P
perelka1
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Witam. Spotkała mnie bardzo przykra sprawa - dostałam pismo od komornika (przedsądowe wezwanie do zapłaty). Okazało się , że to komunikacja miejska zleciła komornikowi dług do ściągnięcia (za jazdę na gapę 25 czerwca 2013 r.). Wszystko fajnie tylko ja 25 czerwca leciałam samolotem na wycieczkę (miasto w którym "niby" dostałam mandat jest oddalone od Warszawy 530 km) 24 czerwca 2013 r. już byłam w Warszawie (mam na to dowód - płatność kartą w sklepie. Pani działająca w komunikacji (typ - PRL) nie chciała mi pomóc przez telefon - była bardzo arogancka - dzwoniłam do niej tego dnia kilkakrotnie z prośbą o pomoc ale nic nie udało mi się uzyskać (mało tego Pani zaczęła przekazywać rozmowę na FAX - i nie mogłam już się dodzwonić). Napisałam pismo, z żądaniem natychmiastowego wyjaśnienia sprawy i przeprosin (jako dowód załączyłam bilet lotniczy z datą 25 czerwca). Dostałam odpowiedź, żebym się stawiła w mieście mojego zameldowania w celu wyjaśnień (tylko, że od 2 lat mieszkam 300 km dalej). Czy można mnie w takiej sytuacji (oczywistego błędu) wzywać do innej miejscowości niż ta w której pracuję? Poza tym - Jakich wyjaśnień??? Nie było mnie w Polsce co udowodniłam. .. nie mam zamiaru ponosić dodatkowych kosztów pomyłki (już i tak mnie to tyle nerwów kosztowało, że jakieś odszkodowanie powinnam dostać!!!Dla mnie jest to czysta forma wyłudzania pieniędzy). Boję się , że komornik mnie do BIKu wyśle i będę miała problemy z kredytem. Szukam informacji jak się z tego wyplątać bez konieczności brania urlopu i podróży do miejsca zameldowania - żeby odwołali komornika i przeprosili. Nie wiem czy to ważne ale nie miałam, żadnych wezwań do zapłaty. I jeszcze jedno pytanie - czy komornik może wzywać do zapłaty na podstawie imienia nazwiska i adresu zameldowania? Bez podania np. peselu???
Jeśli identyczna sytuacja już była poruszana na forum, to byłabym wdzięczna za link. Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Jeśli identyczna sytuacja już była poruszana na forum, to byłabym wdzięczna za link. Z góry dziękuję za wszelką pomoc