Komornik za mandat ZKM

• Autor wątku Autor wątku ArturG7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ArturG7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mam na koncie mandat ZKM, który postanowiłem spłacać w ratach.

Mandat w wyskokości 100zł został nałożony 11.05.2009r.

Spłaciłem pierwszą ratę w wysokości 10zł.

Mandat na marginesie nałożony niesłusznie, ponieważ kontroler zasłonił kasownik kiedy szedłem do kasownika z biletem w ręku mniej niż minutę po wejściu do autobusu.
Dwa odwołania na piśmie zostały odrzucone.

Ponieważ zmieniłem miejsce zamieszkania nie odebrałem listu o sprawie sądowej.

Teraz przyszło na adres zameldowania (gdzie już nie przebywam) pismo od komornika, że w ciągu 7 dni mam się stawić u komornika w tej sprawie i uregulować należność - 250zł.
Przez telefon komornik powiedział, że całość kosztów wyniesie nawet 500zł. :(
Nie pracuję.

Co mogę zrobić w tej sprawie??

Wiem też, że istnieje możliwość obciążeniem kosztów komornika ZKM.

Ostatnia edycja:
Możesz twierdzić, że nie posiadasz żadnego podlegającego egzekucji majątku, co spowoduje umorzenie przez komornika postępowania egzekucyjnego.

Dzięki frankyjoe. To by się zgadzało, bo nie mam takiego majątku. Boję się jedynie, że komornik może coś chcieć zabrać rodzicom.
A co się wtedy stanie w związku z ZKM? To komornicze umorzenie zdyskredytuje ich roszczenia?

frankyjoe napisał:
Możesz twierdzić, że nie posiadasz żadnego podlegającego egzekucji majątku, co spowoduje umorzenie przez komornika postępowania egzekucyjnego.
Twierdzenie na pewno nie wystarczy.
Komornik rozpyta urzędy, być może dokona czynności terenowych...i dopiero wtedy.

Czyli rozumiem, że wejdzie do domu rodziców gdzie jestem zameldowany i sprawdzi czy są tam jakieś moje rzeczy, czy tak?
Czy rzeczy rodziców są w takim razie bezpieczne i co się stanie po ewentualnym umorzeniu postępowania egzekucyjnego przez komornika?

Powrót