komornik zajął całą emeryture ojaca zostawil nas bez pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku przedtragedia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przedtragedia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Prosze mi powiedziec dlaczego komornik ZOSTAWIŁ NAS BEZ SRODKÓW DO ŻYCIA przecierz nie wolono mu tak zrobic
a zrobil. Czy chodzi tu o to ze kwota wolna nie zostala ustalona na nowy rok czy co?przecierz nie mamy za co zyc

Ostatnia edycja:
Za mało konkretów. Proszę opisać przypadek.

Witam, mam rozumieć ,że ojciec ma sprawy u komornika i ten zajął ojcu świadczenie wypłacane przez ZUS. Nie jest możliwe aby komornik zajął całe świadczenia - nie ma takiej możliwości. Komornik zajmuje 1/4 świadczenia.
Zgodnie a art. 804 kpc Komornik nie bada zasadności ani wymagalności tytułu objętego roszczeniem, nie może zatem sam decydować o tym czy ma cz nie ma egzekwować. Nie jest bowiem do tego uprawniony. Stronom postępowania służą zawsze środki odwoławcze, a nadto wniosek wierzyciela lub orzeczenie sądowe.
Poza tym jeśli komornik zajął ojcu świadczenie, to dla tego że miał dług, a to że macie oprócz tego inne zobowiązania, które nie są jeszcze u komornika - to całkowicie inna kwestia.

Najprawdopodobniej chodzi tu o pozostałe i wolne od zajęcia 75 % świadczenia zajęte na rachunku bankowym.

Prosze dać zlecenie w ZUS do przekazywania pieniędzy przekazem pocztowym a nie na rachunek bankowy.

nadal uważam że pytający nie podał jakichkolwiek konkretów...ja bym nie zgadywał.

Powrót