Komornik za Alimenty proszęopomoc

• Autor wątku Autor wątku maggem1986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W przypadku sprawy alimentacyjnej wystarczy zaleglosc nawet na 1 zł :) i mozna isc do komornika. Czesto gesto trafiaja sie sprawy, gdzie aleimenty byly placone z opoznieniem kilku dni. Przedstawiciel ustawowy kierowal sprawe do komornika z tytulu naleznych odstek, co skutkowalo nastepnie placeniem calych alimentow przez komornika.
Co do powyzszej sprawy. Biorac pod uwage podana sytuacje finansowa, to nie macie szans na wplacenie szesciokrotnosci alimentow wiec ta droga odpada. Wystapienei do sadu o obnizenie alimentow, moim zdaniem nic nie ugracie. Sad bada mozliwosci zarobkowe strony ktora ma placic alimenty, a nie jego faktyczna sytuacje majatkowa. Moim zdaniem kwota 450,00 zł nie jest duza. Przy dzieciaku 4 lata to raczej minimum.

"Rozstałam sie z mężem w październiku 2008 roku, w lutym 2009 roku złożyłam pozew o rozwód wraz z ustaleniem alimentów na dziecko(2letnie) i orzekaniem o winie męża. Po trzech sprawach sąd zaocznie wydał wyrok. Orzeczono rozwód z winy męża, alimenty w kwocie 600 zł oraz zawieszono prawa rodzicielskie mężowi."
"Właśnie o tym mowa 450 zł miesięcznie na czteroletnie dziecko to jest sporo tez mam dziecko w tym wieku i wiem jak wyglądają wydatki. Po za tym utrzymanie dziecka należy do obu stron czyli do matki też..."
Przepraszam,jezeli popelnilam blad przy kopiowaniu.Pierwsza Twoja wypowiedz jest z 01.2010,kolejna terazniejsza.Czym jest Twoje dziecko lepsze od dziecka Twojego meza?Jak rozumiem na swoje powinnas dokladac tyle samo,czyli na pierwsze 1200,bo ze strony ojca nie otrzymujesz juz nic(biorac pod uwage pozniejsza Twoja wypowiedz 1/2-600 ,czyli 100%-1200,bo obowiazek nie nalezy do Twego meza ,ale do Ciebie),kolejne 50% utrzymania(biorac pod uwage Twoja wypowiedz,ze 450 to sporo,wiec 500 jest wystarczajace).Jednym slowem biorac pod uwage Twoje wczesniejsze i terazniejsze wypowiedzi,powinnas dokladac na dzieci ok.1700 zl.Ile Ty dokladasz?Bo z tego co tu czytam,cala odpowiedzialnosc finansowa zwalasz na meza,nie zauwazajac,ze do Ciebie tez cos nalezy.
Z drugiej strony myslisz o przejeciu wladzy przez twego meza nad corka,czyli w razie takiej opcji,bedzie mial zobowiazania wobec takze niej.Na miejscu tej kobiety takze zlozylabym do komornika o egzekucje alimentow,bo nie wiadomo,cop Ci jeszcze przyjdzie do glowy.

Ostatnia edycja:
Co mam zrobić?Proszę o pomoc

Witam. Mam pytanie, bo nie bardzo się znam na prawie.Od lutego mój mąż ma zasądzone alimenty na półtora roczną córkę w kwocie 400zł miesięcznie.Płacił nieregularnie i w ratach tłumacząc się że ma tez inne długi,a w tym miesiącu już wcale nie zapłacił.Stwierdził że on nie będzie na nią płacił bo pewnie te pieniądze ja przepijam (choć ja nie pije) a poza tym przy mnie dziecko ma wszystko.Ja ułożyłam już sobie życie z nowym partnerem, nie pracuje, jestem z nim w ciąży i to własnie on pomaga mi utrzymać dziecko.Mój mąż od czasu kiedy od niego odeszłam (bo pił) nie interesuje się prawie dzieckiem... miał ją może jeden dzień na miesiąc...dodam jeszcze że mąż pracuje bez umowy i zarabia 2000zł miesięcznie...a przed wyrokiem o alimenty nie płacił nic przez pół roku ani nie interesował się w żaden sposób Córką.Rozmawiałam z nim wielokrotnie ale on się wcale nie przejmuje ani komornikiem ani sądem.Nie chcę mu robić problemów bo tez w życiu trochę przeżył...ale miłością dziecka nie nakarmie a my obecnie też żyjemy z jednej wypłaty na wynajmowanym mieszkaniu i nie jest nam łatwo.
Czy mogę tą sprawę zgłosić już do komornika czy jeszcze czekać i co potrzebuje?
Co jeśli on pracuje na czarno?
Przepraszam jeśli coś napisałam niezrozumiale ;)

Ostatnia edycja:
Mozesz zlozyc wniosek do komornika nawet jak sie spozni 1 dzien z platnoscia.
Jesli komornik przez dwa miesiace nie sciagnie pelnych sum alimentow to wystawi Tobie zaswiadczenie o bezskutecznej egzekucjii-z takim zaswiadczeniem idziesz do FA.
Z FA dostaniesz alimenty jesli nie przekroczych dochodu 725 zl.

Powrót