Komornik zajął część pensji

• Autor wątku Autor wątku mambeliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mambeliusz

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam
Komorni zajął część mojej pensji za przedawniony dług. Nie dostałem wyroku sądu ani wcześniej informacji od komornika. Jak mam się odwołać?

Najpierw to sprawdź u komornika na podstawie jakiego Nakazu Zapłaty prowadzi egzekucję, jak juz bedziesz miał sygn.akt sprawy i Sąd który to wydał to tam się dowiadywać na jaki adres został Nakaz wysłany z Sądu. Jak to ustalisz to wróć tu i bedziemy dalej się zastanawiac czy coś da się zrobić.

Ps. nie chodzi czasem o sprawę z Getback ?

Ostatnia edycja:
sprawa wygląda tak że wszystko zostało wysłane na mój adres z tym, że kilka lat temu skasowali pocztę w mojej miejscowości i przydzieli mnie do innej tak więc na dowodzie mam stary kod pocztowy a teraz jest już inny ( z miejscowości oddalonej 3 km). Nie mniej jednak dziwne jest to, że cała korespondencja do mnie dochodzi, z wyjątkiem listów z sądu i komorników.

To że cała pozostała korespondencja do Ciebie dochodzi to akurat klasyka przy FW. Oni "zapominają" adresu zawsze w przypadku złożenia pozwu. Ale dzięki temu zawsze jest szansa to odkręcić.

digiton napisał:
Najpierw zrób #2

Komornik mowi Ze wyslam powiadomienie ale nie zostalo odebrane i to sie liczy jako ze,zostalem powiadoniony. Nic do mnie nie przyszlo na pewno

mambeliusz napisał:
Komornik mowi Ze wyslam powiadomienie ale nie zostalo odebrane i to sie liczy jako ze,zostalem powiadoniony.
i dobrze mówi,

poproś komornika o ponowne przesłanie na poprawny adres zamieszkania lub zadzwoń i poproś o podanie sygn akt sądowych oraz sąd jaki wydał nakaz zapłaty,

Pani z kancelarii komorniczej powiedziała ze nie dostałem powiadomienia ponieważ nastąpił zwrot przesyłki awizowanej nie podjętej w terminie ( nic nie dostałem)
Doręczenie wysłali na mój adres z tym że w mojej miejscowości zamknięto pocztę i przydzielili nas do innej placówki( nastąpiła zmiana kodu kreskowego)
Sprawa jest w e sądzie.

Ostatnia edycja:
W aktach jest napisane że awizo zostało doręczone do oddomowej skrzynki pocztowej. Zwrot z oddziału (miasto oddalone o 10 km) moja poczta jest oddalona o 3 km więc nie rozumiem tego.
Data stwierdzenia prawomocności 2015-12-22.

Złożyć sprzeciw do EPU. Jeśli tam był jakiś problem z adresami, to nie powinno być kłopotu. Poza tym - o ile się nie mylę - to 2015 jeszcze Inpost dostarczał listy. Więc z nie podpisaną przesyłką tym bardziej. Masz już to konto w e-sądzie założone?

Tak mam konto w e sądzie.
Czy nie jest za późno na sprzeciw skoro jest już komornik?
Czy mam szansę odzyskać pieniądze?
Kto poniesie koszty egzekucyjne?

mambeliusz napisał:
Czy nie jest za późno na sprzeciw skoro jest już komornik?
złóż sprzeciw od nakazu zapłaty z zarzutem błędnego doręczenia pozwu oraz nakazu oraz z zarzutem braku legitymacji czynnej i biernej powoda oraz braku wykazania kwoty pozwu co do zasady oraz co do wysokości - wysyłaj poleconym (ZPO)
mambeliusz napisał:
Czy mam szansę odzyskać pieniądze?
to zależy od twojej reakcji,
mambeliusz napisał:
Kto poniesie koszty egzekucyjne?
jak dobrze pójdzie to wierzyciel/powód,

Dodam ze mam juz innego komornika ktory zajmuje mi 2400 miesiecznie. W chwili gdy ten komornik wszedl mi na konto zostalo mi na zycie 850 zl. Czy postapil zgodnie z prawem?

mambeliusz napisał:
Dodam ze mam juz innego komornika ktory zajmuje mi 2400 miesiecznie. W chwili gdy ten komornik wszedl mi na konto zostalo mi na zycie 850 zl. Czy postapil zgodnie z prawem?
na razie zajmij się tą sprawą,

robinson21 napisał:
złóż sprzeciw od nakazu zapłaty z zarzutem błędnego doręczenia pozwu oraz nakazu oraz z zarzutem braku legitymacji czynnej i biernej powoda oraz braku wykazania kwoty pozwu co do zasady oraz co do wysokości - wysyłaj poleconym (ZPO)

Co w sytuacji gdzy dlug jest prawdopodobnie przedawniony?

Powrót