Komornik z ZUS

• Autor wątku Autor wątku kamiloss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamiloss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam Wszystkich,

Prosze Was o porade w takiej kwestii. Od kilku miesięcy zalegam ze składkami ZUS (zaległość w maire możliwości spłacam ale to chyba niema znaczenia). Mam obecnie nałożone na konto firmowe (podane we wniosku o wpis do ewidencji )oraz prywatne (w tym samym banku co firmowe). Zajęcia zus na kwote która im jestem dłużny. Był u mniej już raz komornik który zglosił sie po częsci zaległości (pieniądze otrzymał). Komornik straszył mnie w rozmowie ze jesli u mnie nie znajdą zadnych pienieży to mogą wejść na konta lub majątek rodziny tj rodziców. Wydaje mi się że prawnie nie ma takiej możliwości, czy się myle?
Jestem osobą która prowadzi działalność (obecnie strata), nie posiadam nieruchomości oraz ruchomości na siebie, mieszkam przy rodzinie.

Druga kwestia to taka że ZUS wszedł mi na konto które podałem przy zakładaniu działalnosci ( we wpisie do ewidencji), zastanawia mnie czy mają możliwości znalezienia innych kont osoby która im zalega z pieniędzmi? Mam jeszcze dwa prywatne ( w innych bankach) na ktorych sa jakieś środki ale tamte " nie tknięte " są.

z góry dzięki za pomoc

Teoretycznie nie, ale praktycznie spotkałem się z tym tzn. z postami na forum iż komornik zajmował rzeczy będące własnością rodziców jeśli takowe są a dłużnik dziecko zamieszkuje, jest zameldowany z rodzicami we wspólnym gospodarstwie. Coś mi się tez wydaje że to chyba zaległości większe niż kilku miesięczne, Zus wzywa wzywa do uregulowania zaległości, można też starać się o rozłożenie na raty, no i przeważnie Zus upomina się o swoje pieniądze po kilkunastu miesiącach lub kilkudziesięciu a nie po kilku.

u mnie zaległości najpoźniejsze to moze byc max 10 miesiecy , ale w miedzy czasie cos spłaciłem. Czy jakaś forma prawna obrony jest przed takim działaniem komornika tj zajmowaniem rzeczy rodziców? na jakiej podstawie to zajmuje, na takiej ze mieszkam w ich gospodarstwie domowym?

Masz duże kłopoty. Zaległości w ZUS, nie płacisz tez kontrahentom (inny post).
Może warto zamknąć firmę którą nie umiesz zarządzać i poszukać pracy. Masz wtedy stały dochód i możliwość powoli wyjść z dołka? A nie szukać możliwości na uniknięcie egzekucji.
Merytorycznie. Jeżeli komornik zajmie ruchomości nie należące do dłużnika przysługuje powództwo przeciwegzekucyjne. Miesiąc od dowiedzeniu się od zajęcia. (poczytaj art 841...kpc)

kamiloss napisał:
Mam jeszcze dwa prywatne ( w innych bankach) na ktorych sa jakieś środki ale tamte " nie tknięte " są.

Uwazaj abyś nie został pociagnięty do odpowiedzialności karnej.

Powrót