i jego przyczynach komornik niezwłocznie zawiadomi wierzyciela. Na polecenie wierzyciela komornik niezwłocznie dokona czynności, która uległa wstrzymaniu.

Bedek to może Ty znasz odpowiedź:

wpłacę powiedzmy 80 % -90% tego co chce komornik i poinformuję go że rozpoczynam walkę w sądzie(przywrócenie terminu, sprzeciw z tyt. przedawnienia) czy w związku z tym da mi na jakiś czas spokój i nie będzie mnie szukał dla 100-200 zl reszty.
I czy jeśli "wygram" w sądzie - odda mi wpłacona kwotę ??

strona napisał:
Bedek to może Ty znasz odpowiedź:

wpłacę powiedzmy 80 % -90% tego co chce komornik i poinformuję go że rozpoczynam walkę w sądzie(przywrócenie terminu, sprzeciw z tyt. przedawnienia) czy w związku z tym da mi na jakiś czas spokój i nie będzie mnie szukał dla 100-200 zl reszty.
I czy jeśli "wygram" w sądzie - odda mi wpłacona kwotę ??

Nie

Powrót