komornik za podżyrowany kredyt

• Autor wątku Autor wątku Krzysztof130
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysztof130

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Kiedyś podżyrowałam kredyt ostatnio przyszło mi pismo od komornika, z zajęciem wypłaty. Czy do ściągnięcia jest tylko kwota pożyczki czy również wszystkie odsetki i koszty komornicze? Czy spłacając ten dług mogę wnioskować o zwrot kosztów od pożyczkobiorcy?

Jak znalesc dluznika ktory ewidentnie mnie unika. jezeli ktos sie zainteresuje przypadkiem wszelkie informacje przesle zalezy mi bardzo na tym poniewaz nie jestem w stanie w tej chwili splacac komornika. bardzo bylbym wdzieczny za jakakolwiek pomoc.
jako ze nie znam sie na prawie bardzo sie nie rozpisuje bo moge podac rzeczy nie istotne i namieszac. na kazde pytanie odpowiem

Komornik egzekwuje tyle ile wniesie o to wierzyciel we wniosku egzekucyjnym, niekoniecznie musi wnosić o całe roszczenie objęte tytułem, ale może.
Od tego będą obliczone koszty egzekucyjne.
Na forum było milion razy - wystarczy poszukać - zobowiązanie solidarne, regres dłużnika solidarnego itp
Jeśli forum mało, to z tymi hasłami pomoże google.

Krzysztof130 napisał:
Czy do ściągnięcia jest tylko kwota pożyczki czy również wszystkie odsetki i koszty komornicze?
wszystko,
Krzysztof130 napisał:
Czy spłacając ten dług mogę wnioskować o zwrot kosztów od pożyczkobiorcy?
jak najbardziej (regres),

LLawyer napisał:
Komornik egzekwuje tyle ile wniesie o to wierzyciel we wniosku egzekucyjnym, niekoniecznie musi wnosić o całe roszczenie objęte tytułem, ale może.
Od tego będą obliczone koszty egzekucyjne.
Na forum było milion razy - wystarczy poszukać - zobowiązanie solidarne, regres dłużnika solidarnego itp
Jeśli forum mało, to z tymi hasłami pomoże google.

Wszystko ładnie pieknie tylko ja sie nie znam na prawie a to jest bardzo swieza sprawa dopiero co dostalem pismo i bardziej chodzi mi o pomoc w tej konkretnej sprawie. jak wyzej napisalem moge wszelkie dane podac i opisac co i jak wygladalo, ale ktos musi sie zainteresowac zeby to mialo sens. czy znajdzie sie ktos kto pomoze? jestem w tak trudnej sytuacji ze bede sklonny nawet zaplacic za pomoc ktora cos wniesie i mnie uswiadomi.
chodzi o taka kase
naleznosc glowna- 70 000 zl
odsetki do 11.12-44 000zl
20zl odsetek dziennych ktorych jak sie dowiaduje po rozmowie telefonicznej nie moge zawiesic
koszt procesu 3 800zl
koszt klazuli 187zl
oplata egzekucyjna 9 477zl
wydatki gotowkowe 117 zl

Ostatnia edycja:
A osoba ktorej żyrowales kredyt jest wyplacalna? Ma jakies majatek, prace, nieruchomosci?
O jakiej sumie mowimy?

Regand napisał:
A osoba ktorej żyrowales kredyt jest wyplacalna? Ma jakies majatek, prace, nieruchomosci?
O jakiej sumie mowimy?
sumy wypisalem wyzej
z dluznikiem nie moge sie skontaktowac w zaden sposob. planuje na swieta pojechac do domu gdzie mieszka jej matka i kiedys ona tam mieszkala.
sprawa byla w 2013r nic nie wiedzialem ze nie placi itp. az do piatku gdy otrzymalem pismo

dodam tez ze chce jej powiedziec o tej sprawie zeby nawet jezeli okaze sie ze musze splacic pozniej ja pozwac i odzyskac

Krzysztof130 napisał:
sprawa byla w 2013r nic nie wiedzialem
ja bym zaczął od wizyty w sądzie i przejrzał akta sprawy, sygn akt znasz oraz sąd więc telefon i umówić się na przeglądanie akt,

Regand napisał:
No to piękny pomysł na podżyrowanie komuś 70 tys ;)
to bylo 2013r
zarabiam 2500zl
komornik 1000zl
mieszkanie 700zl
pozyczka moja 500zl (wzieta dawno splacam ciagle)
oplaty jeszcze i jestem na minusie
zima a wiec tez wegiel itp
wiec jezeli ktos nie zamierza sie nasmiewac a ma checi pomoc to prosze o podpowiedzi. z powazaniem

ogłoszenie upadłości konsumenckiej ma sens w tym momencie?

Ostatnia edycja:
Ta kwota z kredytu nie wiesz na jaki cel została przeznaczona ?

Kanas napisał:
Ta kwota z kredytu nie wiesz na jaki cel została przeznaczona ?

Na odkupienie restauracji, której właścicielem została jej siostra

panie panowie jest pewien szkopul teraz
otoz okazuje sie ze w trakcie brania pozyczki ktos bez mojej wiedzy zawyzyl moje wynagrodzenie do wniosku o pozyczke czy to ma znaczenie?

robinson21 napisał:
ja bym zaczął od wizyty w sądzie i przejrzał akta sprawy, sygn akt znasz oraz sąd więc telefon i umówić się na przeglądanie akt,

A po co ?

Regand napisał:
Podpisales sie pod tym wnioskiem wiec nie ma to zadnego znaczenia.

mistrzu chodzi o to ze sfałszowali moj wycinek z dochodow o czym nie mialem pojecia. na umowie o prace mialem duzo mniejsza kwote niz mi wpisali z czym tego kwitka nie widzialem i nie podpisalem.
ponadto osoba falszujaca dochody byla osoba sprzedajaca restauracje dla dluznika (rowniez osoby pracujacej wczesniej w tej ze restauracji)

LLawyer napisał:
po to, gdyż mam jakiś świstek papieru od komornika, o sprawie sądowej nic nie wiedziałem, więc co? - mam głowę schować w piasek,

robinson21 napisał:
po to, gdyż mam jakiś świstek papieru od komornika, o sprawie sądowej nic nie wiedziałem, więc co? - mam głowę schować w piasek,

Dokładnie tak, to jest za duża kwota żeby schować głowe w piasek, nic nie było wiadomo i nagle trzeba placić.

Powrót